logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP M2727 - Rozmycie tekstu na 22cm kartki przy druku dupleks

GrandMasterT 20 Lis 2018 12:26 777 4
REKLAMA
  • #1 17572439
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    W HP M2727 zrobiłem dość spory remont - wymiana elementów fusera + naprawa sprzęgła dupleksu + czyszczenie całości.
    Mam teraz taką przypadłość, że przy drukowaniu w dupleksie, na pierwszej stronie w przybliżeniu na 22-gim centymetrze kartki licząc od góry strony, tekst lub linia czy co to tam jest są lekko rozmyte. Tekst wygląda czasami jak pogrubiony. Jest to raz mniej raz bardziej widoczne - załączam skan z zaznaczonym tym miejscem. Co może powodować taki stan rzeczy ? Druga strona dupleksu lub strona drukowana pojedynczo nie ma tej przypadłości, więc podejrzewam coś w samych zębatkach od dupleksu lub elektromagnesie. Z elektromagnesu zmyłem resztki gąbki i przykleiłem grubą taśmę izolacyjną.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17572644
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 122
    A wydruki testowe z drukarki też maja taki "feler" ?
    Jaki był problem z utrwalaczem że go remontowałeś?
  • REKLAMA
  • #3 17577709
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ten feler jest tylko na jednej stronie, tej zadrukowywanej jako pierwsza, jeżeli drukuje się z włączonym dupleksem. Na drugiej stronie nie zauważyłem, kartki testowe z drukarki drukują się jednostronnie, ale chyba ustawiając dupleks na stałe w panelu drukarki, będą też drukowane dwustronnie z jedną stroną pustą. Jednak chyba wtedy wydruk jest na drugiej stronie, wiec pewnie feleru nie będzie, ale mogę jutro sprawdzić.

W fuserze folia była zużyta (zaczynało robić kreskę blisko środka na każdej kartce) i wałek dociskowy zaczął się odklejać od osi.

Zrobiłem wydruk testowy z samej drukarki: włączyłem dupleks w panelu i kazałem wydrukować listę czcionek PCL6. Na pierwszej stronie również jest to rozmycie, chociaż akurat w tym przypadku nieco mniej widoczne. Wydaje mi się, że ma to jakiś związek z punktem gdzie kartka zawraca przy druku w dupleksie. Ta część jest wtedy jeszcze w środku drukarki.

HP M2727 - Rozmycie tekstu na 22cm kartki przy druku dupleks HP M2727 - Rozmycie tekstu na 22cm kartki przy druku dupleks

Ten sam wydruk: po lewo pierwsza strona w dupleksie, po prawo tylko pierwsza strona bez dupleksu.

Ogólnie gdybym wiedział, że nic się od tego nie posypie, chyba bym to zostawił. Aczkolwiek niektóre druki wyglądają trochę dziwnie, jak trafi w miejscu gdzie drobnym tekstem jest "ściana tekstu" jedna linia potrafi być po prostu pogrubiona. Zastanawiam się czy to nie będzie jakiś luz na osi lub trybach ujawniający się w momencie gdy kartka zawraca. Ta drukarka ma przebieg 300k więc chyba dość sporo jak na tej klasy urządzenie.

EDIT: Zamierzam podmienić najpierw tryby dupleksu a jeśli to nic nie pomoże, to piec na egzemplarze wyjęte z drukarki która na pewno nie ma takiego problemu. Akurat wziąłem do regeneracji kolejną bo też ma zajechany fuser, przed rozbiórką dokładnie sprawdziłem jak drukuje.

EDIT2: Zaczynam podejrzewać, że zestawy naprawcze które kupiłem to jakaś lipa. Złożyłem kolejny fuser i folia się nie kręci (zauważyłem jeszcze przed włożeniem do drukarki). Wałek dociskowy ma jakby zbyt dużą średnicę i zębatka prawie nie dotyka folii.

EDIT3: Zdemontowałem fuser żeby zamontować inny, zauważyłem przy okazji że nie podłączyłem tego czarnego przewodu z masą od płyty zasilacza do fusera (chyba blaszka kontaktowa z drugiej strony dotyka osi wałka dociskowego). Ciekawe czy się nie okaże, że to było powodem. Podmiana trybów i elektromagnesu w każdym razie niewiele zmieniła, może rozmycie było jakby ciut mniejsze ale prędzej to placebo.
    Przy okazji zauważyłem, że na tym zregenerowanym przeze mnie piecu przy obracaniu wałka za zębatkę, na folii na samym środku raz na jakiś czas robi się zmarszczka, czyli coś czuję, że długo to nie pociągnie.

Może ktoś poradzi gdzie kupić 100% pewną folię i wałek ? Kupiłbym też jakiś porządny smar do folii, czy to co dostępne jest po niektórych sklepach z częściami - z napisem niby "HP" i made in Japan, nadaje się ?
  • REKLAMA
  • #4 17606483
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Problemem w tym przypadku na pewno jest sam fuser. Podmieniałem kolejno kilka rzeczy i na końcu sam piec, po zamianie na jeszcze oryginalny (który też w zasadzie nadaje się powoli do regeneracji - folia z dużą ilością przypieczonych pasków z tonera) problem znikł. No chyba, że problemem był brak masy wałka dociskowego, co odkryłem przy przekładce.

Fuser który sprawiał problemy sam regenerowałem więc nie wykluczam, że coś mogłem zrobić nie tak. Teorię która za tym stoi znam ale gorzej może być z praktyką, w "karierze" paręnaście razy folię i wałki dociskowe zmieniałem ale raczej okazjonalnie. W tym przypadku była wymiana folii, wałka dociskowego i panewek. Panewki nie wiem czy oryginalne (kupowałem cały zestaw) i co gorsza od tej strony gdzie jest panewka w kształcie "U" widać jakby oś wałka zaczęła się wycierać o panewkę. Folia jest przesunięta na maksa w prawo w stronę zębatki która ją napędza.

Planuję zrobić regenerację jeszcze raz albo ponawiać do skutku aż się nauczę, ale tym razem zakupić jakąś pewną folię, wałek i zaopatrzyć się w sprawdzony smar.

EDIT: kupiłem inną folię, smar Canon, inny docisk i oryginalne panewki. Złożyłem na nowo fuser, inny egzemplarz - ten na którym folia mi się nie obracała. No i nie wierzę - folia się znów nie obraca :D Ręką da się ją obracać bez problemu i wydaje mi się, że kręci się raczej lekko, ale jak złożę fuser i kręcę za zębatkę wałka dociskowego to folia zrobi czasami z pół obrotu i stoi. Wałek i zębatka napędzająca folię oczywiście się kręcą. Czy możliwe jest jakieś uszkodzenie innych elementów, które powoduje, że folia będzie stała w miejscu ?
  • #5 17624176
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Wczoraj zainstalowałem ten fuser który rozmywał linię do zupełnie innej drukarki. Do P2015 bo to łatwiej się rozbiera i łatwo uruchomić częściowo tylko złożone.
    Efekt jest dokładnie taki sam, identyczne rozmycie dokładnie w tym samym miejscu.
    Musi to mieć jakiś związek z przebiegiem fusera, ponieważ zregenerowałem drugi i mam ten sam problem. Co więcej jedna z osób które na tym drukują mówiła mi, że to się zaczęło pojawiać już z rok temu (fuser na oryginalnych częściach i nie ruszany) ale że jest to mało widoczne to olewali.
    Ten jeden fuser mam na razie nieużywany i testowałem go u siebie, oglądałem na wszystkie strony ale za zbytnio nie widzę tam nic co by mogło powodować takie zachowanie. Jedyne co mi się wydaje lekko podejrzane to wałek wyjściowy i jego panewki - całość ma wyraźny luz.
REKLAMA