logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek prędkości uploadu w sieci LAN+ Multimedia do 10Mb/s - co robić?

zgawryl 07 Sie 2018 23:14 3558 33
  • #31 17384403
    zgawryl
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Dziękuję wszystkim za opinie i rady. Choć temat nie został rozwiązany do końca i co gorsza nie znalazłem zrozumienia tematu u kliku forumowiczów, to uważam, że warto było i warto będzie przeczytać te wszystkie Państwa posty.

Dodano po 1 [minuty]:

Problem nie rozwiązany. Trzeba z tym jakoś żyć dalej.
  • #32 17433684
    zgawryl
    Poziom 13  
    Po kilkunastu dniach otrzymałem jednorazowy rabat/zniżkę/rekompensatę w wysokości aż prawie 40zł (ok. 3zł/mies.). Wcześniej zgłosiłem obcięcie uploadu jako awarię. W przesłanym piśmie jest informacja o ostateczności rekompensaty, tzn. firma nie będzie już negocjowała innych form zadość uczynienia poza procesem sądowym.
    Byłem dzisiaj u nich w BOKu dowiedzieć się, może i kupić, szybsze łącze. Okazało się, że nie mają wiele lepszej, szybszej oferty dla mnie. Obecnie mam 100/10Mbps, a maksimum jakie mogę u nich otrzymać w mojej lokalizacji to 120/10Mps i to w innej technologii niż skrętka. Przypuszczam, że przez modem kablowy, który byłby dla mnie kolejnym, niepotrzebnym kurzołapem, meblem, pożerającym prąd.
    Jutro do mnie przychodzi magik/technik, który ma zaczarować moje łącze i zrobić 100/20Mbps. Zobaczymy co uczyni, na razie nie będę gdybał. Jutro napiszę o szczegółach.
  • #33 17434279
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    No cóż lepszy upload na poziomie 20Mb/s niż 10Mb/s jeżeli jest Ci niezbędny. Poza tym dziwne jest wysyłanie technika w celu zwiększenia przepływności łącza, takie coś wykonuje się kilkoma kliknięciami z centrali firmy po wystawieniu odpowiedniego zlecenia, no chyba że muszą Cię inaczej przepiąć bo np obecny switch już ma zbyt obciążony upload.

Tak samo dziwi mnie maksymalna oferta na poziomie 120/10 Mbps gdzie wszystkie inne kablówki od dawna oferują łącza 500/30 Mb/s oznacza to prawdopodobnie iż sieć w twojej okolicy już od dawna nie była modernizowana. Co do technologi to tak jak piszesz ethernet był najlepszy dla klienta bo nie wymagał dodatkowego sprzętu i jego zasilania, aczkolwiek dzisiaj tak na prawdę stosuje się tylko dwie opcje czyli GPON lub DOCSIS.
  • #34 17434517
    zgawryl
    Poziom 13  
    seb235 napisał:
    Poza tym dziwne jest wysyłanie technika w celu zwiększenia przepływności łącza, takie coś wykonuje się kilkoma kliknięciami z centrali firmy po wystawieniu odpowiedniego zlecenia, no chyba że muszą Cię inaczej przepiąć bo np obecny switch już ma zbyt obciążony upload.

Dokładnie tak to powinno wyglądać.
    Technik zadzwonił, pogadaliśmy sobie i zostało tak jak jest, czyli 100/10Mbps. Stwierdził, że nie ma on nigdzie takiej możliwości zwiększenia szybkości łącza, a Szanowne Panie w BOKu nie tylko się nie znają na technologiach i usługach które sprzedają, ale również lubią ganiać techników po lokalach klientów.
    seb235 napisał:
    ...aczkolwiek dzisiaj tak na prawdę stosuje się tylko dwie opcje czyli GPON lub DOCSIS.

Tutaj bym nieco polemizował, gdyż powstaje dużo sieci dostępowych w innych technologiach. Jeśli na myśli masz tylko operatorów tv kablowej to i owszem, to są technologie dominujące u nich, bo zależy im na tym by oprócz usług telewizyjnych sprzedawać jeszcze inne usługi np. internetowe. A najważniejsze dla nich jest to by wszystko sprzedać na jednym przewodzie.

Obecnie od Multimedii mam dwa kable: skrętkę do Internetu i koncentryk do TV. W przeszłości firma Stream Communication wykupiła dwie firmy które operowały u mnie na osiedlu, jedna to osiedlowy Internet, druga to lokalna TV. Po latach Stream Co. zostało wchłonięte przez Multimedię i tak oto Multimedia doprowadza mi sygnały TV i Internet różnymi kablami. Oczywiście nie widzę po latach by Stream Co. i później Multimedia zainwestowało cokolwiek w polepszenie swojej oferty. Trzeba też przyznać, że oferta, pomimo przejęć przez kolejne podmioty, nie pogarszała się. Niestety, ktoś półinteligentny wpadł przed miesiącem na pomysł 10x-krotnego obcięcia uploadu bez poinformowania o tym klientów. Zapewne chodziło o to, by klient nie miał możliwości wypowiedzenia umowy. Większość umów jest zawarta na okres roku lub dwóch lat, a więc objęta zniżką promocyjną.

Ostatnia deska ratunku to łącze na firmę. Obdzwonię dostawców i dowiem się co i za ile są w stanie mi zaproponować.

Moderowany przez jimasek:

Myślę że to powinno zakończyć twój wątek odnośnie Multimedi. Jeżeli nie jesteś zadowolony z oferty szukaj innego dostawcy. Przerzucanie się argumentami na forum nic już nie daje. Temat zamykam a niepotrzebną dyskusję usuwam do kosza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z obniżoną prędkością uploadu w sieci LAN+ dostarczanej przez Multimedia, która spadła do 10 Mb/s, mimo umowy na 100/100 Mb/s. Po przejęciach firm i reorganizacji sieci, użytkownik zauważył, że prędkości nie odpowiadają zapisom umowy. Forumowicze sugerują, aby dokładnie przeanalizować umowę, zwracając uwagę na zapisy dotyczące prędkości, oraz rozważyć reklamację do operatora. Wskazują również na praktyki operatorów, które mogą być nieuczciwe, oraz na możliwość skontaktowania się z UOKiK i UKE w celu zgłoszenia problemu. Użytkownik rozważa również zmianę dostawcy internetu, ale obecnie ma ograniczone opcje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA