logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść dane z OutlockExpres z 98SE na XPHome Edition?

szatz 02 Wrz 2005 15:55 6216 6
REKLAMA
  • #1 1786375
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Mam nietypowy problem polegający na tym że w dziale marketingu zostały wymienione komputery na nowe z nowym systemem operacyjnym- czyli był Win 98 SE a jest Win XP Home Edition. Problem polega na tym by przenieść wszystkie dane z Outlock Expres z tego starego na ten nowy (poczte odebraną , wysłaną , adresy i konta z hasłami- pewnie nikt już niepamięta hasła). Chciałem podmienić katalogi tak jak zazwyczaj to robiłem na tych samych systemach ale ten pomysł odpada w tym przypadku bo systemy się różnią. Jest też w Outlocku opcja Importuj lub Exportuj (książke adresową , wiadomośći ) ale po wyeksportowaniu do katalogu nie mogę go zaimportować na nowym komputerze czyli na tym z XP. Doradzcie jak to zrobić poprawnie.
    Pozdrawiam Szatz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1786605
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Wystarczy że na starym windowsie 98 skopiujesz pliki *.dbx z folderu
    "C:\WINDOWS\Dane aplikacji\Identities\{jakieś numerki}\Microsoft\Outlook Express"
    do folderu
    "C:\Documents and Settings\nazwa użytkownika\Local Settings\Application Data\Identities\{jakieś numerki}\Microsoft\Outlook Express\"
    Pliki dbx w obu windowsach są kompatybilne.

Książkę adresową
    Skopiuj plik nazwa użytkownika.wab
    "C:\WINDOWS\Dane aplikacji\Microsoft\Address Book\"
    do folderu
    "C:\Documents and Settings\user\Application Data\Microsoft\Address Book\" (musisz paniętać aby nazwa pliku była taka sama jak ten istniejący plik)
    Konta email można importować w windowsie 98 i exportować do windowsa XP.
  • REKLAMA
  • #3 1787069
    szatz
    Poziom 25  
    Miałem właśnie problem z przeniesieniem książki adresowej zrobiłem eksportuj książke w Win 98SE , zapisało do pliku który potem przeniosłem na drugi komputer. Na drugim dałem importuj książke , chciałem wskazać mu wyeksportowany wcześniej plik lecz go niewidzi.
    Czy pliki *.dbx zawierają wszystkie informacje z przenoszonego outlocka ?
    Jakbyś mógł troszke dokładniej sprecyzować
    Cytat:
    (musisz paniętać aby nazwa pliku była taka sama jak ten istniejący plik)

Dzięki za odpowiedź , w poniedziałek sprawdze i dam znać.
    Pozdrawiam Szatz
  • #4 1787114
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    szatz napisał:
    ...
    Czy pliki *.dbx zawierają wszystkie informacje z przenoszonego outlocka ?

Tak jak skopiujesz wszystkie pliki *.dbx to będziesz miał wszystkie listy i foldery jak w poprzednim windowsie.
    szatz napisał:

Jakbyś mógł troszke dokładniej sprecyzować
    Cytat:
    (musisz pamiętać aby nazwa pliku była taka sama jak ten istniejący plik)

...

Jeżeli w windowsie 98 nazwa pliku była np jurek.wab (nazwa pliku pochodzi od nazwy użytkownika)
    a w windowsie xp ten plik może mieć nazwę np default.wab i należy ten plik z win xp podmienić na ten plik z windowsa 98
  • REKLAMA
  • #5 1793333
    szatz
    Poziom 25  
    Dzięki arnoldk_20, po wykasowaniu starych i załadowaniu nowych w wskazane przez ciebie miejsce uzyskałem dostęp do wszystkich otrzymanych , wysłanych , usuniętych wiadomośći. Mam jeszcze problem z przeniesieniem adresów z starego outlocka (zostały adresy poprzednie)- jak to zaimportować lub które piliki są za to odpowiedzialne ?
    Poprzednie konto użytkownika (z ustawieniami obsługujących serwerów poczty przychodzącej i wychodzącej i hasłem do konta) przeniosę w ten sposób : Narzędzia - Konta- Exportuj (później Importuj) ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1793683
    Yoga
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    szatz możesz jak napisał kolega arnoldk_20 przenieść bezpośrednio plik (nazwa_użytkownika).wab do odpowiedniej ścieżki podmieniając pliki wab - pamiętając o nazwie pliku, która musi być taka sama jak w OE "z XP" (uwaga stracisz adresy wpisane wcześniej w książce na w OE "z XP"). Aby nie stracić wpisanych wcześniej adresów możesz w OE "z XP" zaimportować książkę abresową z pliku wab - tu nazwy nie muszą się zgadzać. Możesz też zrobić na OE w "W98" export książki adresowej do pliku *.csv (to zwykły plik tekstowy o odpowiedniej konstrukcji) a potem zaimportować dane z książki adrsowej (w OE nazywa się to import z innej ksążki adresowej) i wybrać ten plik csv. Między różnymi systemami najbezpieczniej robić to przez export i import książki adresowej a nie przez kopiowanie, sam miałem kilka przypadków, w których bezpośrednie kopiowanie nie wychodziło.
  • #7 1804228
    szatz
    Poziom 25  
    arnoldk_20 i Yoga dzięki za pomoc :D
    Wszystko poszło gładko tak jak napisaliście.
    Zadnych problemów pełna kompatybilność.
    Jeszcze raz wielkie dzięki.
    Pozdrawiam Szatz

Moderowany przez jankolo:

Zatem temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył przeniesienia danych z Outlook Express z systemu Windows 98 SE na Windows XP Home Edition, obejmujący wiadomości e-mail, książkę adresową oraz konta z hasłami. Rozwiązaniem było skopiowanie plików *.dbx z folderu Outlook Express w Windows 98 SE do odpowiadającego folderu w Windows XP, ponieważ pliki te są kompatybilne między systemami. Książkę adresową przenosi się przez skopiowanie pliku (nazwa_użytkownika).wab do odpowiedniego katalogu w XP, przy czym nazwa pliku musi odpowiadać istniejącemu plikowi w XP. Alternatywnie można wyeksportować książkę adresową do pliku CSV w Windows 98 i zaimportować ją w Windows XP, co jest bezpieczniejszą metodą między różnymi systemami. Konta e-mail można eksportować i importować za pomocą funkcji Narzędzia - Konta w Outlook Express. Bezpośrednie kopiowanie katalogów z Outlook Express między różnymi wersjami systemu nie jest zalecane, ale kopiowanie plików *.dbx i .wab jest skuteczne i zapewnia pełną kompatybilność danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA