logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Teac A-H 500i - samoczynne zmiany głośności, możliwe zimne luty

jackit 20 Lis 2018 09:29 594 2
REKLAMA
  • #1 17572131
    jackit
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam Kolegów.
    Posiadam wzmacniacz teac ah500i oraz tuner radiowy th500.
    zestawik służy mi już ok 9lat i gra jak dla mnie rewelacyjnie. od pewnego czasu mam problem wzmacniacz sam się wycisza mniej więcej o polowe ustawionej wartości. po wyłączeniu sprzętu i ponownym włączenie na jakiś czas jest ok i potem znowu to samo, dzisiaj dodatkowo zauważyłem ze po wyciszeniu sam wraca do poprzedniego stanu czyli gran normalnie. mówiąc prościej wygląda to tak jakby coś w środku nie łączyło. przeglądałem forum i wiele podobnych problemowi było spowodowane zimnymi lutami, ktoś z Kolegów podpowie gdzie mniej więcej szukać tych miejsc w których mogły wystąpić owe zimnie luty.

P.S. Sprzęt użytkowany bardzo intensywnie gra w domu kilka godzin dziennie i sprawdza sie naprawdę bardzo świetnie.
  • REKLAMA
  • #2 17572184
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 257
    Mogą występować co najmniej dwie przyczyny
    1 Przegrzewanie się Na skutek powstawania jakiegoś zwarcia lub utraty pojemności przez jakiś stary przepracowany kondensator i zaczyna działać ograniczenie mocy

2 Lub rzeczywiście zimny lut zaczyna puszczać, ale przy takiej opcji mogłyby być dodatkowe trzaski i sprzęt napewno byłby wrażliwy na mocniejsze wstrząsy.
    Jedyna i jak dotąd metoda wyszukiwania takich usterek to siknięcie zamrażaczem w różne obszary zaraz po wyciszeniu sprzętu jeśli wyciszenie ustąpi ,wtedy zawężaj obszar zamrażania i dość szybko trafisz na przyczynę.
    Przedtem sprawdź czy radiatory nie są ponad miarę gorące bo zamrożenie elementu czujnika temperatury uniedszczonego w końcówce rwnie skutecznie na jakiś czas przywróci poprawne działanie i to może wprowadzić Cię w błąd.
  • #3 17572211
    jackit
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    ad 2 wystepuje dodatkowy nienaturalny trzaska w glosnikach szegolnie sluszalny przy zmianie stacji radiowej, tak jak wspominalem gwaltowne wyciszanie sie i wracanie do normy w ciagu kilku sekund ,wedlug mnie definitywnie brmi to jak by cos nie laczylo .
REKLAMA