logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o robocie HEXOR z Politechniki Śląskiej - warto wspierać?

gacore 27 Sie 2005 14:09 14947 66
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto wspierać robota HEXOR jako edukacyjny projekt robotyczny?

Raczej warto wspierać sam pomysł i autorów za to, że doprowadzili projekt do działania, ale jako gotowy produkt HEXOR jest przez wielu oceniany jako zbyt drogi, zbyt duży i niedopracowany. Na początku chwalono przemyślaną konstrukcję i to, że może służyć do ćwiczeń z robotyki, lecz zarzucano mu skąpe informacje, brak autonomicznego przetwarzania obrazu i ograniczone możliwości rozbudowy [#1768880] [#1776618] Osoby, które pracowały z robotem, pisały potem, że oprogramowanie jest mocno ograniczone i nieczytelne, dokumentacja nie zgadza się z rzeczywistością, a wersja demo BASCOM utrudnia modyfikacje [#4654783] [#4068229] Wskazywano też na awarie sprzętowe: plastikowe zębatki w głównym serwie szybko się rozlatują, kamera i radio 2,4/433 MHz działają niestabilnie, a producent nie udostępnia pełnych schematów ani nie pomaga użytkownikom [#3953009] [#4153244] [#4068229] W efekcie część dyskutantów uznała HEXOR-a bardziej za efektowną pokazówkę niż robota do codziennej nauki, choć inni podkreślali, że może być dobrym impulsem do rozwoju rynku robotów edukacyjnych w Polsce [#1772289] [#1776791]
  • #1 1768821
    gacore
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 52
    Pytanie jak w temacie. Nie jestem związany z jego twórcami, ale kibicuję temu projektowi, skończyłem ten sam Wydział Elektryczny Politechniki Śląskiej.
    Oto link do strony robota: http://stenzel.com.pl
  • #2 1768880
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Robot wygląda ciekawie.
    Nie zauważyłem tam jakiś fajerwerków, ale jest to bardzo dobrze przemyślana konstrukcja.
    Pod względem wypełnienia założeń projektowych (pomoc w laboratorium z robotyki) oceniam projekt bardzo wysoko.
    Jedyne ograniczenie jakie dostrzegam to (chyba) brak możliwości autonomicznego przetwarzania obrazu z kamery. Jest to coś nad czym autor mógłby popracować.

Ciekawe ile ten robot kosztuje.. ktoś wie?
  • #3 1768916
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    GOOGLE:
    "Na razie jego cena w wersji edukacyjnej, wraz z pakietem oprogramowania i zestawem ćwiczeń, wynosi 5500 złotych." (Odnośnie Hexora I).
  • #4 1768977
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Cena jest na stronie... 6.5k zł
    A była ostatnio dyskusja, że LEGO Mindstorms za 1.1k zł to przesada ;>

Moja ocena jest na podstawie tego, co jest zamieszczone na stronie.
    Rzeczowe informacje są generalnie dość skąpe, a wiekszość z tego co jest napisane, brzmi raczej jako zbiór marzeń w stylu "co by tu można z tym robotem zrobić".
    Trochę za mało konkretów i "dowodów" choćby w postaci przykładów konkretnych realizacji - dlatego chętnie bym sobie obejrzał robota na żywo, "pomacał" i porozmawiał z twórcą.

Co do oceny... będą trzy w dawnej szkolnej skali (5-2):

5 za pomysł i za to, że twórca doprowadził do jego realizacji.
    Tu chylę czoła, bo wszyscy dookoła tylko gadają - jemu się udało i jak widać ma do tego jeszcze promocję w różnych mediach.
    Czy ta promocja jest adakwatna do jakości produktu, to inna sprawa, ale biorąc pod uwagę, że jest to jeden z niewielu przykładów takiego produktu w Polsce, można nie drążyć tego tematu.

4- za realizację.
    Widać że zrobione jest to dość estetycznie i może nawet dla niektórych atrakcyjnie pod względem formy.
    Niemniej robot edukacyjny o wymiarach ~0.5m² to dla mnie drobne nieporozumienie, a przynajmniej przesada.
    Jest napisane, ze prześwit ma 5cm, ale sposób sterowania nogami sugeruje, że efektywny prześwit to zaledwie około centymetr (szacowane na podstawie dostępnych filmów)

3 za możliwości.
    Przykładowo na filmikach widać, że wybrano najprostszy i jeden z mniej efektywnych algorytmów chodu dla hexapodów - nie wiadomo, czy można w ten algorytm ingerować.
    10cm/s ... trzeba zapiąć pasy ;)
    Niewiele więcej poza tym że "można", napisano na temat możliwości rozbudowy.
    Wolał bym, aby robot wyglądał gorzej, ale żeby miał większe możliwości.

Generalnie IMO wydając ~2000zł na Mindstorms + moduł kamerki, mamy zabawkę o podobnych możliwościach i dającą trochę więcej radości i możliwości konstrukcyjnych.
    Zamiast jednego HeXora, dyrektor szkoły kupił by trzy takie zestawy - jest to argument raczej nie do przebicia dla przeciętnego dyrektora.

Dla mnie, jak do tej pory, wzorcem robota edukacyjnego jest Khepera.
  • #5 1769059
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    5500zl... ojjj chłopaki przesadziły.

Lego Mindstorm naprawdę wypada przy tym 10x lepiej.

Tawez:
    Co do Khepera.. wyglada podobnie, tylko sposób poruszania sie jest inaczej zrealizowany... ale cena.. 1900$ także powala :)

Jeżeli chodzi o realizacje obu robotów i ich możliwości to nie widze w nich nic wyszukanego... spójrzcie na liste np Hexora:
    - kamera 2.4GHz .. kupić można wszędzie
    - czujnik SRH-04 Devantech'a... 25$
    - czujniki IR.. albo gp2d12 i masz pomiar z odległościa, albo zbudowac na IS471F + dioda lub ew. jakimś TSOP1738+dioda
    - czujnik temperatury...
    - aparatura na 433MHz

Jakby nie patrzeć, na tym forum można znależć to wszystko dokładnie opisane.

Jedynie co mnie zaskoczyło w tym robocie to aż 3 procesory?? Nie wiem co oni z nimi robią :)

A jeszcze raz podsumowując - jest to fajna rzecz. Zapewne nie jedna uczelnia zapragnie to kupić.. i dobrze.. może w polsce pojawi się jakiś rynek małych robotów edukacyjnych. Dla nas wszystkich może to tylko przynieść korzyści.
    A jeżeli chodzi o te roboty to czy tak najważniejszy jest soft. Jeżeli napisali ciekawy soft i przygotowali dobre zajęcia z wykorzystaniem swojego sprzętu to bedą z tego fajne laborki.

PS.Co do wielkości robota to się zgadzam. 5kg i te wymiary... kolos :)
  • #6 1769524
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    MirekCz napisał:
    Co do Khepera.. wyglada podobnie, tylko sposób poruszania się jest inaczej zrealizowany... ale cena.. 1900$ także powala :)

Jeżeli chodzi o realizacje obu robotów i ich możliwości to nie widze w nich nic wyszukanego...

zanim coś odpowiem, o jakim robocie piszesz?
    czy o tym?
  • #7 1770893
    takaba
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Mnie zastanawia jak Hexora mozna programować, bo ponoć w normalnym języku programowania dla uC a nie języku opracowanym przez nich (tak jak to ma miejsce w Mindstormsach). A programowanie ma się odbywac bezprzewodowo. Czyli po 1. musieli zrobic WirelessISP ;-) a po 2. jakoś musieli "zamaskowac" instrukcje tyczące się sprzętu (takiego jak np. nogi). Bo wątpie aby rzucali urzytkowników tego na głęboką wodę i kazali samemu to oprogramować. Może włąśnie do tego są aż 3 procesory. Jeden z nich obsługuje sprzęt i dostaje tylko instrukcje typu "idz" od głównego uC po I2C lub RS'ie.

Odnośnie pytania, to IMHO hexor jest fajny dzięki ładnej obudowie :) Poza tym szkoda wydawać na niego tyle kasy, bo powiedzcie mi co można z nim robić - bo ja naprawdę nie wiem... Moja szkoła jest za biedna na to (Mindstormsa mamy) ale zakłądając, że by to kupiła, to jak go wykożystywać na codzień?
  • #8 1770918
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    W tamtej "ulotce" w poscie rozpoczynającym temat można się doszukać informacji, że wykorzystano BASCOMa :-|...
    Do codziennego użytko wątpię, aby toto się nadało, sama nazwa wskazuje na to, że jest to robot edukacyjny. Mozna się na nim nauczyć podstaw poruszania się Hexapodów, obsługi czujników itp. spraw związanych z podstawami robotyki...

BO programowania robotów można się łatwo (relatywnie) nauczyć... jednak trzeba mieć sprzęty, którego skonstuowanie jest już o wiele większym problemem.
  • #9 1771360
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Skoro robot ma byc naprawde edukacyjny, to uwazam, ze implementacja polecen typu "idz', "obroc sie o kat x" itp jest bez sensu. To jest to samo, co starenki BigTrak, tyle ze w ladniejszej obudowie i kilkoma nowymi opcjami. Jezeli ktos ma zamiar powaznie nauczyc sie czegos o robottach [a taka cena amatorow raczej nie zacheci :-)], to nie ma sensu bawic sie w takie komendy...
  • #10 1771549
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    Opis tego robocika był kiedyś w Komputer Świecie. Fajnie o nim napisali wtedy.
  • #11 1771605
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Hmm... niejestem pewien na 100% ale widzialem to cudo na wlasne oczy... (wygladal identycznie) Bodajrze kupila to jedan szkola w Wodzisławiu sl.
  • #12 1772032
    Carmamir
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Moim zdaniem tego typu roboty nadają się tylko do szkół podstawowych ew. gimnazjalnych, natomiast jeśli ma być stosowany w technikach to sorry ale co to za technikum ?

Za 5000zł można kupić troche sprzętu, części i niech uczniowie sami pod wodzą nauczyciela budują, cóż to ma być za nauka przy pomocy tego robota ?
    Programowania ? Przecież to są banalne komendy na niskim poziomie (takie oprogramowanie ma się nijak do niektórych programów tworzony na pracowniach inf. ;)).

Moim zdaniem to jeden wielki niewypał.
  • #13 1772207
    takaba
    Poziom 19  
    Ja już się wypowiedziałem co sądzę o heksorze. Tj. ze mało co on daje szkole na codzień. A powiedzcie co właściwie waszym zdaniem powinien oferować robot edukacyjny?
  • #14 1772235
    valarian
    Poziom 22  
    Hmmm.. Moim zdaniem, to powinien miec dostep do wszystkich funkcji... Nie takie "idz", "stoj" itp., tylko pelnoprawne programowanie [ewentualnie w razie czego tylko gotowe funkcje na CD], np. w C... No i najlepiej, gdyby mial jak najwiecej rzeczy, ktorych obslugi moznaby sie uczyc [serwo, silniki, kamery, IR, mikrofony itp]... No i zeby byl tak zaprojektowany, zeby mozna go rozlozyc do najmniejszych czesci pierwszych...
  • #15 1772247
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Carmamir zgadzam sie z Toba w 100% niby robot cudo XXI wieku a tak naprawde to jest niewypał!! Obraz z kamery nie jest najlepszy robot jest strasznie wolny i omija wszystkie przeszkody jakie ma na drodze (totalne badziewie wedlug mnie) za taka cene to juz moglo to byc znacznie lepsze...
  • #16 1772289
    valarian
    Poziom 22  
    To sie bardziej nadaje do pokazania malo doswiadczonym, jakie mozna fajne "zabawki' robic... Taka pokazowka :-)
    Do nauki to sie wogole nie nadaje...
    Choc wyglada fajnie :-)
  • #17 1772371
    takaba
    Poziom 19  
    Za znacznie mniejsze pieniądze można się nauczyć robotyki (toszeczkę tylko oczywiście) budując samemu takigo lub podobnego robota. Kwestią jest to, że pomimo funkcjonalności nie będzie on tak ładny (kwestia gustu, ale jest dobrze wykonany) jak hexor pomieważ mało kto ma dostęp do parku maszynowego pozwalającego na frezowanie i przetlaczanie blachy...
  • #18 1772410
    valarian
    Poziom 22  
    Ale sa przeciez firmy, ktore za wzglednie niewielkie pieniadze [kilkadziesiat zl] wykanaja ladna obudowe np. z aluminium, dysponujac profesjonalnymi maszynami... I wtedy to juz reszta nalezy do Ciebie...
  • #19 1772660
    tiger.krak
    Poziom 12  
    Panowie... jak twierdzicie to taka kiszka za kupe kasy. Mam dla Was propozycję. Zróbcie "coś" (cokolwiek) podobnego w możliwościach do tego. A potem to już z górki. Podbijacie Japonię USA no i oczywiście Rosję swoim robotem. A może jak zwykle tylko na gadaniu się skończy...

P.S.

Ja już buduję swojego, a jak będzie gotowy to opublikuję jego zdjęcia i parametry techniczne.

Pozdrawiam!!
  • #20 1772673
    valarian
    Poziom 22  
    Za 5000 nie ma sprawy.. Bedzie i ladne i funcjonalne... I ze wszystkimi powyzsszymi opcjami...
    Zobacz tez, ze zrbilbym to sam, a nie mialbym dostepu do sporej ilosci ludzi, sprzetu itp.
  • #21 1772695
    Coyote~
    Poziom 20  
    Ambitny... Prezentowałeś już coś na forum?
  • #22 1772709
    valarian
    Poziom 22  
    Hehe, wiem, glupio gadac bez pokrycia wlasnych slow... Lada dzionek wrzuce swoje 2 botki... Wtedy cos wreszcie zaprezentuje :-)
  • #23 1772970
    takaba
    Poziom 19  
    "Ale sa przeciez firmy, ktore za wzglednie niewielkie pieniadze [kilkadziesiat zl] wykanaja ladna obudowe np. z aluminium, dysponujac profesjonalnymi maszynami... I wtedy to juz reszta nalezy do Ciebie..."

zarzuć adresem bo jak ja się dowiadywałem to "dobrze, że wtedy siedziałem"...

Heh, nie ma co tu ambicjonalnie się porywać, że ktoś z was zrobi takigo robota :) Choć niewątpię.

"Zróbcie "coś" (cokolwiek) podobnego w możliwościach do tego. A potem to już z górki."

A mi się wydaje, że zrobienie robota to najprostrzy etap :). Mówiąc, że potem będzie z górki, miałeś zapewne na myśli sprzedanie takiego robota - ja tu widzę problemy... Po 1. Lego Mindstorms ma ugruntowaną pozycję na rynki i są organizowane liczne zawody dla tych robotów, dlatego np. dyrektorowi liceów wolą kupować lego. Trudno ich będzie przekonać by wydali tę kasę na innego robota. Nie wiem jak uczelnie wyższe, ale zapewne podobnie. Macie jeszcze jakieś inne rynki zbytu?
  • #24 1773003
    valarian
    Poziom 22  
    Prosze, takaba... www.laser.bielsko.pl...
    A co do tego mojego posta, to mialem na mysli tylko projkt i wykonanie robota, a nie jego dystrybucje... Tym sie jeszcze nie zajmowalem :-)
  • #25 1773567
    takaba
    Poziom 19  
    valarian: Ty nie myślałeś o dystrybucji, ale odniosłem wrażenie po wypowiedzi tiger.krak, że on myślał.

Btw. znasz ich ceny, bo na stronie jest wprawdzie cennik ale nie ma cen...

Tawez: a powiedz co Cię urzekło w Khyoperze (może źle napisałem)? Co czyni ją idealnym robotem edukacyjnym?
  • #26 1773621
    valarian
    Poziom 22  
    Jezeli tiger.krak myslal o dystrybucji, to tu zwracam honor. Ja mialem na mysli jedynie produkcje pojedynczego 'prototypu'...

Cennik to maja bardzo zroznicowany, trzeba im wyslac projekt i wtedy dostaje sie wycene. Zalezy to od wielkosci, skomplikowania itp, dlatego nie ma jednolitego cennika...
  • #27 1773637
    takaba
    Poziom 19  
    No tak, tylko, że ja na razie nie mam żadnego projektu :)
  • #28 1773653
    tiger.krak
    Poziom 12  
    Nie chciałem nikogo z Was urazić, ale krytykowanie projektów innych konstruktorów najlepiej jest zacząć od pokazania czegoś lepszego. Mam nadzieję że to pobudzi w nas wszystkich siłę do tworzenia takich systemów. Panowie walczcie! A propos firm wytwarzających detale z rysunku technicznego w metalu, to czy znacie jeszcze jakieś inne które by wykonały pojedyncze sztuki??

Pozdrawiam
    Tomek
  • #29 1773683
    takaba
    Poziom 19  
    Wiadomo, że krytykować jest najłatwiej i jest to specjalnością Polaków. Jednak opinie o czymś można wyrazić nawet jeśli nie zrobiło się czegoś lepszego. Jakiś czas temu pracowałem nad robotem i jestem w pełni świadomy, że jest znacznie brzydszy i mniej funkcjonalny od hexora. Ale zawsze satysfakcja zrobienia czegoś samemu jest.
  • #30 1773687
    valarian
    Poziom 22  
    To fakt, nie ma to, jak zrobic cos samemu. Co do projektow, to ta firma robi pojedyncze projekty, na indywidualne zamowienia. Innych niestety nie znam... Na razie mysle, skad wziasc AutoCad'a :-)

Podsumowanie tematu

✨ Robot edukacyjny HEXOR z Politechniki Śląskiej to konstrukcja krocząca z sześcioma nogami, napędzana trzema serwomechanizmami, z których jedno podnosi robota, a dwa przesuwają nogi. Robot waży około 5 kg i posiada kamerę 2,4 GHz, czujniki podczerwieni, sonar oraz moduł komunikacji na 433 MHz. Oprogramowanie do sterowania jest dostępne w językach Basic (BASCOM), assembler i C, z aplikacjami na PC w Visual Basic i Delphi. Konstrukcja i wykonanie są estetyczne, jednak użytkownicy zgłaszają liczne problemy techniczne: niska trwałość plastikowych trybów serw, zakłócenia sygnału kamery, niestabilność modułów komunikacyjnych, brak dokumentacji i schematów, a także ograniczenia w oprogramowaniu i trudności w tworzeniu własnych aplikacji sterujących. Cena robota wynosi około 6,5 tys. zł, co jest oceniane jako wysoka w stosunku do oferowanych możliwości. Porównania do innych robotów edukacyjnych, takich jak LEGO Mindstorms (około 1,1 tys. zł) i Khepera (około 1900 USD), wskazują na przewagę tych ostatnich pod względem funkcjonalności, programowalności i wsparcia. HEXOR jest postrzegany jako projekt ambitny i wartościowy pod względem edukacyjnym dla początkujących, ale z dużym potencjałem do poprawy w zakresie trwałości, dokumentacji, wsparcia technicznego i rozbudowy o autonomiczne przetwarzanie obrazu. Dyskusja podkreśla potrzebę większej aktywności producenta STENZEL w kontakcie z użytkownikami oraz rozwijania rynku robotów edukacyjnych w Polsce.
REKLAMA