Witam mam problem , zrobilem odbiornik podczerwieni z schematu elektrody i jak daje włącz urządzenie wejsciowe wyskakuje błąd: There may be hardware problem in receiver! . Czy moze to być spowodowane złą wtyczką 9 pin. W płycie głownej mam wejście z bolcami więc w kablu wtyczka z dziurkami. Czy to może powodować błąd ?
A i sprawdziłes ustawienia w BIOS'ie? Masz tam ustawienia COM2 jako zwykły port, albo jako port IR ustaw na IR i jako ASK-IR, jak mozesz ustawic stan to ustaw na LO/HI czyli TX ma miec LO,a RX HI i bedzie gralo.
Proponowal bym uruchomic w dosie,ale nie w emulatorze dosa jaki jest w win NT czyli winXP,2000 etc. Term95 z pakietu Nortona Commander'a i ustawic tam port COM na jakim jest IR, predkosc od 9600 do 38400 i przy pomocy pilota od TV sprobowac odebrac sygnal, powinny pojawic sie rozne kszaczki jak jest prawidlowo podlaczona podczerwien i prawidlowo zrobione urzadzenie.
Konfiguracja Term95->"Ustawienia"->"Sterownik" na standard,
"Ustawienia"->"Lacze" ustawic COM, predkosc, 8-bitow,Brak parzystosci,bit stopu to 1,bez kontroli Xon/Xoff i RTS/CTS
tak chodzi mi o odbiornik podczerwieni nie Irde. Port com mam jeden nie zajęty, i gdy w programie włanczam np. port COM4 to wyskakuje : Unable to open COM port. A jak dam wlaściwy to ten błąd co pisałem na początku.
Witam mam problem , zrobilem odbiornik podczerwieni z schematu elektrody i jak daje włącz urządzenie wejsciowe wyskakuje błąd: There may be hardware problem in receiver! . Czy moze to być spowodowane złą wtyczką 9 pin. W płycie głownej mam wejście z bolcami więc w kablu wtyczka z dziurkami. Czy to może powodować błąd ?
Jeśli dobże zrozumiałem to podłaczyłeś czujnik pod płyte główną a program girder obsługuje tylko porty COM podłączanie pod płyte nic ci nie da bo girder nie będzie działać a na schemacie wtyczki do girdera pisze uważnie 9pin RS232
Jeśli dobże zrozumiałem to podłaczyłeś czujnik pod płyte główną a program girder obsługuje tylko porty COM podłączanie pod płyte nic ci nie da bo girder nie będzie działać a na schemacie wtyczki do girdera pisze uważnie 9pin RS232
Kochani koledzy, a czy przestawiajac COM2 na IRDA (na plycie) to nie jest tak jak bym podlaczyl IR pod zwykle COM2 ? hehe przeciez jest to samo, tak samo korzysta z adresu portt COM2 .
Problem dotyczy błędu "There may be hardware problem in receiver!" pojawiającego się przy próbie użycia odbiornika podczerwieni zbudowanego według schematu z elektrody, podłączonego do portu COM komputera. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach błędu, w tym nieprawidłowym podłączeniu wtyczki 9-pinowej RS232, konfiguracji portu COM w BIOS-ie oraz kompatybilności sprzętowej. Użytkownik posiada płytę główną ECS L7S7A2 z gniazdem IRDA, jednak program Girder obsługuje tylko porty COM, a nie wbudowane gniazdo IRDA. Zalecane jest sprawdzenie poprawności lutowania i użycie układu SFH506-38, który pracuje na częstotliwości 38 kHz typowej dla pilotów TV. Sugerowano także testowanie odbiornika w środowisku DOS za pomocą programu Term95, aby zweryfikować odbiór sygnału IR. Problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia wtyczki (np. wtyczka z dziurkami do bolców na płycie) lub błędnej konfiguracji portu COM. Wskazano, że podłączenie odbiornika bezpośrednio do płyty głównej z gniazdem IRDA nie jest kompatybilne z oprogramowaniem Girder, które wymaga standardowego portu COM z wtyczką RS232 9-pin. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.