logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka karta SD do kamery ip

karolen1 27 Lip 2018 11:11 23052 7
REKLAMA
  • #1 17352256
    karolen1
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam. Jakie karty pamięci polecacie do kamery IP i jak jest z ich żywotnością? . Czy kupić taniego Kingstona czy lepiej dołożyć. Z góry dzięki za pomoc

............................................................................
    Ogłoszenie

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17352772
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2088
    Podaj model kamery.
    Co do kart to różnie bywa ale ja z doświadczenia stawiam na SanDisk co oczywiście nie znaczy że taka karta ci nie padnie.
    Kamera będzie pracować na zewnątrz czy w domu ?
    Nie wiem co to za kamera ale sprawdź w instrukcji jaka maksymalnie kartę obsługuje zazwyczaj producent podaje 32GB ale to akurat nie znaczy że większa nie podejdzie.
  • REKLAMA
  • #3 17352944
    karolen1
    Poziom 11  
    Raczej chodzi mi o firmę żeby nie padła po pół roku 😉kamera jest na zewnątrz nie narażona jest na deszcz itp ponieważ jest pod dachem. Kamera to reolink rlc-410w-5mp. Wykonanie bardzo dobre aluminium itp. Obsługuje karty 64gb. Ja szukam 32gb ponieważ rejestracja będzie po wykryciu ruchu. Materiał minutowy ok 10mb/m

Dodano po 3 [minuty]:

Sandisk 16gb - 30zl a Kingston w tej samej cenie 32gb nie wiem co będzie lepsze.
  • #4 17353050
    gradek83
    Poziom 43  
    Dedykowane do monitoringu są takie:
    https://www.sandisk.com/home/memory-cards/microsd-cards/high-endurance-microsd

Sprawdzony do pracy w temperaturach od -25 ° C do + 85 ° C
    Prędkość odczytu: do 20 MB / s
    Prędkość zapisu: do 20 MB / s
    ~65zł
    Ale jak nie znajdziesz takiej to taka powinna wystarczyć a na ile to już sam sie przekonasz.
  • REKLAMA
  • #5 17353054
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Karty pamięci mają określoną(przybliżoną) ilość cykli zapisu/odczytu. Później mogą się dziać różne cyrki. Mam np kamerkę samochodową Navitela, a w niej kartę SanDisk 64GB. Sprzęt nagrywa dokładnie 13 miesięcy i już dzieją się dziwne akcje. Np w trakcie jazdy pokazuje się komunikat że karta musi zostać sformatowana, albo raz po zapisaniu pliku do folderu SOS(zdarzenie) zniknęły wszystkie nagrania. Także jedyna opcja to na bieżąco sprawdzać nagrania. Nikt Ci nie da pewności, że karta będzie prawidłowo działać przez rok, dwa a może i więcej lat. Podobnie jak z dyskami twardymi - średni czas pomiędzy uszkodzeniami to 114 lat😁😁😁. W praktyce wygląda to tak, że kilka dobrych lat i dysk siada(skoki napięcia itp). Serwis od CCTV informuje, że średnio ok 6 miesięcy ciągłej pracy na karcie i jest ona praktycznie do wyrzucenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 17353382
    karolen1
    Poziom 11  
    Podobno karty z mlc a nie slc wytrzymują dużo więcej cykil

jestem ciekawy ile w tym prawdy i czy nie lepiej kupić
    za połowę pieniędzy i wymienić częściej .
    Może ktoś próbował i wie jak to wygląda?
  • #7 17353564
    gradek83
    Poziom 43  
    Kamery pracujące na zewnątrz sa narażone na wysokie i niskie temperatury to samo tyczy się rejestratorów jazdy tak więc może lepiej kupić dedykowaną kartę wyżej wymienioną i mieć chodź trochę więcej pewności że pochodzi dłużej jak zwykła karta nie przystosowana do pracy w zmiennych warunkach atmosferycznych. Decyzja i tak należy do ciebie.
  • #8 17853605
    tadgra
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Do rejestratorów nie powinno się stosować kart pamięci opartych na modułach TLC , gdyż są one bardzo zawodne w przypadku urządzeń rejestrujących w pętli. A taki rodzaj zapisu mamy w rejestratorach. Do rejestratorów stosuje się karty oparte na modułach MLC, przystosowanych do wielokrotnego nadpisywania i tym samym dużo trwalsze. Karta TLC w rejestratorze pada mniej więcej po roku użytkowania i choćby nie wiem jakiej była firmy. Przy wyborze karty należy patrzeć czy jest ona przystosowana do instalacji w rejestratorach lub kamerach przemysłowych czy monitoringu. Producenci kart rzadko się chwalą tym że ich karta posiada tani moduł TLC, natomiast piszą o ogromnych transferach i szybkościach odczytu .Na przywoływane tutaj karty SanDisk Ultra i Extreme firma nie udziela gwarancji, jeśli karta była używana w kamerze lub urządzeniu rejestrującym w pętli za wyjątkiem linii Endurance. Dlatego np firma MIO zaleca stosowanie kart serii Transcend High Endurance oraz SanDisk High Endurance. Można również stosować karty MLC firm GoodRam M3AA czy Adata Premier Pro. Ja otrzymałem informację z serwisu MIO (firma FIXIT SA O/Krosno), że zbyt szybkie karty nie są zalecane do rejestratorów jazdy, gdyż mogą powodować nadmierne nagrzewanie się kamery, ponieważ płyta główna nie jest zaprojektowana do działania szybciej niż karta klasy 10 lub UHS-1 U1.

Dla potomnych. link do serwisu MIO dotyczący kart do rejestratorów.
    https://service.mio.com/M0100/DownLoad_Faq_13165103_Poland_Polish.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru kart pamięci do kamer IP, zwracając uwagę na ich żywotność i wydajność. Zalecane są karty SanDisk, szczególnie modele dedykowane do monitoringu, takie jak SanDisk High Endurance, które są przystosowane do pracy w trudnych warunkach atmosferycznych. Wskazano, że karty oparte na technologii MLC są bardziej trwałe niż te oparte na TLC, co jest istotne w przypadku rejestracji w pętli. Użytkownicy podkreślają, że karty mogą mieć ograniczoną żywotność, a ich działanie może się pogarszać po kilku miesiącach intensywnego użytkowania. Warto również sprawdzić specyfikacje kamery, aby dobrać odpowiednią pojemność karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA