logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Girder - błąd odbiornika IR: problem z wtyczką 9 pin?

gsmjaworzno 01 Wrz 2005 17:18 3445 10
REKLAMA
  • #1 1783932
    gsmjaworzno
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam mam problem , zrobilem odbiornik podczerwieni z schematu elektrody i jak daje włącz urządzenie wejsciowe wyskakuje błąd: There may be hardware problem in receiver! . Czy moze to być spowodowane złą wtyczką 9 pin. W płycie głownej mam wejście z bolcami więc w kablu wtyczka z dziurkami. Czy to może powodować błąd ?
  • REKLAMA
  • #2 1784409
    ..::MariuszB::..
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    9pin? hmm moze 5 -> kolejno +5V, NC, IRRX, GND, IRTX.

A i sprawdziłes ustawienia w BIOS'ie? Masz tam ustawienia COM2 jako zwykły port, albo jako port IR ustaw na IR i jako ASK-IR, jak mozesz ustawic stan to ustaw na LO/HI czyli TX ma miec LO,a RX HI :) i bedzie gralo.
  • REKLAMA
  • #3 1785008
    gsmjaworzno
    Poziom 12  
    szukałem w biosie i nie znalazłem opcji do zmiany tego co podałeś. posiadam płytę główną ECS L7S7A2 (Mainboard K7) .
  • REKLAMA
  • #4 1785051
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    .::MariuszB::.. - ty piszesz o irdzie podpinanej pod plyte, a autor watka o odbiorniku podczerwieni wpinanym w COM'a

gsmjaworzno - wybrales dobry port COM? oba sa wlaczone i/lub COM niezajety przez IRDA?
  • #5 1785130
    Poziom 16  
    Platon - napisałem:

Cytat:
    9pin? hmm moze 5 -> kolejno +5V, NC, IRRX, GND, IRTX

poniewaz plyta posiada gniazdo irda:
    http://www.ecsusa.com/products/l7s7a2.html

W biosie jest ta funkcja tylko trzeba poszukac.

Proponowal bym uruchomic w dosie,ale nie w emulatorze dosa jaki jest w win NT czyli winXP,2000 etc. Term95 z pakietu Nortona Commander'a i ustawic tam port COM na jakim jest IR, predkosc od 9600 do 38400 i przy pomocy pilota od TV sprobowac odebrac sygnal, powinny pojawic sie rozne kszaczki jak jest prawidlowo podlaczona podczerwien i prawidlowo zrobione urzadzenie.

Konfiguracja Term95->"Ustawienia"->"Sterownik" na standard,
    "Ustawienia"->"Lacze" ustawic COM, predkosc, 8-bitow,Brak parzystosci,bit stopu to 1,bez kontroli Xon/Xoff i RTS/CTS

Program do robienia dyskietki botujacej z dos'em:
    http://ephemeral-designs.com/downloads/boot98c.exe

Term95 PL do komunikacji z portem:
    Załączniki:
    • Term95.rar (184.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1785367
    gsmjaworzno
    Poziom 12  
    tak chodzi mi o odbiornik podczerwieni nie Irde. Port com mam jeden nie zajęty, i gdy w programie włanczam np. port COM4 to wyskakuje : Unable to open COM port. A jak dam wlaściwy to ten błąd co pisałem na początku.

Jak przyjde ze szkoły wyprobuje ten emulator
  • #7 1785533
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    gsmjaworzno napisał:
    Witam mam problem , zrobilem odbiornik podczerwieni z schematu elektrody i jak daje włącz urządzenie wejsciowe wyskakuje błąd: There may be hardware problem in receiver! . Czy moze to być spowodowane złą wtyczką 9 pin. W płycie głownej mam wejście z bolcami więc w kablu wtyczka z dziurkami. Czy to może powodować błąd ?

Jeśli dobże zrozumiałem to podłaczyłeś czujnik pod płyte główną a program girder obsługuje tylko porty COM podłączanie pod płyte nic ci nie da bo girder nie będzie działać a na schemacie wtyczki do girdera pisze uważnie 9pin RS232
  • REKLAMA
  • #8 1785646
    BoooZer
    Poziom 18  
    MoZliwe ze to problem pluginu, sprobuj tego, u mnie to dziala.
    Załączniki:
    • Girder.rar (1.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1785883
    gsmjaworzno
    Poziom 12  
    oki188 napisał:
    gsmjaworzno napisał:

Jeśli dobże zrozumiałem to podłaczyłeś czujnik pod płyte główną a program girder obsługuje tylko porty COM podłączanie pod płyte nic ci nie da bo girder nie będzie działać a na schemacie wtyczki do girdera pisze uważnie 9pin RS232

nie wlaśnie mam pod COM podłączony. a w kablu mam wtyczke z dziurkami.
    z tym emulatorem nic nie dało.
    hmm może źle coś polutowałem, byłbym wdzięczny jakby ktoś mógł porobić fotki jak są części polutowane.
    ponizej zamieszczam linki do zdjęć ( słaba jakość) może się czegoś doszukacie.
    http://www.jinrap.jawnet.pl/od001.jpg
    http://www.jinrap.jawnet.pl/od002.jpg
    http://www.jinrap.jawnet.pl/od003.jpg
    http://www.jinrap.jawnet.pl/od004.jpg
    http://www.jinrap.jawnet.pl/od005.jpg
  • #10 1785961
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    proszę bardzo tak powinien być zbudowany modół
    wygląd gniazda od strony gdzie sie lutuje

układ SFH506-38 nie mozna zastępować innym
    poniewaz ten układ pracuej na częstotliwości
    38KHz na której pracuje większość pilotów TV
    Załączniki:
    • Girder - błąd odbiornika IR: problem z wtyczką 9 pin? Schemat.gif (4.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1786862
    Poziom 16  
    Cytat:

Kochani koledzy, a czy przestawiajac COM2 na IRDA (na plycie) to nie jest tak jak bym podlaczyl IR pod zwykle COM2 ? hehe :) przeciez jest to samo, tak samo korzysta z adresu portt COM2 :) .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy błędu "There may be hardware problem in receiver!" pojawiającego się przy próbie użycia odbiornika podczerwieni zbudowanego według schematu z elektrody, podłączonego do portu COM komputera. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach błędu, w tym nieprawidłowym podłączeniu wtyczki 9-pinowej RS232, konfiguracji portu COM w BIOS-ie oraz kompatybilności sprzętowej. Użytkownik posiada płytę główną ECS L7S7A2 z gniazdem IRDA, jednak program Girder obsługuje tylko porty COM, a nie wbudowane gniazdo IRDA. Zalecane jest sprawdzenie poprawności lutowania i użycie układu SFH506-38, który pracuje na częstotliwości 38 kHz typowej dla pilotów TV. Sugerowano także testowanie odbiornika w środowisku DOS za pomocą programu Term95, aby zweryfikować odbiór sygnału IR. Problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia wtyczki (np. wtyczka z dziurkami do bolców na płycie) lub błędnej konfiguracji portu COM. Wskazano, że podłączenie odbiornika bezpośrednio do płyty głównej z gniazdem IRDA nie jest kompatybilne z oprogramowaniem Girder, które wymaga standardowego portu COM z wtyczką RS232 9-pin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA