logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór domofonu do kamienicy: 2-żyłowy, analogowy czy cyfrowy?

adam_lamer 07 Wrz 2018 17:46 1689 2
REKLAMA
  • #1 17428019
    adam_lamer
    Poziom 1  
    Witam,

Mam niedziałający domofon i muszę go wymienić no więc poszedłem do Castoramy.

Okazało się, że są domofony 2 żyłowe i 4+ żyłowe, a do tego analogowe i cyfrowe.

No i nie wiem jaki mam. Rozkręciłem i na laika rzut oka powiedziałbym, że jest 2-żyłowy.

Czy moglibyście mi pomóc i potwierdzić? Fotka załączona.

Wybór domofonu do kamienicy: 2-żyłowy, analogowy czy cyfrowy?

Także jaka jest różnica między analogowym i cyfrowym? Czy oba będą działały?

Jakie proste modele byście polecili? Chodzi mi o taki typowy co dzwoni, z guzikiem do otwierania :) i fajnie by było mieć opcje wyciszania/wyłączenia.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam,
    Adam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17428154
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    ...
    Analog na cyfrze nie popracuje, podobnie jak cyfra w analogu, widzę że masz domofon Cyfrowy (nr lokalu 13), koledzy bardziej zaznajomieni z tematem podpowiedzą jakie napięcie powinieneś mieć pomiędzy plus a minus (może to kwestia uszkodzonego przewodu) i jaką słuchawkę pod dany system cyfrowy dokupić (Proel/Laskomex/Cyfral), dobrze by było gdybyś zamieścił zdjęcie kasety, które masz przy wejściu do kamienicy.
  • Pomocny post
    #3 17428364
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Twój stary unifon to Wekta TK7 i najlepiej kupić taki sam, ale zapewne dostaniesz go już w nowszej wersji.
REKLAMA