logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wolne pobieranie plików po formacie PC - prędkość spadła do 2 mb/s

JLSZ 12 Lis 2018 17:26 4185 4
REKLAMA
  • #1 17555017
    JLSZ
    Poziom 2  
    Witam, mam pewien problem z działaniem internetu. Po formacie PC, nagle pobieranie zaczęło zajmować ogrom czasu. Wcześniej taki problem nie występował, pliki pobierały się z prędkością minimum 10 mb/s, a często nawet 14 mb/s. Aktualnie to ledwo 2 mb/s, a zdarza się, że ciężko jest osiągnąć poziom 1 mb/s. Nie mam problemów z otwieraniem się stron, czy działaniem internetu w grach, jedyny problem jaki występuję to pobieranie.

Do komputera internet przesyłany jest bezpośrednio z routera, przez kabel.
  • REKLAMA
  • #2 17555029
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3928
    Sprawdź czy nie ciągnie aktualizacji do systemu jeśli dopiero co zainstalowałeś system.
  • REKLAMA
  • #3 17555052
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2523
    Mogą być dwie przyczyny: nieprawidłowe sterowniki lub Windows pobiera aktualizacje i wysyca łącze.
    ad 1. Pobierz sobie program Aida64, sprawdź jaką masz kartę sieciową zainstalowaną i pobierz sterowniki bezpośrednio ze strony producenta.
    ad 2. Naciśnij Ctrl+Shift+ESC i zobacz na karcie wydajność obciążenie sieci.

Mam nadzieję, że nie instalowałeś sterowników jakimś poprzez jakiś serwis, który automatycznie wyszukuje i instaluje brakujące sterowniki? Jeżeli tak zrobiłeś, to w pakiecie zainstalowałeś sobie całą masę syfu typu adware, trojanów, itd i to też może być powód Twoich problemów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 17556251
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    JLSZ napisał:
    Po formacie PC, nagle pobieranie zaczęło zajmować ogrom czasu.

Pokazać menager urządzeń z komputera - zobaczymy czego tam w sterownikach brakuje.
  • #5 17565625
    JLSZ
    Poziom 2  
    Pobrałem sterowniki, odczekałem parę dni i jest sukces. Znowu mogę się cieszyć szybkim pobieraniem, zamykam temat. ;)
REKLAMA