logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Amica ZIM 646 E - Błąd E1

RafiiWB 30 Lis 2018 15:29 39585 8
REKLAMA
  • #1 17595810
    RafiiWB
    Poziom 7  
    Ocena: 13
    Cześć.
    Mam problem ze zmywarka Amica ZIM 646 E. Wyświetla się błąd E1. Gdy wybieram program nie słychać żeby zmywarka pobierała wodę i po dwóch trzech minutach wywala błąd E1. Podłączyłem zawór Aquastop na krótko i on działa. Jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 17596221
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17596280
    RafiiWB
    Poziom 7  
    Poprawność działania aquastop sprawdziłem podłączając na krótko pod 230v i do przyłącza wody. Jak dostał 230v woda zaczęła lecieć więc wykluczam uszczodzenie aquastop. Z tym że odrazu po wybraniu programu w zmywarce najpierw powinna wypompować wodę nie pomyślałem i rzeczywiście jakby tu problem się zaczynał bo nic nie słychać...
  • REKLAMA
  • #4 17596304
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17596511
    RafiiWB
    Poziom 7  
    Jak na złość zmywarka zaczęła działać. Pierw zaczęła wypompować wodę a tego wcześniej nie było gdy zmywarka przestała działać
  • REKLAMA
  • #6 17637514
    Radauskas
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Mam Amicę, trzy lata temu wymieniałem elektrozawór ( na nowy ). I od dwóch dni pojawia mi się komunikat "brak poboru wody". Wszystko wskazywałoby ponownie na ten sam problem ale ten elektrozawór "żyje". Przy każdym właczeniu zmywarki po chwili słychać w nim cyknięcie i potem buczy. Po wyłaczeniu zmywarki znowu cyknięcie i buczenie ustaje. Czy jest mozliwe takie uszkodzenie zaworu, że elektrycznie "żyje" a wody nie puszcza ?
  • #7 17637695
    RafiiWB
    Poziom 7  
    Zobacz czy zawór dostaje impuls że zwywarki. Być może uszkodził się przekaźnik na płycie głównej. Tak było w moim przypadku. Uszkodziły się 4 przekaźniki z 7 i układ scalony sterujący nimi. Naprawa wyniosła mnie 26 zł :)
  • #9 17637891
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Zazwyczaj gdy elekrozawór ulega uszkodzeniu to przepuszcza wodę mimo sprawnej cewki, ale bywa i tak że z powodu zakamienienia może się nie otwierać i wody nie puści.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Amica ZIM 646 E, która wyświetla błąd E1, co oznacza, że czas napełniania wody przekracza zadany czas. Po wybraniu programu zmywarka nie pobiera wody, a po kilku minutach pojawia się błąd. Użytkownik sprawdził działanie zaworu Aquastop, który działa poprawnie, ale nie słychać, aby zmywarka wypompowywała wodę. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w module sterującym lub przepływomierzu, a także w uszkodzeniu przekaźnika na płycie głównej. W jednym z przypadków zmywarka zaczęła działać po pewnym czasie, co może wskazywać na sporadyczny problem. Wskazano również, że elektrozawór może być uszkodzony mimo wydawania dźwięków, co może być spowodowane zakamienieniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA