logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer Aspire 5 - Komunikat No database selected po wymianie dysku na SSD

deskazkp 25 Lip 2018 15:43 4347 13
REKLAMA
  • #1 17348972
    deskazkp
    Poziom 2  
    Witam, na wstępie zaznaczę że totalnie nie znam się na tym co chce opisać. Mianowicie sprawa wygląda następująco. Mam nowego laptopa kupionego 2 dni temu. Chcąc wymienić dysk z hdd jaki był w laptopie na mój obecny ssd przy uruchomieniu laptopa pojawia się komunikat "No database selected " i koniec. Dysk SSD którego używam,podmieniłem na paru laptopach i czyta go w każdym bez zarzutu tylko z tym nowym sprzętem mam problem. Na prawdę nie wiem co może być przyczyną. Może wy spotkaliście się z czymś podobnym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17349175
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Witam

Ten SSD ma jakiś system wgrany? Jaki i czy instalowany na tym sprzęcie czy z zupełnie innego przyniesiony? Jaki system był na HDD?

Bo jak z innego komputera to system ma prawo nie wstać.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17349176
    Jedrzej123
    Poziom 10  
    Czy jest widoczny w biosie?
    Jeśli tak spróbuj przestawić funkcje master i ustaw bootowanie z dysku.
    Czy wcześniej na dysk był instalowany system?
  • Pomocny post
    #4 17349177
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2096
    deskazkp napisał:
    Na prawdę nie wiem co może być przyczyną.

Przyczyna jest prosta.
    Dysk z wgranym już systemem, może (i to w większości przypadków) być nie odczytywalny przez sprzęt, System ma być zainstalowany na sprzęcie docelowym (nie na innym)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17349181
    Jedrzej123
    Poziom 10  
    kokapetyl napisał:
    deskazkp napisał:
    Na prawdę nie wiem co może być przyczyną.

Przyczyna jest prosta.
    Dysk z wgranym już systemem, może (i to w większości przypadków) być nie odczytywalny przez sprzęt, System ma być zainstalowany na sprzęcie docelowym (nie na innym)

Bardzo się z panem zgadzam.
    Najlepiej sformatować dysk i nowy system wgrać
  • #6 17349208
    deskazkp
    Poziom 2  
    No tak, Dysk SSD został "sklonowany" z dyskiem ze starego laptopa (system win 10) rok temu i działał na starym laptopie. Czy dobrze rozumiem ,że teraz mam to samo zrobić z dyskiem z nowego laptopa na którym już zainstalowałem system włączając laptopa prosto ze sklepu i sklonować go z tym SSD?
  • Pomocny post
    #7 17349214
    Jedrzej123
    Poziom 10  
    Musisz na dysk ssd wgrać nowy system z płyty lub pendrive
  • Pomocny post
    #8 17349235
    kokapetyl
    Poziom 43  
    deskazkp napisał:
    No tak, Dysk SSD został "sklonowany" z dyskiem ze starego laptopa (system win 10) rok temu i działał na starym laptopie

Możesz zrobić tak samo, już n tym nowym laptopie, tz. system z nowego laptopa sklonować na dyski wówczas on będzie działał na nowym sprzęcie.
  • Pomocny post
    #9 17349236
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    @Jedrzej123 Nie musi. Przecież powyżej toczy się dyskusja, która wyłoniła, że najlepiej sklonować system z HDD z nowego laptopa. Został sklonowany system ze starego laptopa. Na tym polegał problem.
  • Pomocny post
    #10 17349251
    Jedrzej123
    Poziom 10  
    @safbot1st ok. Nie do końca zrozumiałem jego temat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 17349323
    1084
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dysk może być sklonowany z komputera działającego w trybie IDE a nowy ma np. AHCI i wtedy czasami dochodzi do sytuacji, w której komputer nie podejmuje próby bootowania. Istnieje również możliwość, iż laptop ma ustawione startowanie UEFI a dysk był klonowany w trybie Legacy. Wtedy również będzie problem. I oczywiście system może się wyłożyć podczas startowania z uwagi na to, że sterowniki nie są przeznaczone do sprzętu na jakim podjęto próbę uruchomienia systemu. Jeśli niema istotnych danych, najlepiej po prostu wgrać nowy system. Można w tym celu skorzystać z narzędzia udostępnianego przez Microsoft o nazwie MediaCreationTool. Za jego pomocą można pobrać dosyć nową wersję Windows 10 i albo stworzyć pendrive, albo płytę lub ISO z "instalką". Jest to metoda o tyle przyjazna, że pozwala uniknąć większości uciążliwych aktualizacji które powstały w poprzednich wersjach. Jednocześnie unikamy generowania plików pomocniczych, które niekiedy pozostają po aktualizacjach. Podczas instalacji można pominąć pytanie o klucz i jeśli sprzęt miał już wcześniej Windows 10, to po zainstalowaniu takiej samej wersji i podłączeniu internetu aktywuje się samoczynnie. Można też aktywować produkt w późniejszym terminie.
  • Pomocny post
    #12 17349330
    kokapetyl
    Poziom 43  
    1084 napisał:
    Dysk może być sklonowany z komputera działającego w trybie IDE a nowy ma np. AHCI

Nowy jeszcze nie wie w jakim trybie będzie pracował.
    1084 napisał:
    I oczywiście system może się wyłożyć podczas startowania z uwagi na to, że sterowniki nie są przeznaczone do sprzętu

Mówimy o klonowaniu dysku działającym na określonym sprzęcie (więc wszystkie sterowniki są do tego sprzętu przeznaczone)
  • #13 17349339
    deskazkp
    Poziom 2  
    1084 napisał:
    Dysk może być sklonowany z komputera działającego w trybie IDE a nowy ma np. AHCI i wtedy czasami dochodzi do sytuacji, w której komputer nie podejmuje próby bootowania. Istnieje również możliwość, iż laptop ma ustawione startowanie UEFI a dysk był klonowany w trybie Legacy.

zmieniłem w Biosie właśnie UEFI na Legancy i dysk ruszył po restarcie jak szalony. Także mam nadzieję,że tak pozostanie. temat już raczej do zamknięcia. Dziękuje Wszystkim
  • #14 17349345
    deskazkp
    Poziom 2  
    1084 napisał:
    Dysk może być sklonowany z komputera działającego w trybie IDE a nowy ma np. AHCI i wtedy czasami dochodzi do sytuacji, w której komputer nie podejmuje próby bootowania. Istnieje również możliwość, iż laptop ma ustawione startowanie UEFI a dysk był klonowany w trybie Legacy.

zmieniłem w Biosie właśnie UEFI na Legancy i dysk ruszył po restarcie jak szalony. Także mam nadzieję,że tak pozostanie. temat już raczej do zamknięcia. Dziękuje Wszystkim

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym laptopem Acer Aspire 5 po wymianie dysku HDD na SSD, gdzie pojawia się komunikat "No database selected". W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z klonowania systemu operacyjnego Windows 10 z innego laptopa, co może prowadzić do niekompatybilności. Użytkownik powinien zainstalować nowy system na SSD lub sklonować system z nowego laptopa. Po zmianie ustawień BIOS z UEFI na Legacy, laptop uruchomił się poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA