Witam serdecznie. Mam problem z kotłem jednofunkcyjnym kondensacyjnym De Dietrich z pojemnościowym podgrzewaczem wody użytkowej. Jestem laikiem, lecz domyślam się, że miejscem, skąd cieknie woda jest wyprowadzenie zaworu bezpieczeństwa w kotle (zdjęcie). Od jakiegoś miesiąca mocno cieknie z niego zażelaziona , cuchnąca jakby paloną izolacją woda - szczególnie w momencie silnego grzania. Podobny zapach ma ciepła woda w kranach. Cieknie znacznie mniej, gdy zakręci się kurek doprowadzenia zimnej wody do podgrzewacza. Kocioł wraz z podgrzewaczem ma ok. 7 lat - poprzedni właściciele domu przeprowadzali systematyczne kontrole serwisowe co roku. Pomiędzy wyprowadzką poprzednich właścicieli i naszą wprowadzką kocioł stał nieużywany ok. 2 miesiące. Fachowiec wezwany ok. 2 tyg. temu przeczyścił zaworki i powiedział, że jak będzie dalej cieknąć, to wymienimy zawór bezpieczeństwa i zobaczymy, ale prawdopodobnie jest sperforowana wężownica w podgrzewaczu i trzeba wymienić cały podgrzewacz - koszt ok. 3 tys. zł. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i jest jakaś opcja bardziej budżetowej naprawy lub ma wiedzę, czy problem leży może w czymś innym? Jeśli faktycznie trzeba wymienić podgrzewacz - czy nie lepiej z racji wieku całego zestawu zainwestować w nowy kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny bez podgrzewacza? Pozdrawiam serdecznie i bardzo proszę o pomoc i rady :] Hej!