logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kamery IP domoticz i imperihome

klakier_2006 18 Sie 2018 17:18 4554 8
  • #1 17390953
    klakier_2006
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam. Mam uruchomionego domoticza na raspberry pi 3 i chcę sterować nim między innymi z tableta. Czytałem że idealnie nadaje się do tego aplikacja Imperihome. Rzeczywiście chyba tak jest bo widzę urządzenia i mogę nimi sterować problem jest jednak z kamerami ip. Pod samym domoticzem widzę je i działają, jednak na imperihome są ikony kamer zgodne z moimi opisami na domoticzu jednak jak kliknę "watch" wyświetla się tylko bały ekran i brak obrazu z kamery. Czy ktoś się orientuje co jest nie tak? Być może coś trzeba doinstalować na malinie?
  • #2 17392940
    T-82
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Wg. dokumentacji Imperihome: "...Currently, ImperiHome does only support cameras which can stream a MJPEG flow or JPEG screenshots.
    MPEG4/H264 streams (rtsp) are tentatively supported and without any authentication..." tu upatrywałbym winowajcy.

W większości przypadków tak jest, że systemy radzą sobie tylko ze streamami bez kodowania (JPEG, MJPEG), pewnie dlatego, że nie mają potrzebnych kodeków. Jeśli Twoje kamery IP mają możliwość wyboru sposobu przesyłania strumienia jako MJPEG lub JPEG, spróbuj dodać je bezpośrednio w Imperihome (jak nowy system/urządzenie).
  • #3 17393225
    klakier_2006
    Poziom 9  
    Faktycznie moje kamery mają taką możliwość. Próbowałem je dodawać jako nowy system, ale niestety nic z tego, mam komunikat "unable to read stream".
  • #4 17393257
    T-82
    Poziom 17  
    Podaj proszę model i producenta kamery.
  • #5 17394782
    klakier_2006
    Poziom 9  
    Na kartoniku jest napisane apti-14c2-36w.
  • #6 17394950
    T-82
    Poziom 17  
    Użyj poniższych, pełnych ścieżek dla "adresu URL kamery". Na początek możesz je wpisać bezpośrednio w pole adresu przeglądarki na komputerze. Jeśli zobaczysz "zdjęcie" z kamery będzie ok.

Ścieżki:
    http://login:hasło@IP_KAMERY/snap.jpg?JpegSize=XL
    albo
    http://login:hasło@IP_KAMERY/snap.jpg?JpegCam=[KANAŁ]

*KANAŁ to prawdopodobnie 0, 1, 00 albo 01 (może w interfejsie webowym kamery będzie jakaś podpowiedź)
    *login:hasło@ - zakładam, że masz ustawiony login i hasło dla kamery
  • #7 17395035
    klakier_2006
    Poziom 9  
    próbowałem powyższe scieżki i w przeglądarce widzę obraz z kamery, ale w imperihome nadal nic.
  • #8 17396288
    T-82
    Poziom 17  
    Wymuś zatrzymanie imperihome na androidzie, wyczyść pamięć aplikacji, uruchom i skonfiguruj od nowa albo zobacz na innym urządzeniu z androidem. Nic innego nie przychodzi mi już do głowy.
  • #9 17397015
    klakier_2006
    Poziom 9  
    Tego już też próbowałem i to samo na obu urządzeniach. Dziękuję za chęci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik uruchomił system Domoticz na Raspberry Pi 3 i chce sterować nim z tabletu za pomocą aplikacji Imperihome. Mimo że kamery IP są widoczne w Domoticz, w Imperihome pojawia się tylko biały ekran po kliknięciu "watch". Problemy mogą wynikać z niekompatybilności strumieni wideo, ponieważ Imperihome obsługuje jedynie strumienie MJPEG lub JPEG. Użytkownik próbował dodać kamery jako nowy system, ale napotkał komunikat "unable to read stream". Po podaniu modelu kamery (apti-14c2-36w) i testowaniu różnych adresów URL, obraz z kamery jest widoczny w przeglądarce, ale nie w Imperihome. Sugerowano również wyczyszczenie pamięci aplikacji i ponowną konfigurację, co nie przyniosło rezultatu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA