logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kodowanie sygnału przy bezprzewodowej transmisji AV z kamery

Tomasz 30 Sie 2005 23:29 2954 9
REKLAMA
  • #1 1779147
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Mam problem jak w temacie : jak zakodować sygnał AV, przy transmisji bezprzewodowej z kamery przemysłowej (2,4GHz), aby stał się on niedostępny dla potencjalnego "podglądacza". dysponującego dodatkowym odbiornikiem na to pasmo. Jak wiadomo urządzenia te stały się dość popularne ostatnio i ten problem może okazać się istotny.

Tomasz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1784290
    Tomasz
    Poziom 18  
    Transmisja analogowa, sygnał AV ( audio i video) z kamery przemysłowej. Przesył transmiterem firmy CAMSAT 2,4 GHz.
  • REKLAMA
  • #5 1788895
    Tomasz
    Poziom 18  
    Tak myślałem o tym. Czyli zwykły tranzystor w układzie wspólnego emitera.:idea:
  • #6 1790422
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Teoretycznie tak. Jednak ważną sprawą jest poziom sygnału (wizji i synchro). Gdyby były jakieś kłopoty z podglądem (brak synchronizacji lub za jasny (ciemny) obraz należałoby poszukać innego układu.
    Cześć!
  • #7 1791303
    Johnma
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Przy odwróceniu sygnału możesz mieć problem z synchro i chrominancją.Też miałem kiedyś ten problem i skusiłem się na gotowe rozwiązanie.Trochę to kosztuje,ale jest bezpieczne.
    Pozdrawiam Janek
  • #8 1792285
    Tomasz
    Poziom 18  
    HMM... Pewnie masz na myśli koder COD-2 ? Do kupienia w Cyfronice lub w ttstudio ? Koszt niemały i zdaje się ,że trzeba kupić dwa takie urządzenia i ponad to nie załatwia to kodowania dźwięku tylko video.

http://www.cyfronika.com.pl

http://www.ttstudio.pl/
  • #9 1807923
    Tomasz
    Poziom 18  
    Powiedzmy, że kodowanie sygnału VIDEO mamy "załatwione". A co z sygnałem FONII ??
  • REKLAMA
  • #10 3077720
    Librus
    Poziom 12  
    Fonię zakodujesz, robiąc inversję sygnału mcz wokół jakiejś częstotliwości. Canal+ stosuje 12,8 kHz, można dowolną inną. Są też specjalne scalaki dające sporo kombinacji częstotliwości i zmiany czasu przełączenia. Napisz w google koder/enkoder to sporo się tego wysypie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zabezpieczenia sygnału AV (audio i video) przesyłanego bezprzewodowo w paśmie 2,4 GHz z kamery przemysłowej, aby uniemożliwić podsłuch osobom posiadającym odbiornik na to pasmo. Sygnał jest analogowy, przesyłany transmiterem firmy CAMSAT. Proponowanym rozwiązaniem jest odwrócenie polaryzacji sygnału o 180 stopni w nadajniku i odbiorniku, realizowane np. przez układ z tranzystorem w konfiguracji wspólnego emitera. Jednak takie podejście może powodować problemy z synchronizacją i chrominancją obrazu, co wymaga testów i ewentualnej zmiany układu. Alternatywnie można zastosować gotowe koder/enkoder video, np. model COD-2 dostępny w sklepach Cyfronika i ttstudio, choć jest to kosztowne i nie koduje dźwięku. W kwestii kodowania foni (audio) sugeruje się inwersję sygnału wokół określonej częstotliwości (np. 12,8 kHz stosowanej przez Canal+), z wykorzystaniem specjalizowanych układów scalonych umożliwiających różne kombinacje częstotliwości i czasów przełączenia. Wyszukiwanie w Google fraz "koder" lub "enkoder" może dostarczyć dodatkowych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA