logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można użyć jednego breloka zbliżeniowego do wideodomofonu i klawiatury?

bartek8006 25 Sie 2018 07:16 2031 5
REKLAMA
  • #1 17403064
    bartek8006
    Poziom 2  
    Witam,

czy ktoś z Was wie czy da się 1 brelok lub kartę zbliżeniową zastosować do dwóch urządzeń:
    - wideodomofon
    - klawiatura kodowo - zbliżeniowa przy następnych drzwiach

Jeżeli tak to może polecacie jakieś kompatybilne zestawy.

z góry dzięki za pomoc :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17403069
    peesek
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Przecież to jest kompatybilna technologia RFID i taki brelok można wczytać do każdego kolejnego kompatybilnego urządzenia.
    Ja mam z Aliekspress, programuje się z klawiatury numerycznej.

W instrukcji wideodomofonu powinna być informacja jak dodać nowy brelok/kartę.
  • REKLAMA
  • #3 17403072
    bartek8006
    Poziom 2  
    OK, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź....

w takim razie pójdę krok dalej - interesuje mnie skompletowanie takiego zestawu:

Przy furtce wideodomofon z klawiaturą kodową i czytnikiem zbliżeniowym.
    W domu z wideodomofonem połączone 2 monitory

Z kolei przy drzwiach klawiatura kodowa i czytnik kart do elektrozaczepu drzwi wejściowych. I żeby oba urządzenia działały na 1 breloku.

Jestem laikiem w zakresie breloków (no może poza breloczkami z lat dzieciństwa:)) więc mam jeszcze pytanie sytuacyjne:

Daję dziecku brelok taki sam jak mam ja i pozostali domownicy. Dziecko gubi swój brelok i czy wtedy muszę wymienić wszystkie breloki, czy można jej jakoś przekodować na nowo tak żeby zgubiony był bezużyteczny.

Z góry dzięki..
  • REKLAMA
  • #4 17403104
    peesek
    Poziom 15  
    Każdy sterownik ma dodany ten sam brelok. W przypadku zagubienia trzeba usunąć kod breloka z pamięci, niekoniecznie wszystkie, ale to już zależy jak w instrukcji przebiega usuwanie. Pierwszy brelok lub hasło powinien być głównym i przy jego pomocy można usunąć inne.

Nawiasem mówiąc u siebie mam dokładnie tak samo rozwiązane poza tym, że zaczepem furtki (i otwieraniem bramy) mogę sterować dzwoniąc na numer telefonu (zrobiłem sobie sterownik gsm, który odbiera telefon tonowo odczytuje wciśnięcia na klawiaturze w telefonie).
  • REKLAMA
  • #5 17403131
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1274
    Oczywiście z każdego czytnika w ten czy inny sposób da się usunąć breloki, ale nie z każdego selektywnie, wskazując ten konkretny. Należy też zwrócić uwagę na to, jak owo usuwanie się odbywa. Wydaje mi się, że w/g instrukcji jakiegoś czytnika, aby usunąć konkretny brelok, trzeba było go najpierw przyłożyć :)
    Jeżeli ktoś oczekuje nieco więcej od swojego systemu, może sparować go z jakimś system sygnalizacji włamania, albo sięgnąć po kontrolery które można połączyć magistralą i zarządzać nimi wspólnie z jednego miejsca....

Stosując też takie rozwiązanie na drzwiach wejściowych należy pamiętać, że nie jest to wysoka klasa zabezpieczenia zarówno pod względem elektronicznym jak i mechanicznym. Owszem na dzień by drzwi jednak stale były jakoś tam zamknięte to i owszem....
  • #6 17403230
    peesek
    Poziom 15  
    Pewnie, że niewielkie zabezpieczenie. Wystarczy "odkręcić" moduł i podać bezpośrednio plus i minus na elektrozaczep.
REKLAMA