kris8888 napisał: Na początek przełącz radio na wejście gramofonowe i przy głośności ustawionej tak w połowie, sprawdź czy w momencie dotkniecia palcem tego wejścia słychać pojawiący się brum (przydżwięk) w głośniku. Będzie wiadomo mniej więcej w której części schematu szukać uszkodzenia. Jest kilka lamp i elementów wspólnych dla zapewnienia odbioru na wszystkich zakresach, ale dalsze poszukiwania to po tym teście o którym napisałem.
Na wejściu gramofonowym jest przydźwięk, dodam, że to wejście i wejście uniwersalne jest sprawne, gdyż podłączam do nich źródło i ładnie gra.
Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]: aksakal napisał: Napisałeś, co udało się uruchomić radio, lecz nie zawiadomił którym sposobem i w czym była przyczyna jego milczenia . Jeśli masz odbior bez anteny, a włączenie zewnętrznej anteny nie polepsza jakość odbiory, to weź drut 2-3 metry, przylutuj doń kondensator pojemnością nie mniej 100pF i dotknij drugim wyprowadzeniem kondensatora do nóżki 2 lampy ECH81. Jeśli odbior poprawi się - problem chowa się w obwodach wejsciowych czy w przełączniku zakresow.

Moim zdziwieniem załączyłem dzisiaj radio, przełączyłem na zakres UKF i pojawił się odbiór z anteny zewnętrznej przy czym po 5 min. odbioru radio przestało odbierać i został tylko szum, antena podłączona była w obwodzie FM z AM bez uziemienia, czyli piny na górze w poziomie anteną zewnętrzną na przewodzie symetrycznym. Poniżej zdjęcie podłączenia anteny. Dodam, że radio jest oczyszczone z kurzu, styki wyczyszczone, sprawdzone. Teraz tylko odbiera z szumem Pr1. Sprawdzę dzisiaj jeszcze obwody wejściowe.
https://obrazki.elektroda.pl/5425472800_1535048241.jpg