logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Obliczanie prądu w przewodzie neutralnym - odbiornik dwufazowy 2 x 230V

golec2604 23 Wrz 2018 10:43 8445 13
REKLAMA
  • #1 17455465
    golec2604
    Poziom 16  
    Ocena: 86
    W odbiorniku trójfazowym symetrycznym nie ma problemu prądu w przewodzie neutralnym ponieważ abo w ogóle nie ma przewodu neutralnego albo jest a prąd ma teoretycznie nie płynąć.

Interesuje mnie jaki płynie prąd w przewodzie neutralnym w sytuacji gdy mamy podłączone dwa odbiorniki jednofazowe do rożnych faz (lub gdy jest to jeden odbiornik dwufazowy 2 x 230V czyli praktycznie sa to dwa odbiorniki w jednej obudowie.) Taki jak to przedstawia rysunek niżej:
    Obliczanie prądu w przewodzie neutralnym - odbiornik dwufazowy 2 x 230V

Powiedzmy że prąd I(L1) = 16 A oraz też I(L2) = 16A.
    Jaki prad popłynie w przewodzie N czyli I(N) = ?

Wiem napewno że to nie bedzie prad 32 A ponieważ miedzy fazami prąd sie troche zniesie, napewno bedzie mniejszy niż 32 A ale w jaki dokładnie sposób obliczyć prad I(N)
  • REKLAMA
  • #2 17455504
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    golec2604 napisał:
    Wiem napewno że to nie bedzie prad 32 A ponieważ miedzy fazami prąd sie troche zniesie, napewno bedzie mniejszy niż 32 A ale w jaki dokładnie sposób obliczyć prad I(N)

Na pewno nie będzie to 32 A, zależeć też to będzie od przesunięcia fazowego miedzy wektorem napięcia i prądu na każdej fazie. A jak to policzyć, to już nie powinno to być trudne, po narysowaniu wykresu wektorowego tej sytuacji.
  • #3 17455521
    golec2604
    Poziom 16  
    Mógłbyś to pokazać?
  • #4 17456854
    gimak
    Poziom 41  
    Przedstawie to na wektorach przy obciążeniu czynnym (cos fi = 1). Założenie, że suma wektorowa prądów w węźle równa się zero
    Iw to wektor prądu wyrównawczego.
  • REKLAMA
  • #5 17513980
    golec2604
    Poziom 16  
    Witam po długiej nieobecności. Mógłbyś dać ten obrazek w większym rozmiarze (bo to tylko miniaturka jest i nie widać dokładnie)??
  • REKLAMA
  • #6 17514609
    gimak
    Poziom 41  
    Fakt jest to niewyraźne, szczególnie rysunek wektorów prądowych. Spróbuję to opisać.
    Wektory prądowe 16 A (pionowy) i 12 A (ukośny w dół), przy obciążeniu czynnym (cos fi=1), tworzą miedzy sobą kąt 120° st. wynikający z przesunięcia między fazami. Wektory te dodano w ten sposób, że do początku (strzałki) wektora 16 A równolegle przesunięto koniec wektora 12 A. Linia łącząca początek (strzałkę) przesuniętego wektora 12 A z końcem wektora 16 A określa kierunek (przesuniecie) wektora prądu wyrównawczego w przewodzie wyrównawczym Iw, a jego wartość określa długość odcinka między początkiem przesuniętego wektora 12 A (strzałka) i końcem wektora 16 A. Tak Można to rozwiązać graficznie na papierze. Przy obciążeniach RL lub RC należy uwzględnić przesunięcia fazowe między napięciem i prądem w każdej fazie.
    Przedstawienie rozwiązania od strony graficznej, ułatwia rozwiązanie tego od strony matematycznej.
  • REKLAMA
  • #7 17516013
    golec2604
    Poziom 16  
    Poprawiłem twój rysunek. I obliczyłem In
    Dobrze zrobiłem?

===========================================================

W moim przypadku (pierwszy post) gdzie faza L1 =16 A , L2 =16 A , L3 = 0 A to wychodzi trójkąt równoboczny wiec prąd In też będzie wynosił 16 A.
    Dobrze rozumiem??
  • #8 17516252
    gimak
    Poziom 41  
    Rysunek dobry, tok liczenia zły i wynik jest zły. In = 11.66 A
    Założyłeś, że ten trójkąt jest prostokątny, a tak nie jest, chociaż kat α=60°. Podpowiem, wektory trzeba rozłożyć na składowe pionowe i poziome. Wtedy będzie widać z czego składa się (jak ją policzyć) składowa pionowa wektora In oraz składowa pozioma wektora In. Wartość In to suma geometryczna składowej pionowej i poziomej wektora In.
    Drugi przypadek, przez przypadek że to jest trójkąt równoboczny to wynik jest poprawny. To też tłumaczy dlaczego przy symetrycznym obciążeniu wszystkich trzech faz, w przewodzie neutralnym nie płynie prąd.
  • #9 17516459
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    golec2604 napisał:
    Rysunek dobry,

Tak
    gimak napisał:
    tok liczenia zły

Tak. Nawet gdyby trójkąt był prostokątny, to In/12 to tg, a nie sinus
    gimak napisał:
    i wynik jest zły. In = 11.66 A

Rzeczywiście ten wynik jest zły. Na oko widać że powinien być większy od 12.
    Wzór na przekątną równoległoboku to (za wikipedią):

Wg tego wzoru wychodzi:14,42A
  • #10 17516632
    gimak
    Poziom 41  
    kj1 napisał:
    gimak napisał:
    i wynik jest zły. In = 11.66 A

Rzeczywiście ten wynik jest zły. Na oko widać że powinien być większy od 12.

Faktycznie, mój błąd (sorry) - In = 14.42 A. Przy liczeniu przekątnej In przez pomyłkę wziąłem składową pionową wektora 12 A (6), zamiast składowej poziomej (10.39).
  • #11 17520392
    golec2604
    Poziom 16  
    Sorki niepotrzebnie wplątałem funkcje trygonometryczne i założyłem że to trójkąt prostokątny, mój bład - moje zamroczenie. Wogóle zapomnijmy że w poście #7 była mowa o funkcjach trygonometrycznych.
    Ale obliczając ten prąd In użyłem kalkulatora online https://pl.numberempire.com/arbitrary_triangle_calculator.php
    dlatego wynik 14.42 wyszedł prawidłowy.
  • #12 17520526
    gimak
    Poziom 41  
    golec2604 napisał:
    Sorki niepotrzebnie wplątałem funkcje trygonometryczne

Rozpatrywany przypadek trywialny (moc czynna), przy bardziej złożonych przypadkach, potrzebne są nie tylko funkcje trygonometryczne, ale i działania na liczbach zespolonych.
  • #13 17524391
    golec2604
    Poziom 16  
    gimak napisał:
    Fakt jest to niewyraźne, szczególnie rysunek wektorów prądowych. Spróbuję to opisać.
    Wektory prądowe 16 A (pionowy) i 12 A (ukośny w dół), przy obciążeniu czynnym (cos fi=1), tworzą miedzy sobą kąt 120° st. wynikający z przesunięcia między fazami. Wektory te dodano w ten sposób, że do początku (strzałki) wektora 16 A równolegle przesunięto koniec wektora 12 A. Linia łącząca początek (strzałkę) przesuniętego wektora 12 A z końcem wektora 16 A określa kierunek (przesuniecie) wektora prądu wyrównawczego w przewodzie wyrównawczym Iw, a jego wartość określa długość odcinka między początkiem przesuniętego wektora 12 A (strzałka) i końcem wektora 16 A. Tak Można to rozwiązać graficznie na papierze. Przy obciążeniach RL lub RC należy uwzględnić przesunięcia fazowe między napięciem i prądem w każdej fazie.
    Przedstawienie rozwiązania od strony graficznej, ułatwia rozwiązanie tego od strony matematycznej.

Tak w woli ścisłości to strzałka (grot) jest końcem wektora a nie początkiem.
  • #14 17524723
    gimak
    Poziom 41  
    Masz rację. Sam się nad tym zastanawiałem i dlatego aby nie było wątpliwości o co mi chodzi dodałem określenie - strzałka. Kierowałem się tym, że np. początek pociągu jest tam gdzie jest lokomotywa i jednocześnie jest to z reguły jego kierunek jazdy. Dzięki za zwrócenie na to uwagi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat obliczania prądu w przewodzie neutralnym w przypadku podłączenia dwóch odbiorników jednofazowych do różnych faz lub jednego odbiornika dwufazowego 2 x 230V. Uczestnicy wskazali, że prąd w przewodzie neutralnym (I(N)) nie będzie równy 32 A, ponieważ prądy z różnych faz częściowo się znoszą. Wskazano na konieczność uwzględnienia przesunięcia fazowego między prądami oraz przedstawiono metody graficzne i matematyczne do obliczeń. Ostatecznie, przy założeniu, że I(L1) = 16 A i I(L2) = 16 A, obliczono, że I(N) wynosi 14.42 A, co potwierdzono przez rozkład wektorów na składowe. Wskazano również na potrzebę użycia funkcji trygonometrycznych oraz działań na liczbach zespolonych w bardziej złożonych przypadkach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA