logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant nie działa po wymianie gazomierza - brak reakcji na reset

Leksy88 30 Paź 2018 17:34 3201 5
REKLAMA
  • #1 17528227
    Leksy88
    Poziom 2  
    Mam podobny problem, z tym że kocioł przeszedł w stan awaryjny przy okazji wymiany gazomierza. Nawet po podłączeniu gazomierza i gazu, resecie urządzenia lampka stanu awaryjnego się pali. Próbowałam "usunąć" awarię czyli wcisnąć przycisk wg. instrukcji ale nic to nie daje, nawet nie mruga. Panowie z gazowni bardzo szybko mi uciekli i nic nie pomogli. Dodam, że jestem blondynką i zaczynam panikować bo w chałupie zimno.

Temat wydzieliłem.
    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Proszę uzupełnić temat o model kotła i kod błędu

piracik
  • REKLAMA
  • #2 17528245
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Podaj dokładny model kotła i jaki kod błędu wyświetla.

Czy resetowałaś włącznikiem, czy przyciskiem do kasowania błędów - przycisk z przekreślonym płomieniem?

A w kuchence gazowej jest gaz?

Może jeszcze rura się nie "nagazowała" odpowiednio i wyrzuca błędy F.28 lub F.29?

Gazomierz odblokowany? Czasem działa ogranicznik przepływu i zamyka dopływ gazu?
  • REKLAMA
  • #3 17529112
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Do is77: gazomierz się nie blokuje inie posiada ogranicznika przepływu...... Pomyliło Ci się z reduktorem :-))) Reszta uwag jak najbardziej słuszna. Jak nie potrafisz odpowietrzyć instalacji gazu to z 20-30 razy ZRESETUJ zgodnie z instrukcją kocioł i odpali. Warto sprawdzić sam reduktor (jeśli jest takowy, bo może to on jest padnięty od nowości i może to on był wymieniony) Zorientuj się w temacie bo tak naprawdę NIC KONKRETNE nie napisałeś!Można nazwać to bardziej dosadnie ale zaraz moderator się odezwie.....
  • REKLAMA
  • #4 17529691
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Z tym "bardziej dosadnie" to się wstrzymaj bo temat założyła Pani nie Pan i to jest chyba istotne. Kolega wcześniej się połapał a Ty nie.
    NIE MA 30 RAZY ZRESETUJ. Zgodnie z instrukcją 3-5 razy i telefon do serwisu.
  • REKLAMA
  • #5 17529723
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1969
    Proponuję wstrzymać emocje i poczekać na więcej informacji od @Leksy88
  • #6 17535883
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Chwila chwila z tym wzywaniem serwisu! Owszem można wezwać i czekać a można też samemu sobie próbować pomóc. Te 20-30 prób po pracach na instalacji gazowej nie wziąłem z kosmosu tylko z życia. Kilkadziesiąt metrów instalacji zewnętrznej i w/w liczba jest skuteczna aby bez rozszczelnienia instalacji samoczynnie ją odpowietrzyć (trafo w.n. 100-150 cykli wytrzyma!). Czasem serwis zostaje wezwany do kotła bo.... "gazownia" zdjęła gazomierz za niezapłacone rachunki (np. kilka miesięcy za granicą, albo niesolidny najemca).
    Pozdrawiam
REKLAMA