logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacje darmowych antywirusów zamiast Avasta (2023)

czocza 09 Lis 2018 00:10 759 5
REKLAMA
  • #1 17547359
    czocza
    Poziom 9  
    Dzień Dobry.
    W innym temacie zasugerowano mi odinstalowanie Avasta i zainstalowanie innego antywirusa, a więc jaki polecacie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 17547393
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Do internetu używam system Win XP (chodzi jak burza)
    nie wiem czy ktoś ten system jeszcze atakuje
    dla spokoju mam zainstalowane
    SpyHunter
    Malwaresbytes
    360 Total Security
    ale włączam tylko jak potrzebuję aby nie obciążać systemu

Kiedyś kupiłem Kaspersky
    wiecznie mnie o wszystko pytał więc sobie go odpuściłem.
  • REKLAMA
  • #3 17547402
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8260
    czocza napisał:
    W innym temacie zasugerowano mi odinstalowanie Avasta i zainstalowanie innego antywirusa, a więc jaki polecacie?

Witaj. Nie widzę powodu, aby nie używać Avasta, jeśli chodzi o darmowe wersje. Jedynie instalując trzeba dostosować instalację i wybrać minimalną, aby nie instalować śmieci, które z tym produktem są instalowane.

Skuteczność tego antywirusa będzie podobna jak innych darmówek, to znaczy ma spore szanse wykryć co trzeba, chyba że będziesz miał pecha. Jeśli chodzi o obciążanie systemu to nie wydaje mi się, aby było ono większe, niż przy innych popularnych darmowych programach, np AVG lub Avira. Wprost przeciwnie, wydaje mi się, że Avast wypada korzystniej. Ale to tylko subiektywna ocena.

Tematy takie jak ten są w sumie złe :) Większość odpowiedzi w takich tematach nie może być bardziej merytoryczna niż "zainstaluj to, bo ja mam i jest fajne, a reszty nie instaluj, bo to dziadostwo".

Staszek z Chełma napisał:
    dla spokoju mam zainstalowane SpyHunter

https://pl.ccm.net/faq/3059-co-to-jest-spyhun...ywe-strony-bezpieczenstwa#czym-jest-spyhunter
  • REKLAMA
  • #4 17547407
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17547417
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8260
    Kraniec_Internetów napisał:
    nie zużywa zasobów komputera

Czyżby...? To w takim razie pewnie nic nie robi. Gdyby coś robił, to by zużywał zasoby, szczególnie czas procesora i czas dysku. I przynajmniej w Windows 10, jeśli coś już robi, to bardzo dobrze to widać (na wykresie obciążenia CPU i HDD).

Nie ma programu antywirusowego, który działa, skanuje pliki w locie i nie zużywa zasobów.
  • #6 17547566
    tuco27
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Ja miałem swego czasu avasta i nie było z nim większych problemów co jakiś czas się aktualizował i próbował mi zainstalować płatną wersję, a po jednej z tych aktualizacji zauważyłem że komputer działa niestabilnie i wyłącza się co jakiś czas poszperałem w dzienniku systemowym i okazało się że to wina avasta , odinstalowałem go i zainstalowałem avire i z nią nie mam żadnych problemów. Zużycie zasobów w obydwu tych aplikacjach jest podobne, jednak ze względu na w mojej opinii lepszą kulturę pracy polecam avire.
REKLAMA