logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie włącznika dwugrupowego ze ściemniaczem (Ospel)

ger0g3n 29 Lis 2018 19:46 1077 4
  • #1 17594157
    ger0g3n
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzień dobry wszystkim,

posiadam lampę z 5 żarówkami halogenowymi (230V) i mam w planie podłączyć ją pod włącznik dwugrupowy połączony ze ściemniaczem - tak, aby żarówki można było włączać włącznikiem dwugrupowym w konfiguracji 3 żarówki-2 żarówki, a ściemniaczem sobie natężenie światła. Niestety stara instalacja (L+N), przewody aluminiowe. W kostce włącznika w ścianie wystają 3 przewody, niebieski - który na próbniku wskazuje napięcie oraz 2 brązowe. No i 3 wystające z sufitu, w takiej samej konfiguracji. Docelowo włącznik ze ściemniaczem będzie znajdował się z boku szafy, na którą czekam, a ze ściany będzie szedł tylko przewód w listwie do szafy. W szafie zabudowana puszka.
    1) Włącznik dwugrupowy (póki co testowo podłączony, żeby w ogóle świeciło coś w pokoju do czasu, aż nie przyjedzie szafa i zabiorę się za montaż w niej)

2) Przerysowany schemat włącznika dwugrupowego. Tu mam od razu pytanie - jeżeli włączę tylko włącznik nr 2, to nic się nie zaświeci, prawda? Aby zaświeciło światło z drugiego włącznika pierwszy musi być również włączony. Czy jest tam jakiś niewidoczny mostek, który nie został wskazany?
    3) Ściemniacz z włącznikiem
    4) Proponowane schematy ze ściemniaczem przez producenta
    5) Kostka w lampie

Pytanie nr 1:
    w jakiej kolejności powinno być to połączone, czy pierwszy przy przewodach ze ściany powinien być włącznik dwugrupowy czy też ściemniacz?
    Pytanie nr 2:
    jak powinno być to połączone, aby mogło działać to w sposób, który opisałem?

Nie oczekuję gotowego schematu. Wiem, że tutaj tak to nie wygląda :) ale będę bardzo wdzięczny za zarysowanie lub nakierowanie na odpowiedni tok myślenia.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 17594210
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4611
    Pierwszy od zasilanie powinien być ściemniacz. Ściemniacz będzie regulował jasność oświetlenia tych żarówek, które będą włączone po włączeniu jednej z klapek ( obojętnie której), lub obu.
  • #3 17594310
    ger0g3n
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedź odnośnie kolejności.
    Jak z samymi połączeniami powinno to wyglądać?
  • Pomocny post
    #4 17594325
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Podłącz w/g tego schematu:

UWAGA : Schemat nie uwzględnia koniecznego przewodu uziemienia.

Co do:
    Cytat:
    Czy jest tam jakiś niewidoczny mostek, który nie został wskazany?

to sam go kolega wymalował - tylko źle zinterpretował zaciski.
    "wejście" jest z lewej strony - ale na dole.
    A "wyjścia" są z lewej strony na górze i z prawej strony na dole.
    Prawdopodobnie jak w obecnym podłączeniu zamieni kolega na lewej stronie górę z dołem to łącznik będzie działał tak jak kolega chce.
  • #5 17594650
    ger0g3n
    Poziom 8  
    Cytat:
    Cytat:
    Czy jest tam jakiś niewidoczny mostek, który nie został wskazany?

to sam go kolega wymalował - tylko źle zinterpretował zaciski.

Dziękuję za otworzenie mi oczu! Ciągle to miałem przed sobą, ale umysł nie przyjmował innej wersji i nie umiałem wyjść poza to, co gdzieś usłyszałem i zobaczyłem ("wejście z góry").

Jeszcze jutro sprawdzę połączenie ze ściemniaczem i dam znać, czy wszystko śmiga. Wyłącznik po zamianie przewodów oczywiście działa jak powinien :)
REKLAMA