logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-SD235 - co zrobić, gdy magnetowid wypluwa kasety?

macczwoj 30 Sie 2005 17:14 2477 10
REKLAMA
  • #1 1777848
    macczwoj
    Poziom 11  
    jak w temacie. Po włożeniu taśmy "do paszczy" magnetowidu, ten zaraz ją wysuwa. Czy ktoś spotkał się z takim problemem, czy można temu jakoś zaradzić, czy pozostaje mi tylko serwis?
  • REKLAMA
  • #2 1779437
    lidek
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    najprawdopodobniej uszkodzonyn napinacz prawego holdera (zdemontuj napęd -silnik rozrządu i i kręć ręcznie kołem głównym-zobaczysz co blokuje)powodzenia ,pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1779702
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Jeszcze może być czujnik fotoelektryczny brudny lub uszkodzony /na windzie/
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #4 1782760
    macczwoj
    Poziom 11  
    TELERADIOMECHANIKA napisał:
    Jeszcze może być czujnik fotoelektryczny brudny lub uszkodzony /na windzie/

Kaseta wchodzi bez problemu, nic się nie haczy i tak samo wyjeżdża. Problem polega na tym że nie chce zostać w środku i nawinąć tamy na głowicę no i w konsekwencji nie odtwarza...

Gdzie znajdę ten czujnik fotoelektryczny? Czy ta "winda" to gdzieś z boku czy pod mechanizmem?
  • #5 1782951
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Winda to cały mechanizm kieszeni kasety.To jest taka potoczna nazwa.Czujniki masz 1 po środku na takim białym kołku i 2 w windzie po boku po jednej i po drugiej stronie.Są to fotodiody.I jeszcze jedno: spradź położenie mechaniki a szczególnie swicha/przełącznika rodzaju pracy/.Popatrz czy mechanika stoi na znacznikach-koła zębate,przesówki itd.Moim zdaniem to mechanika.
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #6 1785262
    rafalcgr
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    witam!
    A propos przełącznika rodzaju pracy może być także zabrudzony
    Pozdr!
  • #7 1785899
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Może. Przy okazji jak masz już rozebrany sprzęt możesz go delikatnie przeczyścić.

Pozdrawiam
  • #8 1787009
    macczwoj
    Poziom 11  
    Fotodiody wyczyściłem (3 szt - 2 z boków + 1 na środku) ale niestety jest bez zmian. Zdemontowałem cały mechanizm i też nic. Pod spodem jest tylko jeden pasek, a na kółkach nie ma żdnych znaczników :-( Kiedy zdemontowałem cały mechanizm, wsadziłem taśmę i kręciłem kołem głównym to w jedną stronę taśma się kręciła (cofała) natromiast w druga nic się nie działo. Nie naciągało taśmy

Edit:
    troszkę na siłę ruszyłem te rolki które naciągaja taśmę na głowicę (tak jakby się wypięły z czegoś) podłaczyłem, włożyłem kasetę i... juz nie wyjeżdża. Ale grać też nie chce :-( Sygnalizuje błąd "F06" no i te rolki pozostają nieruchome. Sam mechanizm przesuwu taśmy chce ją obracać i to nawet troszeczkę robi ale zaraz się wyłącza i sygnalizuje ww. błąd. Oczywiście roli taśmy nie chwytają bo są z czegoś tam wyczepione.
    Więc wczepiłem jes spowrotem i taśma znowy po chwili wyskakuje.
    Z tego wnioskuję że to nie fotodiody a pewnie coś mechanicznego...

Macie Koledzy jeszcze jakieś sugestie? Fajny sprzęcik i szoda byłoby go puszczać na śmietnik....
  • #9 1787407
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    W takim razie dokładnie patrz mechanikę.Może gdzieś coś jest utrącone,ułamane i siedzi gdzieś głeboko.Zdemontuj wszystko na dziewicze części i jeszcze raz składaj bardzo dokładnie zwracaj uwagę na znaczniki są napewno-muszą być.Zapamietaj jak to wszytko było,żeby na drugi vcr nie zostało.
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #10 1787493
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Jeśli nie masz doświadczenia w w naprawie mechaniki w magnetowidach to sugeruję, żebyś się za to nie zabierał. Lepiej zacząć od czegoś prostszego, a z trudniejszymi usterkami pójść do serwisu (to tak jak z chodzeniem - zanim zaczniesz biegać, musisz się nauczyć raczkować). Podczas rozbierania mechaniki lubią "wyskakiwać" różne "sprężynki" nie wiadomo skąd i tylko fachowiec wie gdzie je włożyć.

Pozdrawiam.
  • #11 2039824
    macczwoj
    Poziom 11  
    ogryz napisał:
    Witam!
    Jeśli nie masz doświadczenia w w naprawie mechaniki w magnetowidach to sugeruję, żebyś się za to nie zabierał. Lepiej zacząć od czegoś prostszego, a z trudniejszymi usterkami pójść do serwisu (to tak jak z chodzeniem - zanim zaczniesz biegać, musisz się nauczyć raczkować). Podczas rozbierania mechaniki lubią "wyskakiwać" różne "sprężynki" nie wiadomo skąd i tylko fachowiec wie gdzie je włożyć.

Pozdrawiam.

No i tak tez zrobiłem - oddałem do serwisu. Zamin jednak to zrobiłem zlokalizowałem przyczyne usterki. Okazało się że ząbki jednej z zębatek odpowiedzialnej za wciąganie taśmy na głowicę są zupełnie zjechane.
    Wymiana z regulajcę kosztowała mnie 90 zł.

Dziękuję za wszystkie odpwiedzi i chęć pomocy.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z magnetowidem Panasonic NV-SD235 polegał na tym, że po włożeniu kasety ta była natychmiast wysuwana i nie była nawijana na głowicę, co uniemożliwiało odtwarzanie. Przyczyną mogły być uszkodzenia mechaniczne, takie jak uszkodzony napinacz prawego holdera lub zużyte ząbki zębatek odpowiedzialnych za wciąganie taśmy. Możliwe były także problemy z zabrudzonymi lub uszkodzonymi czujnikami fotoelektrycznymi (fotodiody) w mechanizmie windy kasety oraz zabrudzony przełącznik rodzaju pracy. Po demontażu mechanizmu i czyszczeniu fotodiod problem nie ustąpił. Ostatecznie okazało się, że ząbki jednej z zębatek były zupełnie starte, co wymagało wymiany i regulacji w serwisie. Koszt naprawy wyniósł około 90 zł. Wskazano również, że naprawa mechaniki magnetowidu wymaga doświadczenia, gdyż rozbieranie mechanizmu jest skomplikowane i łatwo uszkodzić elementy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA