logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Suszarka Electrolux EDH97981W - Wentylator chłodzący agregat i chłodniczke

talbotsolara 27 Paź 2018 18:59 2880 1
REKLAMA
  • #1 17521691
    talbotsolara
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Problem z wentylatorem chłodzącym agregat i chłodniczkę w prawym dolnym rogu, wentylator jest sprawny, ale nie uruchamia się nawet jak agregat i chłodniczka są gorące. Przy czym we wtyczce, która dochodzi do wentylatora jest napięcie 230V (tak pokazuje miernik), ale wentylator ani drgnie. Jednak po podłączeniu wentylatora do normalnego gniazdka 230V ten normalnie pracuje. Mam dwie identyczne suszarki obok siebie i identycznie to wygląda, suszą normalnie, co z tym zrobić?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 17522111
    talbotsolara
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Problem z wentylatorem chłodzącym agregat i chłodniczkę w prawym dolnym rogu, wentylator jest sprawny, ale nie uruchamia się nawet jak agregat i chłodniczka są gorące. Przy czym we wtyczce, która dochodzi do wentylatora jest napięcie 230V (tak pokazuje miernik), ale wentylator ani drgnie. Jednak po podłączeniu wentylatora do normalnego gniazdka 230V ten normalnie pracuje. Mam dwie identyczne suszarki obok siebie i identycznie to wygląda, suszą normalnie, co z tym zrobić?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

Rozwikłałem zagadkę, sam z mała pomocą, triak który ma włączyć ten wiatrak przepuszcza napięcie które wykryje miernik, ale prąd jest znikomy.

Znalazłem czujnik NTC (jedyny) podgrzałem i wentylator się włączył, tak więc układ sprawny, a że temp. obiegu sprężarki powrotna jest dość wysoko zaprojektowana aby ogrzewało powietrze zamiast grzałki to wydaje się że sprężarka i chodniczka są zbyt gorące.
REKLAMA