logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kolumn 5.1/5.0 do Amplitunera Onkyo tx 501 dla salonu 24m

greg0rek 03 Lis 2018 20:56 597 18
REKLAMA
  • #1 17536212
    greg0rek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,

W systemach 5.1 jestem początkujący. Nabyłem ostatnio za pół darmo Amplituner 5.1 Onkyo tx 501 - 200zł

Chciałbym nagłośnić przy jego pomocy salon z kuchnią 24m. Chciałbym zamontować przednie kolumny na ścianie, stąd wydaje mi się większe konstrukcje odpadają. (Ponadto blisko do ściany)

Zresztą ten ampli nie miałby siły zasilić dużych frontów.

Zestaw ma generować miłe tło muzyczne. (cicho mam 3 miesięczne dziecko) chciałbym sprzęt używany gdyż na nowy w tej cienie szkoda pieniądze przeznaczać.

Filmy 45% muzyka 40% konsola, audiobook via Bt ok 15%.

Czego słucham -wszystkiego, Źródła to: Youtube, mp3, telewizor, tuner. Mam HK Adapt, adapter wifi/bluetooth. Zamierzam również od czasu do czasu odpalić audiobooka.

Źródła nie będą audiofilskie.

Chciałbym wykorzystać zestaw przy tworzeniu "nastoju" cichą ale dobrze brzmiącą "bliską"muzyką która wypełniałaby pomieszczenie nie tworząc hałasu, ani też natężenia dźwięku. (Chciałbym zmusić amplituner do odtwarzania stereo na 5.1 Da się w tym modelu?? Np przy słuchaniu radia z wbudowanego tunera?)

Odtwarzane będą Netflix, (ma produkcje 5.1) HBO GO, filmy z laptopa. Zestaw w późniejszym czasie będzie współpracować z Xboxem.

Z racji małej mocy ampli. (który jeżeli będzie potrzeba w przyszłości wymienię, to był mocno okazyjny zakup, nieplanowany) noszę się z myślą zakupu zestawu kolumn:

Wharfdale Dx-1 HCP

Tannoy Hcs-101 xp 5.1

i inne podobne..
    Może koda Harmony 5200 5.1?

Chciałbym dosyć żywy dźwięk, Kolumny planuję podwiesić na ścianie ze wględu na małe dziecko oraz oszczędność przestrzeni.

Żadnych zestawów nie odsłuchiwałem. Co za tym idzie nie mam pewności który zestaw się dla mnie nada.

Sofa niestety umiejscowiona jest tak, że tylne komuny będą stanowczo za daleko, ale bliżej nie mam możliwości ich zamontować.

Od miejsca siedzenia do centralnego glosnika ok 200cm do przednich bocznych ok 250cm ale suroundy będą z tyłu i "na godzinie 4.30 i 6.30" ale ok 350cm od glosnika do miesjsca siedzenia. Bliżej ich dać nie mogę.

Czy mógłbym prosić o pomoc w doborze sprzętu? Czy tak mały zestaw będzie grał przyjemnie? Może macie swoje propozycje, (żywe, lekko ocieplone brzmienie)
    Czy mógłbym prosić o poradę odnośnie kabla?
    Problematyczne surroundy będą musiały być podłączone kablami o długości ok 7m i ok 10m. Jakim niedrogim kablem je podpiąć aby grały zadowalająco?

Może macie swoje propozycje które powinienem przemyśleć?
    Czy male zestawy zapewnią dobry dźwięk w 25m?
    Może jednak wziąć pod uwagę stojące fronty? Tylko jakie wtedy? Proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 17539179
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 617
    W tym budżecie to odpuść sobie kino domowe .
    Moja propozycja to kupno Denona pma 720 Ae/710 Ae, Pioneer A 50.
    Kolumny to Heco VIcta 302.
    Oczywiście mam na myśli sprzęt używany.
  • #3 17543183
    greg0rek
    Poziom 13  
    Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Mam już onkyo tx sr 501który deklaruje ok 65W na kanał przy 8ohm.nie jest to potwór ;)
    Proponujesz monitorki, mają fajną sprawność ale Br z tyłu a to chyba będzie przeszkadzać?. Czy nie beda za małe? Powierzchnia to jednak 25m?
    Mam ok 1400 zł ma kolumny.. Chciałbym 5.1 rozważę 5.0 + sub później. W ogłoszeniach lokalnych mam właśnie wharfdale i tannoye, odsłuchiwał ktoś? Mógłbym prosić o ich recenzję/ opinię ? :)

Abstrahując od tego co napisałem powyżej, proszę o odpowiedź na pytanie:
    Jaki jest najbardziej korzystny używany zestaw 5.0 / 5.1. Granie żywe ale zalezy mi na srednich i dobrej nie narzucajacej sie górze.

Rozmiar kolumn nie ma znaczenia, mogą być duże budżet ok 1500 zł? (Do2000max) :)
  • #4 17551698
    petrus
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Z dużych kolumn i przy takich założeniach godne polecenia są chociażby klasyczne Tannoy m4 lub m5. Miłe, przyjemne granie z fajnym niskim basem.
  • #5 17552257
    greg0rek
    Poziom 13  
    Dziękuje. To faktycznie sądząc po recenzjach dobry kierunek. Chciałbym zapytać jak ma się m4 (bo v4 jest niżej klasyfikowane) do mercury 7.4?
    Zastanawiam się nad 5.0 w oparciu o m4/v4/7.4 do tego dokupię centralny i... Surroundy. Na razie do standardu 5.0
    Prosiłbym o podpowiedź w kwestii wyboru: m4 /v4 lub mercury 7.4.
    Oraz informacji które kolumny zastosować jako surroundy oraz centralny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17552871
    petrus
    Poziom 24  
    Moim zdaniem najlepsze z tej trójki byłyby M4. V4 i szczególnie 7.4 nie grają już tak ciepło i aksamitnie w wysokich tonach jak oryginalne M4. 7.4 to najnowszy model i bez zwiększenia budżetu za drogie na ten moment jeśli myślisz o komplecie 5.0/5.1.
  • #7 17553049
    greg0rek
    Poziom 13  
    Faktycznie 7.4 komplet zastanawiałem się czy go nie wziąć w 10 ratach.. Ale póki co w nowym mieszkaniu jest dużo ważnych zakupów...
    Zostaję zatem na m4.
    Aby skompletować 5.0 (sub później lub wogóle-miejsce) raczej całość tannoy,
    Potrzebuję surroundów oraz centralnego?
    Które modele tannoya będą pasować?
  • #8 17553123
    petrus
    Poziom 24  
    Centralny model oznaczony jest prawdopodobnie mC, na tył możesz kupić m1 lub mR. Małe podstawkowe będą odpowiednie, są też duże podstawkowe M2 ale to przerost formy nad treścią.
  • #9 17553468
    greg0rek
    Poziom 13  
    Oki centralna już kupiona :) tannoy mc czarna. Fronty beda na pewno używane czarne M4. Co do surroundów gdyby nie były od kompletu ;) a musiały by być czarne lub białe to jakie by pasowały? :)
  • REKLAMA
  • #10 17553757
    petrus
    Poziom 24  
    Dowolne jakie chcesz, nie muszą być tej samej marki.
  • #11 17554692
    greg0rek
    Poziom 13  
    Jeżeli chodzi o kable.. Zwlaszcza do surroundów, bo beda puszczone w listwach przyściennych. Myślałem nad kablem Bitsound 2x 1.5mm ofc, lub raczej 2x.2.5mm firmy Bitner.
    Czy mógłby ktoś pomoc z decyzją? Bitner ma kabel 2x2.5mm w oplocie przeźroczytym- tańszy. I w izolacji kolorowej oraz dodatkowo czarnej wspólnej jego symbol to:Lp0204-droższy. Jaka między nimi jest różnica w przenoszeniu?. Jaka może być różnica? Długość do surroundów to 9 i 11 m +/- 1m...
  • #12 17556352
    petrus
    Poziom 24  
    Przy tej długości wciąż możesz spokojnie puścić 1.5mm2 na tył, a na przednie kolumny i centralną daj 2x2.5mm2.
  • REKLAMA
  • #13 17557391
    greg0rek
    Poziom 13  
    Dziękuje za podpowiedź.
    Czy mógłbym prosić o informacji nt różnicy między kablami? Różnica w budowie jest oczywista. Czy ma wpływ na jakość dźwięku?
  • #14 17557434
    petrus
    Poziom 24  
    Przy tylnych kolumnach żadnej różnicy nie będzie.
  • #15 17557519
    greg0rek
    Poziom 13  
    Jaka jest różnica w przenoszeniu dzwięku pomiędzy dwoma rodzajami budowy kabla?
    Ten czarny ma izolację osobną i wspólną ten drugi jedynie wspólną.. Jaki to ma wpływ na dźwięk?
  • #16 17578861
    greg0rek
    Poziom 13  
    Zmiana ustawienia mebli w salonie powoduje że m4 odpadają.
    Jeżeli chodzi o centralny mam już tannoy mc
    Na kolumny surround trafią tannoy m1.
    Potrzebuję porady co do kolumn na fronty, które będą zawieszone na ścianie...

Sciana na której będą. Zawieszone jest oddalona od sofy o ok 5m...

Czy mógłbym prosić o poradę
    Jest jakaś "wersja mini kolumn m4" :) taka niższa po prostu ;)
  • #17 17581329
    petrus
    Poziom 24  
    Przewodami się nie przejmuj, nie usłyszysz różnicy przez inną izolację. Zwróć tylo uwagę aby przewód był miedziany.

Nie ma wersji "mini M4", są M3 ale mają wymiary identyczne, z dużych monitorów są M2, M2.5 lub Reveal (wersja starsza, pasywna z czerwonym frontem) - ostatnie powinny być najlepsze i najtańsze (najmniej znane). Kolumny możesz zamontować na uchwytach ściskowych aby nie wiercić otworów w kolumnie - typu B-tech 77
  • #18 17587863
    greg0rek
    Poziom 13  
    Dziękuje, właśnie o taką odpowiedź chodziło. Kable zakupie Bitsound to Polska firma, kable mają dobrą opinię co do jakości (jak na tę cenę.. wiadomo)
    Finalnie poszukam m2.5 lub na fronty. Podobno grają bardziej przejrzyście od standardowych m2. A na tył m1 /mr najprawdopodobniej ze względu na wielkość. M2 używane to ok 600zł.. Za 900 można już szukać m4 ;( kurde :( szkoda mi tych m4

M2 są dobre.
    M2.5 lepsze ze wzgledu na lepszą górę oraz rozdzielczość.. F2 są charakteryzowane jako następcy M2. 2.5 nie grają tak ciepło? Proszę o podpowiedź w sprawie różnic?
  • #19 17749480
    greg0rek
    Poziom 13  
    Aktualnie czekam na zamówione tannoy 7.2 które wkrótce do mnie dotrą.

Aktualnie zestaw będzie składał się z:
    Tannoy mc
    Tannoy 7.2
    Tannoy Mxr

Bycmoze zestaw zostanie wzbogacony o subwoofer. Ale to okaze sie w trakcie użytkowania.

Chciałbym prosić o pomoc. W doborze uchwytów pod kolumny.
    Do mxr mam już uchwyt vogels vlb 500 bo były już mocowane przez poprzedniego właściciela tym uchwytem.

Jednak do mc oraz 7.2 chciałbym rozwiązanie nie inwazyjne. Czy mógłbym prosić o pomoc?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kolumn do amplitunera Onkyo TX-501, aby nagłośnić salon z kuchnią o powierzchni 24m². Z uwagi na ograniczenia mocy amplitunera oraz chęć montażu kolumn na ścianie, preferowane są mniejsze konstrukcje. W dyskusji zaproponowano różne modele kolumn, w tym Tannoy M4, M5, a także Heco Victa 302. Użytkownik zdecydował się na Tannoy MC jako centralny głośnik oraz Tannoy M1 jako surroundy. W kontekście kabli, rozważano różnice między różnymi typami, a także ich wpływ na jakość dźwięku. Użytkownik planuje również zakup uchwytów do kolumn, preferując rozwiązania nieinwazyjne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA