logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne ustawienia zapisu dla Dauha XVR5108HS-X z H.265 - HDCVI 1080P

ber 12 Wrz 2018 23:40 795 2
  • #1 17437775
    ber
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Zakupiłem nowy rejestrator Dauha XVR5108HS-X (działa ok, choć nie jest bez drobnych wad). Teraz zastanawiam się nad jak najlepszym wykorzystaniem możliwości zapisu z nową kompresją H.265.
    Oczywiście parametry zależą od rodzaju kamer, pojemności dysku, zastosowania itp. ale chodzi mi chyba o jedną z popularniejszych konfiguracji czyli sygnał analogowy HD (w moim przypadku HDCVI), rozdzielczość 1080P FullHD (1920x1080), ciągły zapis przez 24h, ogólny monitoring terenu / pomieszczeń.

Mam do wyboru: Smart Codec, FPS, Typ Bit Rate (VBR, CBR), Bit Rate, Quality (dla VBR) no i I Frame Interwal (Odstęp klatek typu I).
    Nie wiem jeszcze jak działa Smart kodek ale zastanawiam się nad doborem reszty parametrów.

Może macie jakieś sprawdzone standardowe ustawienia?
  • #2 17437811
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 636
    Przeważnie ustawiam tylko jakość zapisu na najlepszą i od 10 klatek na sekundę w górę. Nie zawsze warto ustawiać ciągłego zapisu, np jakieś zaplecze czy magazyn warto ustawić na detekcję ruchu. Poustawiaj wg własnego widzi mi się i posprawdzaj nagrania archiwizując je na pendrive i odtwarzając je na np laptopie - będziesz wiedział czy zmieniając dane pole będzie lepiej czy gorzej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17438719
    ber
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Na poprzednim rejestratorze miałem H264, CBR, 2048kbps i 15 klatek/s. Ale nowe kodowanie jest wydajniejsze i ma więcej opcji.

Moje pytanie wynikało z faktu że profesjonalista montując np. 16 kamer chyba nie optymizuje kodowania dla każdej kamery tylko daje jakis standard. Choć mogę się mylić.
REKLAMA