logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WEINTEK MT8070IH zapis/odczyt zmiennych po ETHERNECIE

Hyc Janusz 04 Lis 2018 14:24 1617 5
  • #1 17537558
    Hyc Janusz
    Poziom 6  
    Witam

Mam problem z panelem WEINTEK MT8070IH (program Easy Bulider 8000).Chodzi o komunikacje TCP/IP panelu z PLC.

Do panelu mogę wgrywać z EB8000 co mi się podoba, do sterownika również .
    Sterownika nie ma na liście Easy bulider stąd też wybrałem komunikacje Modbus TCP/IP(ETHERNET). Po przypisaniu do przycisku adresu zmiennej i wgraniu do panelu nie wyświetla go.Jeśli adresu nie przypisze wyświetla . Ponadto dostaje komunikat na panelu "PLC no response" przy ustawienu PLC jako "Local" Przy ustawieniu "Remote" komunikatu brak ale przycisku nadal nie wyswietla;/
  • #3 17538099
    Hyc Janusz
    Poziom 6  
    Mówisz o komunikacji fizycznej? przypisałem w EB adres IP sterownika..Można jakoś sprawdzić czy komunikacja pomiędzy panelem a PLC jest prawidłowa? Czy podpięcie pod router obydwu urządzeń i pingowanie IP będzie dobrym rozwiązaniem aby to sprawdzić?
  • #4 17539461
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 150
    Może się mylę, ale jak sterownika nie ma na liście, to jak chcesz ustawić, z jakim typem sterownika się łączy? Co to jest za sterownik? Jeśli chcesz mieć pewność, że się "widzą", to przenieś panel lub sterownik do jednej sieci, bez rutowania IP.
  • #5 17540714
    Hyc Janusz
    Poziom 6  
    Wydaję mi się że powinno to być do ogarnięcia mimo iż nie ma sterownika na liście...w końcu w programie EB nie bez powodu jest opcja połączenia przez ETHERNET..Docelowo miałem spięty panel z PLC kablem ethernetowym a i tak nie miałem pewności czy komunikacja została nawiązana
  • #6 17540986
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Witam,

Modbus TCP/IP jest uniwersalnym protokołem i jak najbardziej komunikacja powinna działać (chyba, że jedno z urządzeń ma zaimplementowany protokół Modbus over ethernet bo to co innego).

Proponuję przetestować oba urządzenia testerem modbus na PC np:
    Link
REKLAMA