logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio 2din no name - szumienie i brak odbioru stacji FM przy włączonym LCD

__sch__ 31 Lip 2018 17:43 1146 1
REKLAMA
  • #1 17359800
    __sch__
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,

Jestem posiadaczem chińskiego kombajnu 2din do samochodu (no name, na pudełku był napis CAR MULTIMEDIA :) ). Posiada on wiele funkcji (usb, sd, bluetooth, cd, dvd, gps). Wymienione funkcje działają znakomicie, ale radio FM praktycznie nie działa. Owo niedziałanie objawia się szumieniem, oraz tym, że radio nie potrafi automatycznie znaleźć stacji. Było tak od zakupu.

Zuważyłem, że radio FM działa dobrze, kiedy wyłączy się wyświetlacz LCD. Stąd moje podejrzenie, że jest to kwestia zakłóceń.

Wykluczam aby zakłócenia mogły pochodzić z poza radia (z alternatora, wycieraczek, itp) ponieważ testy wykonywałem na samym zapłonie.
    Mało prawdopodobne jest również aby zakłócenia były przenoszone falę radiową. Założyłem koraliki ferrytowe na kablach zasilających i na nic się to zdało.

Rownież mało prawdopodobne jest aby zakłócenia przenosiły się na (zasilany) separator antenowy. Radio działa bardzo podobnie z nim i bez niego.

Zakładam, że zakłócenia powstają w układzie zasilania w samym radiu. Być może są tam kondensatory, które nie trzymają parametrów, lub wyschnięty elektrolit. Wielce prawdopodobne, że producent oszczędzał na kondensatorach, lub na całej konstrukcji zasilania.

Mam do kolegów pytanie:
    Czy można taki przypadek naprawić bez większej wiedzy i narzędzi? (posiadam lutownicę, ale nie posiadam oscyloskopu ani zasilacza -- tylko bateria w samochodzie).
    Czy samo dołożenie kondensatorów do układu zasilania (przy wyświetlaczu lub przy tunerze FM) ma jakikolwiek sens?
  • REKLAMA
  • #2 17359946
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Inwerter lub przetwornica zasilająca podświetlenie LCD sieje.
REKLAMA