seb235 napisał: Poza tym dziwne jest wysyłanie technika w celu zwiększenia przepływności łącza, takie coś wykonuje się kilkoma kliknięciami z centrali firmy po wystawieniu odpowiedniego zlecenia, no chyba że muszą Cię inaczej przepiąć bo np obecny switch już ma zbyt obciążony upload.
Dokładnie tak to powinno wyglądać.
Technik zadzwonił, pogadaliśmy sobie i zostało tak jak jest, czyli 100/10Mbps. Stwierdził, że nie ma on nigdzie takiej możliwości zwiększenia szybkości łącza, a Szanowne Panie w BOKu nie tylko się nie znają na technologiach i usługach które sprzedają, ale również lubią ganiać techników po lokalach klientów.
seb235 napisał: ...aczkolwiek dzisiaj tak na prawdę stosuje się tylko dwie opcje czyli GPON lub DOCSIS.
Tutaj bym nieco polemizował, gdyż powstaje dużo sieci dostępowych w innych technologiach. Jeśli na myśli masz tylko operatorów tv kablowej to i owszem, to są technologie dominujące u nich, bo zależy im na tym by oprócz usług telewizyjnych sprzedawać jeszcze inne usługi np. internetowe. A najważniejsze dla nich jest to by wszystko sprzedać na jednym przewodzie.
Obecnie od Multimedii mam dwa kable: skrętkę do Internetu i koncentryk do TV. W przeszłości firma Stream Communication wykupiła dwie firmy które operowały u mnie na osiedlu, jedna to osiedlowy Internet, druga to lokalna TV. Po latach Stream Co. zostało wchłonięte przez Multimedię i tak oto Multimedia doprowadza mi sygnały TV i Internet różnymi kablami. Oczywiście nie widzę po latach by Stream Co. i później Multimedia zainwestowało cokolwiek w polepszenie swojej oferty. Trzeba też przyznać, że oferta, pomimo przejęć przez kolejne podmioty, nie pogarszała się. Niestety, ktoś półinteligentny wpadł przed miesiącem na pomysł 10x-krotnego obcięcia uploadu bez poinformowania o tym klientów. Zapewne chodziło o to, by klient nie miał możliwości wypowiedzenia umowy. Większość umów jest zawarta na okres roku lub dwóch lat, a więc objęta zniżką promocyjną.
Ostatnia deska ratunku to łącze na firmę. Obdzwonię dostawców i dowiem się co i za ile są w stanie mi zaproponować.
Moderowany przez jimasek:Myślę że to powinno zakończyć twój wątek odnośnie Multimedi. Jeżeli nie jesteś zadowolony z oferty szukaj innego dostawcy. Przerzucanie się argumentami na forum nic już nie daje. Temat zamykam a niepotrzebną dyskusję usuwam do kosza.