logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Electrolux ESI46500XR - pompa odpływowa działa non stop

gdziadon 24 Lis 2018 21:14 2436 9
REKLAMA
  • #1 17583017
    gdziadon
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witajcie.
    Zmywarka Electrolux ESI46500XR ciągle pobiera wodę. Sprzęt robi to również przy wyłączonym przycisku zasilania. Podobno czasem zacina się jakiś pływak i zmywarka cały czas 'myśli', że w środku ciągle jest woda. Poratujcie mnie proszę jakąś radą jak to rozwiązać, gdzie szukać, jak się do tego dobrać.
    Może ktoś ma service manual i udostępni go?

Grzesiek
  • REKLAMA
  • #2 17583058
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3742
    Po odłączeniu przewodu zasilającego zmywarki z gniazdka elektrycznego nadal pobiera wodę?
  • REKLAMA
  • #3 17583067
    gdziadon
    Poziom 10  
    Kenworth 18 napisał:
    Po odłączeniu przewodu zasilającego zmywarki z gniazdka elektrycznego nadal pobiera wodę?

Nie, przy wyłączonej wtyczce nie działa, bo nie dostaje zasilania.
    Jednak przy włączonym kablu pompa pracuje mimo, iż przycisk zasilania na panelu jest wyłączony.
  • REKLAMA
  • #4 17583071
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Co ma kolega na myśli pisząc pompa?
  • #5 17583080
    gdziadon
    Poziom 10  
    Pompa, która odprowadza wodę ze zmywarki.
  • REKLAMA
  • #6 17583092
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Pisał kolega, że zmywarka ciągle pobiera wodę?
    A teraz że ciągle pracuje pompa odpływowa.
    Jeśli pracuje non stop pompa odpływowa to najprawdopodobniej nastąpił wyciek i zadziałało zabezpieczenie antyzalaniowe.
  • #7 17583113
    gdziadon
    Poziom 10  
    Dokładnie - pompa odpływowa działa non stop mimo iż wypompuje całą wodę ze zmywarki. Co do wycieku to nic nie zauważyłem - wszędzie jest sucho nawet po odkręceniu blachy pod drzwiami też nic nie zauważyłem.
  • Pomocny post
    #8 17583418
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1486
    gdziadon napisał:
    Dokładnie - pompa odpływowa działa non stop mimo iż wypompuje całą wodę ze zmywarki. Co do wycieku to nic nie zauważyłem - wszędzie jest sucho nawet po odkręceniu blachy pod drzwiami też nic nie zauważyłem.

Pod styropianowym pływakiem również?
  • Pomocny post
    #9 17583445
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3361
    Wypnij złączkę z pływaka i ciesz się dalszą funkcjonalnością zmywarki
  • #10 17587384
    gdziadon
    Poziom 10  
    Rozkręciłem sprzęt, położyłem na 'plecy' i dostałem się do tego pływaka. Styropian jest pęknięty i wystarczy lekki ruch a pływak nie wraca do poziomu wyjściowego. Boję się wyłączyć wtyczkę, bo może mi kiedyś zalać kuchnię.
    Zamawiam pływak ;-).
    Dzięki serdeczne za pomoc.
    Zawieszający się styropianowy pływak (oczyszczenie pływaka i wymiana).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zmywarka Electrolux ESI46500XR ma problem z ciągłym działaniem pompy odpływowej, która pracuje nawet przy wyłączonym zasilaniu. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być zacięcie pływaka, który nie wraca do poziomu wyjściowego. Po rozkręceniu urządzenia stwierdzono, że styropianowy pływak jest pęknięty, co powoduje jego nieprawidłowe działanie. Użytkownik planuje wymianę pływaka, aby zapobiec ewentualnemu zalaniu kuchni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA