logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i zacząć z Siemens 1212C AC/DC/RLY?

Killdozer 04 Lis 2018 13:05 2124 7
  • #1 17537317
    Killdozer
    Poziom 7  
    Witam wszystkich serdecznie,
    jestem świeżo po zakupie tytułowego sterownika firmy Siemens jako starter kit. Zamierzam na nim uczyć się programowania, obsługi i wszystkiego, co związane z częścią praktyczną sterowników PLC (teorię miałem w szkole, więc jakieś podstawy mam). Niemniej jednak mam dużą ilość pytań i niepewności związanych z tym, jak rozpocząć korzystanie ze sterownika, ponieważ w żadnej z 3 instrukcji dołączonej na płycie mini-CD nie jest to wyjaśnione tak, abym nie miał wątpliwości. Po pierwsze, rozumiem, żę jeśli mój sterownik na wejściu zasilającym (trzy pierwsze wejścia u góry od lewej) ma strzałkę w dół i 120-240V to znaczy, że bezpośrednio podłączam tu, zgodnie z oznaczeniami przewód fazowy, neutral i ground z sieci 230V i niczego nie muszę wcześniej "ustawiać"? Sterownik sam rozpozna, że jest to napięcie 230V i będzie ok? Drugie pytanie dotyczy wyjść Relay. Oznaczenia oraz schemat jest dla mnie niezrozumiały. Na jakieś zasadzie one działąją? Czy potrzebuję podpiąć do nic dodatkowe zasilanie, które następnie wyzwalane jest sygnałem wyjściowym? Jakie napięcie jest na ich wyjściu? Bardzo proszę o pomoc...
    Załączniki:
    • Jak podłączyć i zacząć z Siemens 1212C AC/DC/RLY? MDMImage.jpg (5.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 17537377
    maly_ZE
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ad1. Tak. Ad2. Wyjście przekaznik owe działa jak styk przekaznika. W programie wysterowujesz odpowiednie wyjście co powoduje zwarcie odpowiednich styków wyjscia RLY. Dlatego z jednej strony wyjścia przekaznikowego musisz mieć napięcie natomiast z drugiej jakieś obciążenie np. cewka stycznika, cewka elektrozaworu itp.
  • #3 17537409
    Killdozer
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź. Czym w takim razie różnią się one od zwykłych wyjść cyfrowych, którymi też można wyzwolić stycznik (po zabezpieczeniu np kondensatorem)?
  • Pomocny post
    #4 17537447
    maly_ZE
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Wyjścia banalne mają mniejsza obciazalnosc np. dla Siemensa jest to 0.5 A. Wyjścia przekaznikowe mają tą obciazalnosc dużo większą. Dokładna wartość jest na pewno podana w manualu.
  • #5 17537625
    Killdozer
    Poziom 7  
    Wg. specyfikacji max prąd to 2A. Czyli bardzo ogólnie tak działa to wyjście, dobrze rozumiem? Ten kwadrat to powiedzmy odbiornik o mocy max około 460W, ale równe dobrze zamiast niego można podłączyć stycznik z cewką, albo z fotodiodą, który będzie mógł uruchamiać urządzenia większej mocy...?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć i zacząć z Siemens 1212C AC/DC/RLY? MDMImage.jpg (11.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 17537714
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Killdozer napisał:
    Wg. specyfikacji max prąd to 2A. Czyli bardzo ogólnie tak działa to wyjście, dobrze rozumiem? Ten kwadrat to powiedzmy odbiornik o mocy max około 460W, ale równe dobrze zamiast niego można podłączyć stycznik z cewką, albo z fotodiodą, który będzie mógł uruchamiać urządzenia większej mocy...?

Tak jak piszesz będzie działać. Jest ok.
  • #7 17537733
    Killdozer
    Poziom 7  
    Świetnie, wielkie dzięki za rozwianie moich wątpliwości !
  • #8 17538150
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Pamiętaj że takiej operacji na wyjściach tranzystorowych nie zrobisz. Więc uważaj.
    Podobne podłączenie tylko że 24V i 0V DC czyli popularne + i -.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia i użytkowania sterownika Siemens 1212C AC/DC/RLY. Potwierdzono, że można bezpośrednio podłączyć zasilanie 230V do odpowiednich wejść, a sterownik automatycznie rozpozna napięcie. Wyjścia przekaźnikowe działają jak styki przekaźnika, umożliwiając podłączenie obciążenia, takiego jak cewka stycznika. Wyjaśniono różnice między wyjściami przekaźnikowymi a cyfrowymi, wskazując na większą obciążalność wyjść przekaźnikowych (do 2A). Użytkownik uzyskał potwierdzenie, że podłączenie odbiornika o mocy do 460W jest poprawne, a także zwrócono uwagę na ograniczenia wyjść tranzystorowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA