logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak obrazu z AMD RX 580 na Gigabyte b75-d3v, inne karty działają

Redowyman 20 Wrz 2018 19:43 3255 7
REKLAMA
  • #1 17451212
    Redowyman
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

specyfikacja pacjenta:
    Zasilacz XFX XT 600W (lub 650 - nie pamiętam)
    Płyta główna Gigabyte b75-d3v
    Procesor i7-3700
    2x2gb 1333hz i 9cl + 1x4gb 9cl pamięci ram od Hyperx (taktowania w kości 4gb nie pamiętam)
    Karta graficzna AMD RX 580 od Gigabyte
    zapasowa karta graficzna GTS 450 od Gainward

Wszystkie podzespoły oprócz płyty głównej i grafiki GTS zostały zakupione jako nowe w wakacje rok temu.

Wczoraj wieczorem pracowałem jeszcze na karcie graficznej amd. Wyłączyłem normalnie komputer. Dzisiaj w południe wciskam przycisk rozruchu i zonk. Nie ma obrazu, oświetlenie grafiki działa, wentylatory również.
    Po godzinnych zabawach z biosem, ramem i drugim komputerem niechcąc uwierzyć, że padła mi taka dobra i nowa karta graficzna, wpiąłem zamiast niej grafikę Nvidii i... działa. Jest obraz i można normalnie pracować na komputerze.

Próbowałem podłączyć przez kabel dvi (tak jak zawsze), jak i hdmi. Kabla DisplayPort nie posiadam.
    Dodam jeszcze, iż zintegrowana pamięć graficzna działa jak należy za każdym razem.
    Co mogę zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 17451236
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Sprawdz czy uruchomi sie PC jak tylko bedziesz miał kartę RX 580 w PC.

1. Odinstaluj steroeniki od RX 580 i ponownie pobierz najnowsze i zainstaluj.
  • REKLAMA
  • #3 17451248
    Redowyman
    Poziom 8  
    Komputer generalnie się uruchamia, ale jakby zawiesza się w stanie jeszcze przed uruchomieniem biosu.
    Ze sterownikami zrobię jak mówisz. Zabieram się do roboty.

Dodano po 9 [minuty]:

Fun fact: Po uruchomieniu oprogramowania AMD wyswietlił się komunikat informacyjny "No AMD graphics driver is installed, or the AMD driver is not functioning properly. Please install the AMD driver appropriate for your AMD hardware."

Jaką rolę odgrywa sterownik dedykowanej karty graficznej zainstalowany w systemie operacyjnym jeszcze przed uruchomieniem biosu? Trochę to dla mnie nielogiczne >.<
    Poza tym co mogło się stać sterownikowi, skoro kilkanaście godzin wcześniej działał normalnie, a był najnowszy?

Dodano po 4 [minuty]:

Brak sterownika karty sieciowej... co to się stało? Nagle sterowniki usunęło?
  • REKLAMA
  • #4 17451290
    kiss39
    Poziom 39  
    ZAJRZYJ DO OBUDOWY PRZEJRZYJ MOŻE cos zauważysz.

Redowyman napisał:
    Ze sterownikami zrobię jak mówisz. Zabieram się do roboty.

Komputer z włożoną kartą RX 580 jak pokazauje Ekran startowy Plyty głownej logo itd. to juz jest dobrze. Pewnie cos grzebałeś w tym duzym oknie AMD USTAWIENIA KARTY RADEON". Musze się przyznać, że jak kupilem kartę XFX R7 370 4GB to tez kiedyś tam cos przełączyłem i musiałem ponownie odinstalować i zainstalować sterowniki ponownie. Lepiej jak nie wiesz na 100% to nic w ustawieniach nie kombinować. ;)
  • REKLAMA
  • #5 17451346
    Redowyman
    Poziom 8  
    Loga nie widać z tą kartą. Czarny ekran, monitor nawet nie wykrywa, że do niego jakiś obraz idzie (chociaż wykrywa, że jest kabel podłączony). Jedyne co się rusza to wentylatory i oświetlenie. Po wciśnięciu przycisku rozruchu, aby już wyłączyć komputer, żeby dalej się bawić z tym problemem, komputer od razu, natychmiastowo wyłącza zasilanie. Gdyby rozruch doszedł dalej niż bios to by się tak szybko nie wyłączył. Musiałbym przytrzymać przycisk rozruchu, lub po załadowaniu systemu poczekać parę sekund aż komputer się wyłączy.

Żebyś mi uwierzył napisze dokładnie co wczoraj robiłem. Grałem ze znajomymi w League of Legends. Po skończeniu gry oglądałem youtube, aż w końcu zmęczony wyłączyłem komputer i poszedłem spać. Ustawień w oprogramowaniu AMD nie ruszałem. Są domyślne od kiedy je zainstalowałem i co jakiś czas je aktualizuję do najnowszych, choć nie najnowszych opcjonalnych, bo one potrafią coś zepsuć.
    Nie jestem dzieckiem, które klika gdzieś, w coś, nie wiedząc co to jest. Mógłbym edytować ustawienia AMD np. globalnie do każdej gry, aby nie bawić się z ustawieniami w każdej aplikacji i z góry mieć wszystkie ustawienia graficzne ustawione, ale mi się po prostu nie chce. Leniwy jestem to zostawiłem domyślne.
    Każdą aktualizację instalowałem na czysto (odinstalowując poprzednią) - AMD wykonuje tą czynność automatycznie.
    To, co wiem napisałem. To, czego nie wiem jest problemem i dlatego pytam o pomoc.

Spróbuję zainstalować sterowniki przenosząc dane z laptopa na komórkę i z komórki na PC. Pendrive ostatnio mi padł staruszek, a stacji dysków nie posiadam. Mam nadzieję, że się uda.
  • #6 17451368
    kiss39
    Poziom 39  
    Pomiataj ze musisz zawsze odinstalowywać sterowniki po umiszzczanych kartach graficznych. Tu wyżej pisałeś ze
    Redowyman napisał:
    zapasowa karta graficzna GTS 450 od Gainward
    musi byc sterownik od tej kartyGTS450 odinstalowany z systemu nastepnie zamykasz system, wyłaczasz PC i wyjmujesz karte (GTS450). O tym należy zawsze pamiętać, jezeli chcesz umieścić następną kartę np. RX 580.

Wyciągnij kartę i sprawdź komputer na karcie zintegrowanej jak działa.
  • #7 17451430
    Redowyman
    Poziom 8  
    sterownik do gts 450 nie jest zainstalowany

Dodano po 33 [sekundy]:

I pisałem wcześniej, że na zintegrowanej działa jak należy.

Dodano po 8 [minuty]:

Nie mogę się do internetu po kablu dostać, wejście od kabla RJ-45 się nie świeci, a po zainstalowaniu dodatkowo sterownika realtek ethernet wyskoczył mi komunikat, że nie mam czegoś takiego jak karta sieciowa 0.0
    W każdym razie podłączyłem się z internetem przez tethering usb z komórki. Pobrałem sterownik do amd, zainstalowałem i teraz będę próbował odpalić na rx 580.

Dodano po 7 [minuty]:

Tak samo jak wcześniej - czarny ekran. Monitor w trybie uśpienia i sie nie wybudza. Dodam jeszcze, że kiedy próbuję odpalić komputer na zintegrowanej, a rx 580 jest włożona do plyty głównej to dzieje się to samo jakbym próbował odpalić na rx 580
  • #8 17451814
    Redowyman
    Poziom 8  
    sterownik do gts 450 nie jest zainstalowany

Dodano po 33 [sekundy]:

I pisałem wcześniej, że na zintegrowanej działa jak należy.

Dodano po 8 [minuty]:

Nie mogę się do internetu po kablu dostać, wejście od kabla RJ-45 się nie świeci, a po zainstalowaniu dodatkowo sterownika realtek ethernet wyskoczył mi komunikat, że nie mam czegoś takiego jak karta sieciowa 0.0
    W każdym razie podłączyłem się z internetem przez tethering usb z komórki. Pobrałem sterownik do amd, zainstalowałem i teraz będę próbował odpalić na rx 580.

Dodano po 7 [minuty]:

Tak samo jak wcześniej - czarny ekran. Monitor w trybie uśpienia i sie nie wybudza. Dodam jeszcze, że kiedy próbuję odpalić komputer na zintegrowanej, a rx 580 jest włożona do plyty głównej to dzieje się to samo jakbym próbował odpalić na rx 580

Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

Update biosu pomógł - jakimś cudem była zainstalowana starsza wersja.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem obrazu na karcie graficznej AMD RX 580 zainstalowanej na płycie głównej Gigabyte B75-D3V. Po uruchomieniu komputera nie pojawia się obraz, mimo że wentylatory i oświetlenie karty działają. Użytkownik próbował różnych kabli (DVI, HDMI) oraz reinstalacji sterowników, jednak problem nadal występuje. Po podłączeniu karty GTS 450 komputer działa poprawnie. Po kilku próbach, w tym aktualizacji BIOS-u, problem został rozwiązany, a RX 580 zaczęła działać.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA