logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funbox + drugi router wifi

Lejos44 20 Wrz 2018 12:49 11337 8
REKLAMA
  • #1 17450527
    Lejos44
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam.
    Nie znalazłem sensownego tematu w internecie na mój problem. Otóż posiadam funboxa w wersji pierwszej (nie 2.0) VDSL internet do 80 + TV z dekoderem. Internet rozsyłam po całym domu (jednorodzinny) tylko przez Wi-Fi, nie mam możliwości na kablu. Do Funboxa jest podłączony tylko dekoder i TV.

Problem w tym, że funbox ma koszmarną wydajność i zasięg wi-fi, nawet jak kupiłem dosyć drogą kartę sieciową do kompa, mam zrywane połączenie na piętrze, a fanbox znajduje się dokładnie pode mną. Próbowałem wszystkiego i bez skutku.

Teraz pytanie czy mogę kupić drugi router z lepszym zasięgiem i wydajnością, który podłącze kablem ethernet i tylko on będzie rozsyłał wi-fi po domu, a dekoder będzie podłączony tak jak był do funboxa? Ponoć można też podmienić funboxa na inny router VDSL, ale dekoder nie będzie działał, bo Orange blokuje.
    Może też mi ktoś przybliży ten temat, co mogę zrobić. Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 17450546
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Możliwości masz kilka, od reperatorów sygnału WiFi (są różne rodzaje) do podpięcia innego routera z lepszym WiFi, wszystko zależy co jest dla Ciebie wygodniejsze i lepsze z punktu ekonomicznego.

Ja osobiście używam do FunBox2.0 wzmacniacza WiFi i daje to bardzo dużo ,jeżeli chodzi o zasięg WiFi, wcześniej też używałem drugiego routera, tyle, że on musi być już podpięty pod FunBox, a wzmacniacz nie.
  • REKLAMA
  • #3 17450791
    Lejos44
    Poziom 6  
    Czyli mogę kupić normalnie router bez VDSL i będzie to działać? Czy kończenie muszę mieć modem VDSL?
  • REKLAMA
  • #4 17450825
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Można odpalić dekoder na innym routerze ale bez gwarancji działania. Zainstaluj na komputerze inSSIDer 2.x i pokaż screen z niego.
  • #5 17451064
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Lejos44 napisał:
    Czyli mogę kupić normalnie router bez VDSL i będzie to działać? Czy kończenie muszę mieć modem VDSL?

Ale zamiast Funboxa ? To nie, musi być VDSL ale TV Ci nie będzie działać, dodatkowo tak możesz kupić obojętnie jaki router, tylko możesz mieć problem aby sparować dekoder z nowym routerem, z tego co wiem to parują się po WPS. Mi tak działało, ale nieraz dekoder się rozłączał, gubił sieć.
  • Pomocny post
    #6 17451073
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    @Lejos44 - jeżeli nie chcesz używać Funbox-a to musisz kupić router z modemem VDSL. Plus to co pisał kolega @makosuu o kompatybilności z usługą TV jaki i telefonem VoIP.
    Natomiast jeżeli chcesz spiąć urządzenia kablowo to może być dowolny router z portem WAN lub nawet AP (access point). Nie polecam rozwiązań ze wzmacniaczami bo to proszenie się o kłopoty.
  • #7 17451636
    Lejos44
    Poziom 6  
    Dziękuje za proste objaśnienie sytuacji. Pozdrawiam!

Dodano po 11 [godziny] 34 [minuty]:

Jeszcze jedno krótkie pytanie. Na Funboxie nie ma wejścia "WAN" lub ja go nie wiedzę i jest pod inną nazwą. Chyba, że mogę złączyć dwa routery LAN'em. Porty wyglądają tak ( zdjęcie z neta ) https://obrazki.elektroda.pl/8449042900_1537599674.jpg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17453102
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    WAN'em Funboxa jest linia DSL czli ADSL lub VDSL po kablu telefonicznym.
    Możesz LAN Funboxa spiąć z WANem swojego routera- w trybie routera.
    W trybie AccesPointa to LAN z LAN.
  • #9 17453600
    Lejos44
    Poziom 6  
    W takim razie wszystko już wiem, dziękuje za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Funboxa pierwszej generacji z VDSL i TV, jednak doświadcza problemów z zasięgiem i wydajnością Wi-Fi w swoim domu. W odpowiedzi na jego pytania, uczestnicy dyskusji sugerują kilka rozwiązań, w tym zakup drugiego routera z lepszym zasięgiem, który można podłączyć kablem Ethernet do Funboxa. Wskazują, że nowy router musi mieć modem VDSL, aby dekoder TV działał poprawnie, chociaż istnieje ryzyko problemów z parowaniem dekodera z nowym routerem. Alternatywnie, można użyć wzmacniacza sygnału Wi-Fi, ale nie jest to zalecane. Użytkownik uzyskuje również informacje na temat podłączenia routerów w trybie routera lub Access Pointa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA