logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Tworzenie formuły z automatyczną zmianą odwołań do arkuszy

cahr 20 Lis 2018 13:40 576 2
REKLAMA
  • #1 17572588
    cahr
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Jak stworzyć nowy skoroszyt tak aby w pierwszym arkuszu można było tworzyć formułę ='1'!E1 , ='2'!E1 , ='3'!E1 tak aby można było przeciągnąć(bądź stworzyć na szybko listę) i zmieniała się tylko odwołanie do kolejnych arkuszy '1'! '2'! '3'! ... w postaci jak podałem wyżej, bez adr.pośr
    po prostu chcę aby po przeciągnięciu formuły numerował kolejno od 1-100 warość '1'! , '2'! ...
  • REKLAMA
  • #2 17575516
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Tak po prostu to się chyba nie da. Przeciąganie formuł działa tak jak działa i tego zmienić się nie da. Opisz dokładnie, co chcesz osiągnąć, dlaczego nie chcesz funkcji ADR.POŚR, czy te numery '1', '2', '3' to są numery symboliczne, czy faktyczne nazwy arkuszy? Poza tym, żeby móc coś przeciągać, to te arkusze musiałyby najpierw zaistnieć, więc trzeba je jakoś utworzyć. Rozumiem, że strukturę skoroszytu będziesz miał utworzoną wcześniej. Jeśli tak, to napisz jaki cel ma mieć to przeciąganie formuł, może w ogóle nie jest potrzebne, może wystarczą odwołania 3D do serii arkuszy?
  • #3 17576044
    cahr
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    księgowa ma taki skoroszyt tylko że wypełniony, zapewne ktoś robił to ręcznie, ja nie chciałem już robić czegoś innego skoro pracowała przez lata w taki sposób, arkusze faktycznie istnieją i można je zrobić szybko przez tabele przestawne

juz ogarnołem, kutools rozwiązał wszystko
REKLAMA