logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ploter HP 7475A - Ploter z portem GPIB jak uruchomić?

Jarosław Rudnicki 11 Wrz 2018 18:17 756 6
REKLAMA
  • #1 17435310
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Posiadam ploter HP 7475A z gniazdem GPIB oraz interface USB-GPIB. Uruchomiłem stary komputer z Windows XP, wgrałem sterowniki do plotera Roland DXY-1100 (oryginalnych do HP nie ma) i nie wiem co dalej. Jak zmusić ploter do pracy? We właściwościach sterownika ustawiłem port COM3 (57600bps, n, 8, 1) - na takim porcie zainstalował się interface USB-GPIB. Interface odpowiada na komendy ++ w terminalu. GPIB Address: 5, taki adres ustawiony na ploterze. Nie wiem jak wysyłać komendy HPGL, albo plik *.plt z terminala, pomóżcie!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17437038
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Instrukcję mam, natomiast mój inerface USB-GPIB to: http://www.dalton.ax/gpib/ i nie ma za dużo softu.
  • REKLAMA
  • #4 17438349
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17438629
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Uruchomiłem Prologix GPIB Configurator - interface odpowiada na komendy ++ (np. ++ver ++addr) niestety ploter nie odpowiada na ++spool czy ++spool 5
    Ploter ma ustawiony adres 5. Posiadam oscyloskop HP 54600A z portem GPIB, podłączyłem do niego swój interface. Na ++spool czy ++spool 9 nie odpowiada, ale gdy wyślę z oscyloskopu "Print Screen" w oknie terminalu programu pojawiają się znaki w HPGL-u.
  • #6 17438673
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17438894
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Próbowałem wielu komend z "*" niestety brak odpowiedzi. Trzeba się przełączyć w inny tryb?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada ploter HP 7475A z interfejsem GPIB oraz adapter USB-GPIB, uruchomił komputer z Windows XP i zainstalował sterowniki do plotera Roland DXY-1100. Po ustawieniu portu COM3 i adresu GPIB na 5, ploter nie odpowiada na komendy HPGL ani na polecenia wysyłane z terminala. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące użycia narzędzi do skanowania magistrali GPIB oraz wysyłania komend identyfikacyjnych, jednak napotkał trudności w komunikacji z ploterem. Wspomniano o konieczności sprawdzenia trybu pracy plotera oraz o możliwości użycia oscyloskopu HP 54600A do testowania komunikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA