logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podgrzewacz Siemens Dh 18400 zimna woda i słabe ciśnienie ale tylko na ciepłej

radojan 29 Lip 2018 09:23 6330 9
REKLAMA
  • #1 17355191
    radojan
    Poziom 8  
    Ocena: 32
    Witam, robiłem przegląd pompy i nie wyłączyłem bezpieczników od podgrzewacza. Spuszczałem wodę z obiegu chyba ciepłą wodą i teraz podgrzewacz się nie załącza a woda z ciepłej ledwo płynie. Zimna OK.
  • REKLAMA
  • #2 17358377
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Witam. Przegląd pompy tzn? hydroforowej? . Przed Twoim podgrzewaczem jest jakiś filtr? Jeśli tak to czy jest wyczyszczony?. Troszkę mało informacji by coś więcej doradzić.
  • REKLAMA
  • #3 17391894
    radojan
    Poziom 8  
    Filtra żadnego nie widać, ale jest coś co może nim być przed podgrzewaczem (wygląda jak mufa z krućccem a w nim śrubka) nie mogę tego odkręcić.
  • #4 17393334
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Witam. Może to być filtr bądź zawór ze spustem. Możesz zrobić tego zdjęcie? wtedy będzie łatwiej. No i zdjęcie tego Siemensa i jego podłączenia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 17399784
    radojan
    Poziom 8  
    Podgrzewacz Siemens Dh 18400 zimna woda i słabe ciśnienie ale tylko na ciepłejPompę z hydroforem, wymiana manometru, regulacja włączenia i dopompowanie powietrza. Ciepła woda się pojawiła ale nie zawsze włącza się podgrzewacz, słabe ciśnienie wody ale tylko na dopływie w podgrzewaczu. Muszę odkręcić to coś ześrubką do regulacji, może jest tam jakiś filtr, który jest zapchany i słabo przepuszcza wodę. Jakiś geniusz zamontował to coś z regulacją 5 cm od bocznej ściany więc regulacja odpada tylko demontaż.Podgrzewacz Siemens Dh 18400 zimna woda i słabe ciśnienie ale tylko na ciepłejPodgrzewacz Siemens Dh 18400 zimna woda i słabe ciśnienie ale tylko na ciepłej
  • #6 17410973
    tgo1
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Na dopływie zimnej wody jest regulacja przepływu na płaski śrubokręt i 1/4 lub 1/3 obrotu w kier przeciwnym do wskazówki zegarka powinno pomóc / będzie słychać załączenie systemu , takie ciche pyknięcie/ Mikrowyłącznik załącza większą moc grzania a po lewej i powyżej po prawej jego stronie elementy których lepiej nie wyciągać bo można zalać wodą pomieszczenie ! Jeśli śrubą ustawisz zbyt duży przepływ wody to temperatura podgrzewu w pozycji E będzie
    niska.
  • #7 17413157
    radojan
    Poziom 8  
    Super, dzięki. Muszę wygiąć jakiś śrubokręt bo od śruby do ściany mam około 5cm.
  • REKLAMA
  • #8 17413408
    tgo1
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Zakręć wodę , popuść śrubunek i ustaw regulator w dogodnej pozycji /w prawo / i nie ściągając obudowy ale lekko odsuwasz dół i jest dostęp do regulacji . W instrukcji na pewno jest informacja przy jakim przepływie wody na minutę podgrzewacz się załączy / np 2,6 l min / W regulatorze przepływu może być zamontowane sitko. Zrób zdjęcie prawego przyłącza wody
    najlepiej z boku.
  • #9 17519497
    radojan
    Poziom 8  
    Wracam do tematu. Instrukcji niestety nie mam, kupiłem domek i była tam już zrobiona instalacja. Czy zimna woda może odcinać podgrzewacz, gdy tylko odkręcę lekko zimną wodę, wyłącza się podgrzewacz. Czy jest zakamieniony czym przepłukać Jaka powinna być temperatura na pełnej mocy, teraz leci lekko gorąca woda dla mojej żony akurat dla mnie trochę za ciepła. Mam Dafi 4,5 kw i grzeje w takim samym stopniu co ten siemens. Chyba coś jest nie tak.
    Załączniki:
    • Podgrzewacz Siemens Dh 18400 zimna woda i słabe ciśnienie ale tylko na ciepłej zaw2.jpg (172.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podgrzewacz Siemens Dh 18400 zimna woda i słabe ciśnienie ale tylko na ciepłej zaw1.jpg (62.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podgrzewacz Siemens Dh 18400 zimna woda i słabe ciśnienie ale tylko na ciepłej zaw3.jpg (132.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podgrzewacz Siemens Dh 18400 zimna woda i słabe ciśnienie ale tylko na ciepłej zaw4.jpg (98.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podgrzewacz Siemens Dh 18400 zimna woda i słabe ciśnienie ale tylko na ciepłej zaw5.jpg (111.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 18135709
    radojan
    Poziom 8  
    Witam, udało mi się wyrzucić ten dziwny dławik i ciśnienie na ciepłej wodzie jest teraz znacznie lepsze. Przy puszczaniu wody słychać kliknięcia od grzałek wtedy lekko zmniejszam ciśnienie baterią i leci super wrzątek. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za rady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z podgrzewaczem Siemens DH 18400, który nie załącza się po przeglądzie pompy i spuszczeniu wody z obiegu. Zimna woda działa poprawnie, ale ciepła płynie słabo. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie filtra lub zaworu przed podgrzewaczem, który mógł być zapchany. Użytkownik zidentyfikował dławik, który udało mu się usunąć, co poprawiło ciśnienie ciepłej wody. Wskazówki dotyczące regulacji przepływu wody oraz potencjalnych problemów z kamieniem również zostały podane. Użytkownik zauważył, że po usunięciu dławika ciśnienie ciepłej wody znacznie się poprawiło.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA