Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siłowniki liniowe do regulowanego biurka

mallior 20 Sep 2018 12:07 3042 8
    mallior
    Level 7  
    Witam,

Planuję zbudować biurko tzw. sit stand desk. Blat dąb 60x90x3,8, wysokość opuszczonego koło 76 cm. Wysokość podniesionego najlepiej by 135 cm było.

Rama stalowa, nogi 2-4 (raczej 4), w tym 2 lub 4 z siłownikami. Wersja prosta to wsadzenie 2 siłowników do bramy "super jack" po 140 zł szuka. Każda noga zbudowana z 3 profili zamkniętych stalowych z dołożonymi plastikowymi ślizgaczami. Np 5, 6, 7 cm przekrój. (Chyba, że ktoś ma lepszy pomysł)

Cięższa opcja to zrobienie samemu siłowników, nie mam pojęcia jak dobrać pręty gwintowane (przekrój, gwint T8?), jakie silniki, jakie muszą być obroty, jaka ich moc. Innymi słowy jak to sensownie skompletować. Fajnie by było jak by biurko miało nośność min 100 kg, czas podniesienia poniżej minuty (im szybciej tym lepiej), nie było zbyt głośne i nie kosztowało milion monet. Oglądałem silniki i inne elementy na aliexpress ale sam nie jestem w stanie wybrać tego. Pręty raczej w PL taniej wyjdą przy długościach powyżej 50 cm.

Nie wiedziałem do jakiego działu to wrzucić jak zły to przepraszam.
    Anonymous
    Level 1  
    mallior
    Level 7  
    Konstrukcje stalową to ja mam już w głowie. Akurat ona będzie pancerna.

Od dołu patrząc będzie kwadratowe U, czyli boki, i tył. Później do tego są dospawane nogi do góry, najszerszy element. Na górze te nogi są znów zespawane ramką w kształce U. Konstrukcja w dolnej pozycji powinna być ultra stabilna. Górna cześć to z kolei profile najcieńsze jako nogi i połączone płaskownikiem lub jakimś cieńszym profilem.

Odnośnie nóg to wydaje mi się, że łatwiej kwadratowe ponieważ:
    - blokują ruch skrętny
    - łatwiej dopasować jedne do drugiego
    Rury czarne (stal) nie widziałem by były dostępne wymiarach by średnica wewnętrzna była równa średnicy zewnętrznej mniejszego rozmiaru. A przy profilach łatwiej to załatwić typu 60x60 ścianka 3 mm, kolejny to 50x50 mm więc pakujesz plexi 2 mm, wewnątrz na górze szerszego profila i na zewnątrz przy profilu mniejszym na dole. Dajesz jako smarowanie wosk do mebli.
    Chyba, że ktoś widział jakieś miejsca gdzie można kupić dopasowane rury/profile.

Łączenie nóg wydaje mi się niepotrzebnie komplikować mechanizm, większa będzie głośność itp. Przy zastosowaniu ograniczników to nogi raczej powinny się równo podnosić bo przy każdym całkowitym opuszczeniu nastąpi ich synchronizacja.

Generalnie jak działa siłownik liniowy to wiem. Wzór na prędkość ok prosty. To więc wyliczę, ale dalej nie wiem jaki pręt powinien być zastosowany i ile N potrzebuję. Góra będzie ważyć łącznie z nogami co się unoszą pewnie około 30 kg, plus jakieś obciążenie. Czyli te 100 kg to powinno podnieść. Siłowniki do bram mają nośność 2x300 kg

Kombinowanie z wyciąganiem silników chyba nie ma sensu, na aliexpres jest tego multum również z wmontowanymi przekładniami, też takimi pod kątem 90 stopni co jest zaletą w stosunku do siłowników do bramy. Poza tym będą one większe i potrzebuje conajmniej 2.

ps. przy tym zakresie ruchu, chyba lepiej jak by było nogi z 3 elementów aby było większe zazębienie poszczególnych elementów.
    Anonymous
    Level 1  
    mallior
    Level 7  
    Kwadratowy design bardziej mi pasuje, ale ważniejsza jest kwestia odpasowania elementów do siebie by nie było luzów gdzie przy rurach mam większy problem.

Obciążenie będzie dość równe, stół będzie symetryczny. Sczególnie jak bym 2 nogi zastosował.

Kliknij w link z 1 postu. To są siłoniki do bram skrzydłowych a nie przesuwanych. To są siłowniki liniowe, podobne do pneumatycznych. Mają pręt w środku.

Zakres zazębiania można wyregulować tymi plastikowymi wstawkami działającymi jako ślizgacze. górny w wysokości 1/3 i dolny w wysokości 1/3 dadzą zakres ruchu 1/3 wysokości

Montaż do ściany nie wchodzi w gre.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Skopiuj podnośnik samochodowy.
    1 silownik
    -XantiO-
    Level 21  
    Zastosuj śruby trapezowe lub kulowe. Śróba trapezowa Tr 30x6 powinna być ok ale b edzie dość głośna. Natomiast śruba kulowa będzie droga ale za to cicha i dłużej wytrzyma. Aby nie stosować jakiś wielkich silników zastosuj przekładnie ślimakową, która dodatkowo jest przekładnią samochamowną co będzie w tym miejscu wielkim plusem.
    Anonymous
    Level 1  
    mallior
    Level 7  
    Siłowniki liniowe do regulowanego biurka

Patrząc na to to TR24 powinno chyba starczyć? Pręt plus nakrętka daje nam ok 60 zł.

Do tego musi być silnik, patrzyłem na tego typu: tutaj tutaj

tylko nie wiem jaka moc musi jego być. i jak to połączyć oraz przenieść obciążenie by nie opierało się na silniku.

Łożyskowane prowadznice będa miały chyba wiecej luzu (chociaż widziałem takie konstrukcje z drewnem), jeśli mówisz o tych kuchennych a te liniowe do CNC to ultra drogie jak do mojego zastosowania.