Witam.
Posiadam acces pointa ASUSRT-N12+ H/W VerA. Ostatnio zwiększyłem u dostawcy szybkość internetu i chciałem aby urządzenia podpięte na WiFi ( telefony na androidzie) jak najbardziej wykorzystały dostępną szybkość internetu i zacząłem kombinować z ustawieniami. Ostatecznie musiałem zresetować ustawienia AP i niestety nie jestem w stanie uzyskać nawet tego co było poprzednio. Pomimo ustawienia na sztywno w AP szerokości kanału 40 MHz telefony łączą się z przy szerokości 20 MHz.
Oczywiście również ustawiłem sieć w trybie N.
Maksymalnie co udaje mi się wyciągnąć na tym połączeniu to 45-50MBps
Tak wyglądają logi sieci WiFi:
MAC address : 14:DD:A9:CE:95:9C
OP Mode : AP
Phy Mode : 11n
Channel : 10
Stations List
----------------------------------------
MAC PSM PhyMode BW MCS SGI STBC Rate Connect Time
B8:1D:AA:B4:5C:BB NO HTMIX 20M 7 NO Yes 65M 00:00:11
F8:A9:D0:8A:77:69 NO HTMIX 20M 7 NO NO 65M 00:00:01
W okolicy nie ma żadnej sieci pracującej na sąsiednich kanałach.
Ten router teoretycznie obsługuje MIMO a gdy testuje połączenie pomiędzy dwoma telefonami to uzyskuje maks 22MBps tak jakby AP nie obsługiwał MIMO
Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać problem? Oczywiście poza wymianą AP
Posiadam acces pointa ASUSRT-N12+ H/W VerA. Ostatnio zwiększyłem u dostawcy szybkość internetu i chciałem aby urządzenia podpięte na WiFi ( telefony na androidzie) jak najbardziej wykorzystały dostępną szybkość internetu i zacząłem kombinować z ustawieniami. Ostatecznie musiałem zresetować ustawienia AP i niestety nie jestem w stanie uzyskać nawet tego co było poprzednio. Pomimo ustawienia na sztywno w AP szerokości kanału 40 MHz telefony łączą się z przy szerokości 20 MHz.
Oczywiście również ustawiłem sieć w trybie N.
Maksymalnie co udaje mi się wyciągnąć na tym połączeniu to 45-50MBps
Tak wyglądają logi sieci WiFi:
MAC address : 14:DD:A9:CE:95:9C
OP Mode : AP
Phy Mode : 11n
Channel : 10
Stations List
----------------------------------------
MAC PSM PhyMode BW MCS SGI STBC Rate Connect Time
B8:1D:AA:B4:5C:BB NO HTMIX 20M 7 NO Yes 65M 00:00:11
F8:A9:D0:8A:77:69 NO HTMIX 20M 7 NO NO 65M 00:00:01
W okolicy nie ma żadnej sieci pracującej na sąsiednich kanałach.
Ten router teoretycznie obsługuje MIMO a gdy testuje połączenie pomiędzy dwoma telefonami to uzyskuje maks 22MBps tak jakby AP nie obsługiwał MIMO
Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać problem? Oczywiście poza wymianą AP