logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanussi TA 833V - bęben przeskakuje i nie wiruje, programator działa

WUJEK12345 19 Wrz 2018 14:28 1461 8
REKLAMA
  • #1 17448998
    WUJEK12345
    Poziom 8  
    Witam.
    Właśnie nabyłem pralkę TA 833V, która jakiś czas nie była używana. Po wyczyszczeniu bębna i kołnierza postanowiłem, że uruchomię ją "na pusto". Pralka nabrała wodę zaczęła raczej normalnie prać po czym przyszło do odwirowania wody i tu zaczął się problem, ponieważ pralka nie wypuszczała wody więc wyczyściłem filtr i wszystko wróciło do prawidłowego działania, przynajmniej tak mi sie wydawało.

Po zakończonym praniu "NA PUSTO" wrzuciłem kilka rzeczy i uruchomiłem pralkę ponownie. Na początku było ok, prało normalnie ale pod koniec prania zaczęło coś przeskakiwać i bęben się nie obracał, wodę wypuściła normalnie tylko, że nie wirowała. Wyciągnąłem pranie i sprawdziłem filtr, który był czysty, więc włączyłem po raz kolejny "na pusto" i tu także pralka prała normalnie, pod koniec prania wodę wypuściła, ale bęben się nie ruszał i tylko coś przeskakiwało. Nie mam pojęcia o co chodzi. Dodam, że było słychać też pracę programatora.
    Proszę o pomoc.
    Z Gory dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 17449063
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 453
    Sprawdź silnik i pasek.
  • REKLAMA
  • #3 17449097
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Musi kolega zdjąć osłonę boczną i ustalić co " przeskakuje"
    Skoro filtr był tak bardzo zabrudzony, że woda nie była wypompowywana to nie wiadomo jak wygląda kubek hydrostatu i to też warto by sprawdzić.
    Stan szczotek węglowych w silniku również warto by zweryfikować.
  • REKLAMA
  • #4 17449112
    WUJEK12345
    Poziom 8  
    Dziś to sprawdzę wieczorem jak tylko z pracy przyjadę i dam znać. Ktos wie co to za przewód (ten niebieski) i gdzie on powinien iść dalej? Do grzałki, a jeśli tak to na ktory pin?
    Zanussi TA 833V - bęben przeskakuje i nie wiruje, programator działa Zanussi TA 833V - bęben przeskakuje i nie wiruje, programator działa Zanussi TA 833V - bęben przeskakuje i nie wiruje, programator działa
  • #5 17449865
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17449913
    WUJEK12345
    Poziom 8  
    Ale ten niebieski przewód jest tak jakby urwany. I w którym miejscu jest on przykręcony?
  • REKLAMA
  • #7 17449919
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Pralka grzeje wodę?
  • #8 17449922
    WUJEK12345
    Poziom 8  
    Szczerze to nie zwróciłem uwagi. Ale na moje oko to nie powinna ponieważ do grzałki przychodzą tylko 2 przewody jak widac na foto.
  • #9 17449931
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Kolorem żółto-zielonym zawsze oznaczany jest przewód ochronny.
    Najprościej będzie sprawdzić multimetrem czy na przewodach szarym i niebieskiim pojawia się 230V po włączeniu programu prania.
    Może to złudzenie, ale wtyczka grzałki wygląda na sfatygowaną czyli mogła "oberwać" od spadającego paska napędowego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Zanussi TA 833V, która po dłuższym nieużywaniu nie wiruje i bęben przeskakuje podczas cyklu prania. Po wstępnym czyszczeniu filtra pralka działała poprawnie, ale po dodaniu prania bęben przestał się obracać. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące sprawdzenia silnika, paska napędowego, stanu szczotek węglowych oraz hydrostatu. Dodatkowo, pojawia się kwestia uszkodzonego niebieskiego przewodu, który może wpływać na działanie grzałki. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie i diagnozę urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA