logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana zaworów w grzejniku na termostatyczne (bez rozkręcania instalacji)

dr_Fell 19 Wrz 2018 14:52 11670 13
  • #1 17449025
    dr_Fell
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Potrzebuję pilnie zamontować płaski grzejnik w łazience - wyprowadzenie ze ściany to PEX, nie za bardzo jest miejsce na przejściówkę pex > 1/2 dla zwykłego zaworu (odległość od ściany do osi gwintu w grzejniku to niecałe 4,5 cm), więc chcę zamontować od razu zawór kątowy który jest dostosowany do rur PEX. Szybko i łatwo mogę kupić takie zawory ale zwykłe, nie termostatyczne. Pytanie teraz takie, czy później jest możliwość wykręcenia ze środka zaworu zwykłego i podmiany go na zawór termostatyczny (bez wymiany zewnętrznej części, "kolanka"). Pytam, bo tego może wymagać spółdzielnia, a wiem że PEX nie powinno się rozkręcać i skręcać ponownie.

Zawór jaki chcę zamontować to zawór podobny do tego:

Wymiana zaworów w grzejniku na termostatyczne (bez rozkręcania instalacji)
  • #2 17449086
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Podobny czy taki sam? Sądząc po opisie ("współpraca z każdą głowicą o gwincie M30x1,5"), ten akurat powinien współpracować z głowicą termostatyczną. Żeby się upewnić, trzeba spróbować odkręcić gałkę. Jeśli bez problemu się odkręci, a pod nią będzie "szpilka" to OK.
    Zresztą zobacz w Google -> obrazy jak wyglądają zawory do głowic termostatycznych.
  • #3 17449129
    dr_Fell
    Poziom 11  
    Tak, to jest jedna istotna sprawa, czy jest szpilka - wtedy wystarczy sama wymiana głowicy i faktycznie spytam o to sprzedawcę (wiem mniej więcej, jak zawory wyglądają). Mnie jednak interesuje, czy nawet jeśli nie jest to szpilka, to można wymienić wkład na taki ze szpilką (tak jak wymienia się głowice w baterii umywalkowej, wykręcając stary grzybek i zmieniając na nowy).
  • #4 17449134
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Tylko jak chcesz później zamienić wkładki?
    Będziesz musiał spuszczać całą wodę żeby wykręcić istniejącą i włożyć nową.

Tu masz coś takiego: Link
  • #5 17449280
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Witam,
    Najpierw kolego odpowiedz sobie czy musisz mieć na grzejniku łazienkowym(zapewne nie za dużym, ozdobnym) zawór termostatyczny? W łazience nigdy ciepła za dużo (konieczność wytransportowywania wilgoci z łazienki przez wentylację) a odpowiednie skryzowanie przepływu na tym zwykłym na stałe da Ci to co potrzebujesz. Kryzowanie statyczne na tym zwykłym jest też wskazane jeśli na instalacji masz grzejniki z zaworami termostatycznymi gdyż one mają duże (w stosunku do zwykłego zaworu) kryzowanie statyczne i taki zwykły zawór może "przejąc" za dużo przepływu co odczują te grzejniki z zaworami termostatycznymi.
    Pozdro
  • #6 17449296
    dr_Fell
    Poziom 11  
    ls_77 napisał:
    Tylko jak chcesz później zamienić wkładki?
    Będziesz musiał spuszczać całą wodę żeby wykręcić istniejącą i włożyć nową.

Tu masz coś takiego: Link

Znam ten zestaw, ale kolanko z zaworem wydaje się dłuższe niż to drugie, poza tym dłuższe niż w innych zaworach tego typu (a odległość jest dość ograniczona).
    Wody nie będę musiał spuszczać, bo podczas wymiany grzejnika dołożę w innym miejscu instalacji zawory kulowe. Pytanie pozostaje aktualne :).

Szczecin62 napisał:
    Witam,
    Najpierw kolego odpowiedz sobie czy musisz mieć na grzejniku łazienkowym(zapewne nie za dużym, ozdobnym) zawór termostatyczny? W łazience nigdy ciepła za dużo (konieczność wytransportowywania wilgoci z łazienki przez wentylację) a odpowiednie skryzowanie przepływu na tym zwykłym na stałe da Ci to co potrzebujesz. Kryzowanie statyczne na tym zwykłym jest też wskazane jeśli na instalacji masz grzejniki z zaworami termostatycznymi gdyż one mają duże (w stosunku do zwykłego zaworu) kryzowanie statyczne i taki zwykły zawór może "przejąc" za dużo przepływu co odczują te grzejniki z zaworami termostatycznymi.
    Pozdro

Niekoniecznie muszę, ale spółdzielnia w całym budynku w tym roku wymieniała na termostatyczne i m.in. właśnie dlatego całe to pytanie, bo chcę wiedzieć czy jeśli zamontuję zwykły a ze spółdzielni się przyczepią, to będę miał możliwość wymiany zaworu (podkreślam jeszcze raz, nie samej głowicy, bo wiem, że może być niekompatybilna, ale "wkładki") bez rozkręcania miejsca połączenia z PEX-em :)
  • #7 17449379
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Spółdzielnia jeśli już to raczej przyczepi się, że wykonałeś instalację z Pex-u (czyAluPex-u), instalacja nie jest Twoją własnością, za jej szczelność i trwałość odpowiada spółdzielnia a Pex to nie jest materiał najtrwalszy w instalacjach o podwyższonym ciśnieniu (zależnie jak i z czego tę instalację masz zasilaną). Daj spokój z termostatycznym. Zauważ, że tam gdzie są podzielniki kosztów nie opomiarowuje się podzielnikami grzejników w kuchniach i właśnie w łazienkach aby ludzie z oszczędności ich nie zakręcali i nie doprowadzali do zagrzybiania zimnych, wilgotnych pomieszczeń.
  • #8 17449445
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2032
    dr_Fell napisał:

Niekoniecznie muszę, ale spółdzielnia w całym budynku w tym roku wymieniała na termostatyczne i m.in. właśnie dlatego całe to pytanie,

Czegoś tutaj nie rozumiem. Skoro spółdzielnia wymieniła na termostatyczne to co ty chcesz wymieniać?
    dr_Fell napisał:

... właśnie dlatego całe to pytanie, bo chcę wiedzieć czy jeśli zamontuję zwykły a ze spółdzielni się przyczepią,

Przejdź do spółdzielni i po prostu zapytaj.
  • #9 17449447
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Przepraszam jeśli napisałem bzdurę o spółdzielni i jej prawach. Nie zwróciłem uwagi, nie doczytałem, czy w mieszkaniu spółdzielczym masz swój kocioł czy jesteś zasilany z centralnego źródła? Bo Jeśli jest jakaś centralna kotłownia to mój poprzedni wpis jest poprawny ale jeśli masz swój kocioł to jest to Twoja sprawa z czego instalacja, jakie masz grzejniki i jaki na nich zawory.
    Pozdro
  • #10 17449809
    dr_Fell
    Poziom 11  
    Szczecin62 napisał:
    Spółdzielnia jeśli już to raczej przyczepi się, że wykonałeś instalację z Pex-u (czyAluPex-u), instalacja nie jest Twoją własnością, za jej szczelność i trwałość odpowiada spółdzielnia a Pex to nie jest materiał najtrwalszy w instalacjach o podwyższonym ciśnieniu (zależnie jak i z czego tę instalację masz zasilaną). Daj spokój z termostatycznym. Zauważ, że tam gdzie są podzielniki kosztów nie opomiarowuje się podzielnikami grzejników w kuchniach i właśnie w łazienkach aby ludzie z oszczędności ich nie zakręcali i nie doprowadzali do zagrzybiania zimnych, wilgotnych pomieszczeń.

Niestety instalację a właściwie odcinek potrzebny do przenoszenia grzejnika robił "fachowiec". Instalacja niestety spółdzielniana, oby się nie czepili PEXa. Grzejnik przenoszony z przedpokoju do łazienki, na przedpokojowym był termostat a grzejniki nie opomiarowane więc wolę wiedzieć jakie będą opcje później jeśli się przyczepią jednak do termostatu.

ta_tar napisał:

Czegoś tutaj nie rozumiem. Skoro spółdzielnia wymieniła na termostatyczne to co ty chcesz wymieniać?

dr_Fell napisał:
    Potrzebuję pilnie zamontować płaski grzejnik

Grzejnik w nowym miejscu, w zamian za inny grzejnik, który ma obecnie głowicę termostatyczną.

Panowie... bardzo dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi, z których większość wnosi coś nowego i powiększa moją wiedzę. Pragnę jednak zwrócić uwagę, że nadal nie dostałem odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie. Ja czasem niejasno piszę, i za dużo - spróbuję teraz napisać samo pytanie, coby nie zginęło w gąszczu znaków:

"Czy w zwykłym zaworze kątowym można wymienić "wkład" ze zwykłego na taki, na który można głowicę termostatyczną nałożyć?" Taki wkład "z bolcem"? Jeśli takiej odpowiedzi nie da się udzielić, to też proszę o informację...
  • #11 17450113
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    dr_Fell napisał:
    Niestety instalację a właściwie odcinek potrzebny do przenoszenia grzejnika robił "fachowiec". Instalacja niestety spółdzielniana, oby się nie czepili PEXa.

Kolego jak robisz samowolkę to chociaż rób to zgodnie ze sztuką za pomocą prawdziwego fachowca, a nie Pana Zenka złota rączka.

Jeśli nie masz zielonego pojęcia to trzeba było zgłosić sprawę do spółdzielni, przyszedłby ich spec i miałbyś problem z głowy, a skoro chciałeś "zaoszczędzić" to teraz masz babo placek.
    Może teraz spółdzielnia nie zauważy PEX-a ale jeśli kiedyś w przyszłości będzie wyciek w Twoim PEX, który zaleje Ci chatę, sąsiada, a ściany nasiąkną wilgocią itd. i ustalą, że winny jest PEX to jak dla mnie masz gwarantowany pozew cywilny i usunięcie skutków awarii na swój koszt.
    Chyba, że masz wspaniałomyślną spółdzielnię, która usunie skutki Twojej samowolki na swój koszt i nie będzie się czepiać.

Dodam, że generalnie instalacja jest własnością spółdzielni, więc Ty jako Kowalski nie masz prawa nic samodzielnie przy niej grzebać. Dlatego w sumie czy PEX, czy nie to i tak byłyby ślady własnej ingerencji. Jedynie PEX rzuca się w oczy i od razu widać, że coś było grzebane samodzielnie.
    Dlatego powtórzę przy przeróbkach instalacji najlepiej robić to kanałem oficjalnym, bo finalnie jesteśmy kryci i nie mamy z tego tytułu żadnego problemu na przyszłość.
  • #12 17450357
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Zlitujcie się. Człowiek pisze żeby mu odpowiedzieć na proste pytanie a nie wyżywać się literacko w wątkach które nieopatrznie poruszył.
    Nie jestem instalatorem więc mogę się mylić ale należy przyjąć że oba zawory to dwie różne konstrukcje i nie można korpusów stosować zamiennie. Mogły się oczywiście pojawić jakieś nowe tendencje, jak ktoś wie niech prostuje.
  • #13 17450466
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Nie spotkałem takiego zaworu normalnie dostępnego w handlu, żeby można było zamieniać wkłady. Tym bardziej od razu ze złączką na rurę Pex.
  • #14 17450524
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    kz61 napisał:
    Zlitujcie się. Człowiek pisze żeby mu odpowiedzieć na proste pytanie a nie wyżywać się literacko w wątkach które nieopatrznie poruszył.

Jeśli pijesz do mnie to nie było wyżywanie się ale zwrócenie uwagi na samowolkę, która w przyszłości może wyjść bokiem, bo będzie wiązała się z dużymi kosztami.
    Równie dobrze może być OK i nic się nie stanie do czasu aż spółdzielnia nie zrobi generalnego remontu instalacji.

Jednak warto pamiętać, że jeśli instalacja nie jest moja prywatna to nie grzebie się samemu po cichu, zwłaszcza łącząc różne materiały bez zgody właściciela tej instalacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat możliwości wymiany zwykłego zaworu kątowego na termostatyczny w instalacji grzewczej z rur PEX, bez konieczności demontażu połączenia. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące kompatybilności wkładów zaworów oraz wymagań spółdzielni mieszkaniowej, która preferuje zawory termostatyczne. Uczestnicy podkreślają, że wymiana wkładów może być problematyczna, a także zwracają uwagę na ryzyko związane z samodzielnymi modyfikacjami instalacji, które są własnością spółdzielni. Wskazano, że nie wszystkie zawory umożliwiają wymianę wkładów, a także że PEX może być mniej trwałym materiałem w instalacjach grzewczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA