logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kali Linux x64-amd w VMware Workstation - problem z pingowaniem IP

skowronek4 22 Lip 2018 23:27 1011 19
REKLAMA
  • #1 17344431
    skowronek4
    Poziom 7  
    kali linux najnowszy x64-amd
    vmware workstation

Cześć, mam taki problem, (nie wiem, czy mi pomożecie, lecz liczę) bo jest taki problem, jak odpalę terminal, wpiszę "sudo -i" i hasło i potem sobie wpiszę "ping -f ipjakies", to ten cały syf leci na mnie, a nie na te ip, (ja łapię te wszystkie pakiety), nie wiem co się dzieje, może coś blokuje? Liczę na pomoc! :D Pozdrawiam!

Proszę o przeniesienie, jak zly dzial.
  • REKLAMA
  • #2 17344467
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Witaj. Łapiesz je? W jaki sposób to określiłeś? Chyba nie po kropkach, które się pokazują na ekranie?

Jeśli host docelowy nie leży w Twojej podsieci, to urządzenia po drodze (np routery) mogą ograniczać ilość pakietów ICMP przesyłaną dalej (fllod protection, DoS protection).
  • #3 17344485
    skowronek4
    Poziom 7  
    @dt1 Łapie je = Dostaje jakby było wysłane na moje ip... pozwolisz, że zademonstruje?
    Kali Linux x64-amd w VMware Workstation - problem z pingowaniem IP
    Dodam, że również w routerze mam wyłączone ICMP-FLOOD UDP-FLOOD i bodajże TCP. AntyDoS i Firewall też.
  • REKLAMA
  • #4 17344524
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wydajność interfejsu sieciowego wirtualnej maszyny może Cię ogranicza, a do tego jeśli próbujesz floodować kogokolwiek na zewnątrz, to nie tylko Twój router jest po drodze, a już na pierwszym routerze dostawcy internetu prawdopodobnie jesteś całe szczęście wycinany.

To nie lata 90-te, żeby to wyszło.
  • #5 17345213
    skowronek4
    Poziom 7  
    @dt1 + dodam jeszcze, że jak miałem linuxa na dysku normalnie na boota zainstalowanego, to wszystko działało

Dodano po 44 [sekundy]:

@dt1 btw. jak nie lata 90' to jak mnie ludzie wycinają? xD
  • #6 17345814
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie wiem, jak Cię wycinają. Ich pytaj.
    W każdym razie jeśli masz zamiar też "ich wycinać" to mam nadzieję, że wiesz, że takie działania są karalne i mam nadzieję, że będziesz od innych nieco mądrzejszy (i nie będziesz się zniżał do takiego poziomu).
  • #7 17345957
    skowronek4
    Poziom 7  
    @dt1, miałeś mi pomóc, a ogólnie to nie chce ich wycinać/dosować, tylko chce sobie testy porobić, zaufaj mi. Nikt mi nie powie, bo mówią, abym "spier..."...

Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

Doda, jeszcze ktoś coś? Potrzebuje pomocy...

Dodano po 34 [minuty]:

@dt1, zobacz to, coś jest nie tak...Kali Linux x64-amd w VMware Workstation - problem z pingowaniem IP
  • #8 17346391
    dt1
    Admin grupy komputery
    Twoje IP na maszynie wirtualnej to 127.0.0.1.

Nie wiem, jaką masz konfigurację sieci tej wirtualnej maszyny i szczerze mówiąc nie interesowałem się nigdy, aby poprawić wydajność interfejsów sieciowych w Vmware, więc ciężko mi będzie pomóc (a jeszcze bardziej nie chcę się wgłębiać w temat ze względu na to, że widzę potencjał na dość nieetyczne wykorzystanie tej wiedzy).
  • #9 17346397
    skowronek4
    Poziom 7  
    @dt1, nieetyczne? Chce być najmądrzejszy. Wybieram szkołę informatyczną i chce wiedzieć jak najwięcej, nie potrzebuje nikogo "wycinać", nie gram w takie gry, tylko chce mieć taką wiedzę. Pozdrawiam. Wysyłam jeszcze screenshot z konfiguracji.Kali Linux x64-amd w VMware Workstation - problem z pingowaniem IPKali Linux x64-amd w VMware Workstation - problem z pingowaniem IP

Dodano po 1 [minuty]:

@dt1, jak coś, to tamto bridged (automatic) napisane jest, bo zmieniałem, bo patrzyłem, czy działa i nie działa.

Dodano po 38 [sekundy]:

@dt1, ogólnie to na virtualboxie, było to samo, tylko przeniosłem sie na vmware, bo tutaj nie mam "lagów"

Dodano po 10 [minuty]:

tak samo, mam na kompie - request timed out.
  • REKLAMA
  • #10 17346403
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zastosowanie nieetyczne jest jak najbardziej możliwe, prawda? A czy Kolega chce DoS'ować kogoś w grach online, czy sprawdzić wydajność swojej sieci - tego nie da się zweryfikować.

Jeśli chce Kolega mieć taką wiedzę, to wskazówki już były. Jak dla mnie to NAT wirtualnej maszyny może być trochę za wolny, jeśli hostem docelowym był host w sieci domowej Kolegi (tyle że wtedy by nie maskował Kolega wewnętrznych adresów IP, bo po co), albo ograniczenia poza siecią domową, jeśli host docelowy leżał poza Kolegi siecią.

Rozwiązania problemu z szybkością NAT wirtualnej maszyny chyba może Kolega poszukać sam - w końcu chce Kolega zostać informatykiem, gdzie wyszukiwanie informacji jest podstawą, a nie oczekiwanie, że ktoś je poda w skondensowanej formie w postaci gotowca. Jeśli chce być Kolega najmądrzejszy - to więcej się Kolega nauczy, jeśli poczyta sam nieco o zagadnieniach związanych z konfiguracją sieciową VM. Przy okazji sporo innych ciekawych rzeczy można się również dowiedzieć.

Dodano po 1 [minuty]:

skowronek4 napisał:
    mam na kompie - request timed out.

I co ten komunikat oznacza?
  • #11 17346409
    skowronek4
    Poziom 7  
    @dt1, nie jestem twoim kolegą. Request time out znaczy upłynął czas żądania. Zrobiłeś się trochę taki bez kultury, (przepraszam), ale tak to odczuwam, po to jest te forum, aby się pytać, tak?
  • #12 17346421
    dt1
    Admin grupy komputery
    Prosze Pana, dużo się Pan musi zatem jeszcze nauczyć, szczególnie o zwyczajach, jakie panują w sieci. Forma "Koleżanko", "Kolego" jest dość często używana na Forach internetowych i nie oznacza ona braku szacunku. Ale skoro woli Pan oficjalnie, to proszę bardzo, będzie oficjalnie.

skowronek4 napisał:
    Request time out znaczy upłynął czas żądania.

Proszę Pana, ja wiem, co to oznacza, ale czy Pan wie? Dlaczego taki komunikat się wyświetla? Czym on jest spowodowany? Bo wiedząc to na pewno podjął Pan jakieś działanie zmierzające do wyeliminowania przyczyny otrzymywania tego komunikatu?

skowronek4 napisał:
    Zrobiłeś się trochę taki bez kultury, (przepraszam), ale tak to odczuwam, po to jest te forum, aby się pytać, tak?

Proszę Pana, pisząc mi na "ty" i to z małej litery - to ja Panu mógłbym zarzucić brak kultury. Jak najbardziej zgadzam się, że Forum jest od tego, aby pytać. Ale na tym Forum jest kilka wymogów, o czym Pan zapewne przeczytał rejestrując się w październiku na Forum (należało zaakceptować przeczytany regulamin). Pozwolę sobie przypomnieć, że zgodnie z punktem 3.1.17 Regulaminu Forum zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Oburzenie, które wywołałem propozycją wyszukania czegokolwiek o problemie na własną rękę oraz stwierdzenie "po to jest te forum, aby się pytać" to klasyczny przykład roszczeniowej postawy, prawda? Dodatkowo nie napisał Pan o jakichkolwiek próbach rozwiązania swojego problemu, więc można założyć, że nie próbował Pan nawet szukać rozwiązania na własną rękę. Po co, przecież "po to jest te forum, aby się pytać". Nie wiem, czy ta sytuacja wynika z lenistwa, czy jest to wspomniane zaniżanie poziomu.

Więc - proszę Pana - tak, po to jest "te forum", aby się pytać, ale minimum wkładu własnego w rozwiązanie swojego problemu wypadałoby poczynić.

Szanownego Pana serdecznie pozdrawiam i będę śledził temat, może ktoś zechce pomóc "krok po kroku".
  • #13 17346424
    skowronek4
    Poziom 7  
    Dobrze, powiem tyle, Pan się zachował bardzo chamsko dla mnie i nie zamierzam już z Panem konwersacji dalej prowadzić, nara.
  • #14 17362726
    skowronek4
    Poziom 7  
    Kurde, tak to jest właśnie, z tym forum, tylko jeden odpowiada ...
  • #15 17362753
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    skowronek4 napisał:
    Kurde, tak to jest właśnie, z tym forum, tylko jeden odpowiada ...

Hahaha, masz pretensje, merytoryczny ton w jakim się dt1 wypowiada świadczy o jego wiedzy i obyciu, a Ty KOLEGO masz problem z tym że nazwał Cię kolegą. W żadnym miejscu nie odezwał się chamsko, albo jesteś przewrażliwiony, albo taki masz styl bycia - w jednym i drugim przypadku - współczuję.

W ustawieniach sieci masz mieć włączony tryb mostkowy.
  • REKLAMA
  • #16 17362825
    skowronek4
    Poziom 7  
    @rtj71 właśnie działa mi tylko NAT. Jak mam ten mostkowy, to nie wykrywa internetu, cable disconnected.
  • #17 17362830
    rtj71
    Spec od komputerów
    skowronek4 napisał:
    @rtj71 właśnie działa mi tylko NAT. Jak mam ten mostkowy, to nie wykrywa internetu, cable disconnected.

To coś jest skopane, sterownik sieci z kaliego w menadżerze urządzeń masz?
    Mi to działa bezproblemowo na starszej wersji vmware, korzystam z drugiej karty (wifi).
  • #18 17370285
    skowronek4
    Poziom 7  
    @rtj71 vmware network adapter vmnet8 włączone
  • #19 17370297
    rtj71
    Spec od komputerów
    Spróbuj na nowo postawić wirtualną maszynę albo spróbuj oracle virtualbox.
  • #20 17376501
    skowronek4
    Poziom 7  
    @rtj71 na virtualbox to samo, na reinstalacji to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z pingowaniem adresów IP w Kali Linux uruchomionym na VMware Workstation. Po wpisaniu polecenia "ping -f" otrzymuje odpowiedzi, które wskazują, że pakiety są kierowane na jego własny adres IP, co sugeruje problemy z konfiguracją sieciową. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na możliwe ograniczenia związane z NAT, ustawieniami routera oraz wydajnością interfejsu sieciowego wirtualnej maszyny. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym NAT i bridged, ale napotykał problemy z połączeniem internetowym. Wskazówki dotyczące poprawy konfiguracji sieciowej oraz sugestie dotyczące użycia VirtualBox również zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA