logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki dysk SSD pasuje do płyty Asrock Z97 PRO4? M.2 PCIe czy inny?

psawicki 02 Gru 2018 00:57 4197 19
REKLAMA
  • #1 17598685
    psawicki
    Poziom 9  
    Witam,

mam nadzieje że dobry temat wybrałem, moje pytanie jaki dysk SSD kupić? Dokładnie mam problem z rodzajem złącza jaki pasuje najlepiej do mojej płyty głównej: Z97 Pro4
    (https://www.asrock.com/mb/intel/Z97%20Pro4/index.pl.asp)

Mianowicie nie wiem czy powinien być to SSD?
    1. M.2 PCIe ?? jak np.: https://tiny.pl/thjgl

Szczerze nawet w rekach nie miałem takiego dysku, a w złączach jestem dośc słaby, a nic wygooglować nie mogłem dla mojej płyty głównej

----
    Wydzielono z tematu: Dysk SSD Jaki kupić ? - Jaki Dysk ssd kupić ?
    przez dt1 dnia 02 Gru 2018 00:57

Moderowany przez dt1:

Zły temat Kolega wybrał - mając własne pytania zakładamy własny temat, w cudzym temacie pomagamy jego Autorowi.

Post wydzieliłem do osobnego wątku.

• REKLAMA
  • #2 17599073
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8270
    Witaj.
    Gniazdo M.2 na Twojej płycie to gniazdo gen. 2 o szerokości x2, więc będzie miało limit około 1000MB/s. Wciąż lepiej niż SATA.

Jaki masz budżet na ten dysk i z jakiego systemu operacyjnego chcesz korzystać? Przy Windows 7 będziesz musiał walczyć z kilkoma utrudnieniami, aby na dysku NVMe zainstalować system i z niego startować, przy Win 8/10 nie będzie żadnego problemu.
  • #3 17599076
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Nic nie trzeba googlować. Wchodzisz na oficjalną stronę producenta płyty głównej:
    https://www.asrock.com/mb/Intel/Z97%20Pro4/index.asp
    I tam widzimy:
    1 SATA Express, 6 SATA3, 1 M.2 (PCIe Gen2 x2 & SATA, Supports 30mm, 42mm, 60mm, 80mm, 110mm M.2 devices)

Zatem możesz kupić zarówno dysk SSD 2,5" SATA3 jaki i M.2. Wszystko zależy od Twojego budżetu i potrzeb.
  • REKLAMA
  • #4 17599390
    psawicki
    Poziom 9  
    Sprecyzuje kilka kwestii bo albo nie wspomniałem albo źle zrozumiano.

1.mam Windows 10 x64
    2. chce dysk SSD M.2 (lepsze ma osiągi i wierze ze na mojemj plycie M.2 wiecej da niż SATA)

3. mam problem z odpowiednim wyborem rodzaju M.2
    Złącze M.2 obejmuje różne specyfikacje i występuje w różnych wersjach. Może obsługiwać protokół PCI-Express (klucz M), SATA (klucz B) lub PCI-Express i SATA (klucz B+M).
    które wejście pasuje do mojej płyty głównej?

4. kolejny mój problem to NvME a NGFF - co wybrać?

Skłaniam się że powinienem patrzeć na M.2 PCIe klucz M ale nie wiem co z punktem 4 ( jeśli punkt 3 tez mylę poproszę o poprawkę)

Może jakiś przykładowy dysk M.2 podacie żebym mógł się wzorować?

Dodano po 48 [minuty]:

Podsumowując mam wybierać dysk SSD M.2, złącze klucz M, i chyba standard NGFF

parafrazując:
    NGFF to inaczej PCIe 2x2 (moje pytanie co oznacza 2x2? )
    NVMe to inaczej PCIe 3x4 (co oznacza 3x4?)

z tego co wyczytałem chwalą wszyscy NVMe ale nie mogę znaleźć różnic, porównań itp.
    chyba moja płyta obsługuje NGFF tylko (chyba lepiej będzie taki ssd M.2 szukać, niż dopłacać do NVMe ?)

jeszcze jedno pytanie ( uśredniając)

NGFF to obroty 500-400 MB/s
    a NVMe to obroty ok 3000-2000 MB/s?

jaki rodzaj ssd wybrać by jak największe osiągi osiągnąć na mojej płycie głównej asrcok z97 pro4?
  • #5 17599804
    dt1
    Admin grupy komputery
    psawicki napisał:
    1.mam Windows 10 x64

To dobrze, będzie mniej walki z instalacją systemu, bo natywnie wspiera on NVMe.
    psawicki napisał:
    2. chce dysk SSD M.2 (lepsze ma osiągi i wierze ze na mojemj plycie M.2 wiecej da niż SATA)

Niestety płyta ma M.2 ograniczone do x2 gen 2, ale wciąż będzie ono trochę szybsze od SATA.
    psawicki napisał:
    3. mam problem z odpowiednim wyborem rodzaju M.2
    Złącze M.2 obejmuje różne specyfikacje i występuje w różnych wersjach. Może obsługiwać protokół PCI-Express (klucz M), SATA (klucz B) lub PCI-Express i SATA (klucz B+M).
    które wejście pasuje do mojej płyty głównej?

Wystarczy popatrzeć na płytę:
    Jaki dysk SSD pasuje do płyty Asrock Z97 PRO4? M.2 PCIe czy inny?

Dla mnie klucz jest w pozycji M, więc dyski z wycięciami M lub B+M będą fizycznie pasować do gniazda.

psawicki napisał:
    4. kolejny mój problem to NvME a NGFF - co wybrać?

NGFF to dla mnie po prostu inna nazwa złącza M.2. Chcesz wybrać dysk działający na PCIe, nie na SATA.

psawicki napisał:
    parafrazując:
    NGFF to inaczej PCIe 2x2 (moje pytanie co oznacza 2x2? )
    NVMe to inaczej PCIe 3x4 (co oznacza 3x4?)

Nie.
    2x2 oznacza u Ciebie generację 2 PCIe i szerokość magistrali x2 (takie masz na płycie). Analogicznie 3x4 oznacza gen 3 i szerokość x4. Fizycznie gniazda mogą być takie same. Jak podłączysz dysk przewidziany pod gen 3 x4 do swojego gniazda to będzie on też działał, tyle że wolniej.

psawicki napisał:
    jeszcze jedno pytanie ( uśredniając)

NGFF to obroty 500-400 MB/s
    a NVMe to obroty ok 3000-2000 MB/s?

Lepiej niczego nie uśredniać. Na Twoim złączu, tak jak pisałem wcześniej, można uzyskać teoretycznie ~1000MB/s. Jak blisko tej wartości to będzie - to zależy od samego dysku, może być zawsze mniej.

psawicki napisał:

jaki rodzaj ssd wybrać by jak największe osiągi osiągnąć na mojej płycie głównej asrcok z97 pro4?

Dalej nie odpowiedziałeś, ile chcesz na niego wydać.
  • REKLAMA
  • #6 17599824
    psawicki
    Poziom 9  
    dziękuje za przejrzystą i pełną odpowiedz :)

już wiem że do asrock Z97 pro4 szukać powinienem: SSD PCIe 2x2 (=AHCI), klucz M

interesuje mnie 500 GB, połowę od razu zapełniam. Cena - chciałbym zejść poniżej 500 zł zachowując możliwie największe osiągi.

co do osiągów patrzyłem m.2 a nie SATA, chociaż dygresja: skoro moja płyta główna na SATA ma do 6 GB/s, a M.2 do 10 GB/s

a zadowalające osiągi będą na poziomie np. READ: 2000 MB/s WRITE: 1200 MB/s

to czy jest sens dopłacać do M.2 względem SATA?
  • #7 17599838
    dt1
    Admin grupy komputery
    Mylisz GB/s z Gb/s, a wielkość zwykle ma znaczenie :) Chodzi oczywiście o literkę "b".
    6Gb/s to nie jest 6GB/s, tylko 0.75GB/s, czyli 768MB/s (a w praktyce wyjdzie około 550MB/s). Taki jest limit SATA.

Tak samo 10Gb/s. Max dojedziesz do 1000MB/s - mniej więcej. I to jest limit PCIe Gen 2 x2.

Dodano po 5 [minuty]:

Co do samego dysku to może https://www.x-kom.pl/p/421909-dysk-ssd-kingston-480gb-m2-2280-a1000-pcie.html - z kodem "komponenty" będzie 399 kosztował.
  • REKLAMA
  • #8 17599855
    psawicki
    Poziom 9  
    masz mnie :) brak podstawowej gruntowej wiedzy u mnie :)

Tak, chodziło o SATA3 <= 6 Gb/s - czyli jak mówisz do 768 MB/s
    i o M.2 <= 10 Gb/s - do 1000 MB/s

zastanawiam się teraz, skoro mam sprawny HDD, kompa używam do excela i codziennej pracy i sporadycznej zabawy, czy nie lepiej kupić 120 GB SSD niż 512 GB?
    np. na grach - w które rzadko gram już - różnicy chyba nie zrobi poza wczytaniem gry

i poprzednie pytanie. dopłacac do M.2 czy szukać SATA3?
  • #9 17599865
    dt1
    Admin grupy komputery
    Rozsądne (z punktu widzenia ekonomicznego) jest kupno mniejszego SSD i puszczenie go w parze z talerzówką (duża pojemność w niskiej cenie). W grach faktycznie różnica będzie tylko we wczytywaniu.

Mając możliwość zainstalowania M.2 wybrałbym M.2 - różnica cenowa nie jest duża. Tym niemniej wybrałbym 240/250/256GB. Przy Windows 10 "setki" szybko się kurczą.
  • #10 17602888
    psawicki
    Poziom 9  
    kolejna kwestia która mnie zastanawia,
    skoro moja płyta główna ma limit przepustowości 10 Gb/s = 1250 MB/s (wg. wikipedii) to nie lepiej kupić starszy SSD z takim parametrem zapisu/odczytu? niż w nowszy/droższy model którego potencjału nie wykorzystam?

Znalazłem, ze niektóry mający podobno też PCIe 2x2 w CrystalDiskMark 6 pokazują 2130 MB/s odczytu i 1206 MB/s zapisu (przy SSD Samsung SM951)
    jak to w końcu jest z ta przepustowością?
  • #11 17603467
    dt1
    Admin grupy komputery
    Fizycznie nie ma możliwości uzyskania na Gen 2 x2 2130MB/s. Natomiast niektóre serie Samsunga miały możliwość włączenia w oprogramowaniu trybu "RAPID Mode". Mam to włączone na swoim starym SSD 840 PRO (SATA). Benchmarki podają takie wyniki, że najnowsze NVMe przy nich wymiękają czasem :) Pewnie jest to jakaś kompresja i inne czary, w każdym razie według testów udało mi się na interfejsie SATA (max ~600MB/s) przekroczyć 4500MB/s. Na oko dysk działa dokładnie tak samo, jak działał z wyłączonym tym trybem. Jak testowałem IRDM PRO to wrzuciłem dla porównania testy z mojego Samsunga w obu trybach, możesz jako ciekawostkę przejrzeć.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3416340.html
  • #12 17603482
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Trybu Rapid nie obsługują dyski M.2, tylko SATA.
  • #14 17612535
    psawicki
    Poziom 9  
    Witajcie,

Wybaczcie, ze jeszcze męczę.

Co myślicie o adata 6000 pro? 8200 pro odpuszczę bo trochę droższy, lepszy, ale to już wyrost ponad potrzeby, w różnice ceny wcisnę radiator z wentylatorem adaty ( ok -30 st mniej).

przekonałem się do 3D TLC (taniej od MLC) a gwarancja i wysokie TWB lub jego brak wystarczą.

zastanawiam się jeszcze czy lądować w 512 GB czy 256GB (niby powyżej 80% zapełnienia są spadki - choć bywa że małe, 256 bez trudności zapełnię w górną granice, ale to gdy wszystko zainstaluje na raz - tak jest opcja tego nie robić )

Wiadomo cena ok 500 zł boli, ok 300 zł spoko. Ale jeśli naprawdę polecalibyście 512 GB to przeżyje ( zakup na ok 5 lat może dłużnej, częściej nie wymieniam podzespołów)
  • #15 17624905
    psawicki
    Poziom 9  
    odebralem z paczkomatu -> zamontowalem -> bios automatycznie rozruch z ssd -> przestawiłem na priority sata i boot na hdd 1st -> zaladowal windows 10 -> w zarzadzaniu komputerem -> magazyny => brak dysku ssd…

jak to jest że bios widzi a windows z HDD już nie - chcialem sklonowac system ;(
  • #16 17625394
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Co na to menadżer urządzeń?
    Jaki w końcu kupiłeś dysk?
    Może aktualizacja BIOSu coś tu wniesie, tylko pamiętaj że to ostatecznosc. Instalując niewłaściwy można uszkodzić płytę.
  • #17 17625461
    psawicki
    Poziom 9  
    adata SX8200 PRO. za mocny jak na moją płytę główną ale już technologia poszła na tyle że wszystko było mocniejsze. cena za to była 279 zl i technologia z tego roku (myśląc o żywotności 3D tlc i innych rozwiązań których już np nie ma sx6000pro z 2014 a które tańsze o 50zl tylko).
    wersja 256GB

co do problemu. znalazłem rozwiązanie. nie idealne ale jest.
    1. przepiałem na płycie głównej kabel od sata3 do innego slotu i to pomogło by bios (uaktualniony dopiero znalazł ssd) znowu widział hdd
    *niestety próba wymuszenia boot z HDD w pierwszej kolejności powodowała zawieszanie podczas okna ładowania windows.
    2. ponowną instalacja z botowalnego USB - widział oba dyski, podałem formatowanie oba że wskazaniem system na ssd
    3. po instalacji windows -> menadżer urządzeń -> HDD był jako nie przydzielony pamięć - >po przydzieleniu komunikat windows o dodaniu dysku

PS. w BIOS wybrałem HDD jako INTERNAL STORAGE + SOLID STORAGE

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

Jak podnieść parametry? już wszystkie sterowniki aktualne, Win 10 Education aktywowany.
    Liczyłem na te 1000 MB/s aczkolwiek już widać przyspieszone działanie, ładowanie systemu to kilka sekund, pliki Excela jeszcze szybciej.
    przeglądanie internetu, wszelkie instalacje, natychmiastowo
  • #19 17625788
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tyle mniej więcej powinieneś uzyskać przy tej płycie i tym dysku. Wyniki wyglądają na poprawne.
  • #20 17627559
    psawicki
    Poziom 9  
    kolejny test: ssd vs dotychczasowy hdd (o którym nic złego powiedzieć po ~5 latach nie mogę)

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

troche poczytałem o optymalizacji + skorzystalem z SSDFresh

wynik średnio powyżej 2000+

lepszych zapisów/odczytow nie osiągnę

Dziekuje WAM: dt1, badboy84, za duża POMOC, i czas poświęcony! Jesteście wspaniali ! doceniam :please: :sm9:

Dodano po 1 [minuty]:

badboy84 oraz dt1 świetnie doradzili w doborze dysku ss2 do mojej płyty głównej, pouczając mnie i wspomagając dobra radą i cennymi informacjami

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat kompatybilności dysków SSD z płytą główną Asrock Z97 PRO4. Dowiedział się, że płyta obsługuje złącze M.2 PCIe Gen2 x2, co ogranicza prędkość do około 1000 MB/s. Użytkownik zdecydował się na dysk SSD M.2 z kluczem M, preferując NVMe ze względu na lepsze osiągi. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru pomiędzy dyskami SATA a M.2, a także różnice w prędkości i pojemności. Ostatecznie użytkownik zakupił dysk ADATA SX8200 PRO 256GB, który pomimo ograniczeń płyty głównej, oferował nowoczesną technologię i dobrą wydajność. Po instalacji systemu Windows 10, użytkownik z powodzeniem skonfigurował dysk i uzyskał zadowalające wyniki wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA