logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DELL XPS 9360 - System (Win10) nie uruchamia się. Możliwy kłopot z BitLocker

rafal^ 14 Gru 2018 14:24 2025 6
REKLAMA
  • #1 17626511
    rafal^
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie,
    Ponieważ infolinia Dell oraz Microsoft oferują radykalne rozwiązania związane z reinstalacją systemu, zwracam się z uprzejmą prośbą o wsparcie z następującym problemem:
    1. Z nieznanych mi przyczyn (choć podejrzewam aktualizację), komputer po włączeniu wyświetla "Przygotowanie do automatycznej naprawy", "Diagnozowanie systemu" i następnie niebieski ekran, że "Program Naprawa automatyczna nie mógł naprawić komputera".
    2. Próbowałem uruchomić tryb awaryjny, co zwróciło komunikat, że funkcja klucza Bitlocker nie mogła zostać uruchomiona (nadmienię, że nigdy nie korzystałem z tej aplikacji, ani funkcjonalności szyfrowania)
    3. Klucz BitLockera odszukałem (na szczęście) na koncie Microsoft
    4. Uruchomiłem wiersz poleceń (podając 48-znakowy klucz BitLockera)
    5. Sprawdziłem status (manage-bde -status c:) i okazało się, że dysk był w 100% zaszyfrowany, odblokowany, a ochrona włączona
    6. Wyłączyłem ochrone (manage-bde -protectors -disable c:) i odszyfrowałem dysk (manage-bde -off c:)
    Niestety przeprowadzone czynności nie pomogły i laptop dalej nie wstaje... Nie podejmowałem prób czyszczenia modułu tpm oraz innych modyfikacji uefi - na laptopie posiadam część danych firmowych, których nie zdążyłem zbackupować.
  • REKLAMA
  • #2 17628104
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17628782
    rafal^
    Poziom 10  
    Posiadam drugi laptop (też Dell) z Win 10 HE
  • Pomocny post
    #4 17628922
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17630015
    rafal^
    Poziom 10  
    Dzięki za sugestię - spróbuję tak zrobić, gdyby udała się naprawa systemu z zachowaniem plików, sytuacja byłaby uratowana. Wyjęcie i podłączenie dysku również brałem pod uwagę, tyle tylko, że musiałbym odkręcić dolną obudowę lapka, naruszając tym samym plombę gwarancyjną...

Przygotowałem dysk odzyskiwania (pendrive sformatowany w FAT32).
    Po uruchomieniu wybieram język klawiatury,a następnie opcje:
    Kontynuuj, Użyj urządzenia, Rozwiąż problemy, Wyłącz komputer
    Wybieram rozwiąż problemy i mam trzy opcje:
    Odzyskiwanie z dysku (usuwa wszystkie pliki i aplikacje), Dell backup and recovery (też nic nie pomaga), opcje zaawansowane:
    -> Przywracanie systemu, Przywróć poprzednią wersję, Odzyskiwanie obrazu systemu, Naprawa podczas uruchomienia, Wiersz polecenia, Ustawienia oprogramowania układowego UEFI.
    Co do wyjęcia dysku sprzedawca potwierdził mi utratę gwarancji...

Dane udało mi się odzyskać - napiszę, bo może komuś się przyda kiedyś - sposób banalny, a nie wpadłem na niego od razu.
    Podłączyłem do laptopa dysk zewnętrzny (może być też pendrive), uruchomiłem wiersz poleceń i komendą xcopy z odpowiednimi parametrami (ja użyłem /c /e /h /s) przerzuciłem zawartość.

Obecnie mam kłopot z reinstalacją systemu, ponieważ użycie dysku odzyskiwania zwraca komunikat, że "Nie można odzyskać Twojego komputera. Dysk systemowy jest zbyt mały". Na dysku w laptopie wolne 133GB, a pendrive 64GB (widoczne 32GB ze względu na FAT32, a dostępne 21GB...).
  • REKLAMA
  • #6 17646463
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17649860
    rafal^
    Poziom 10  
    Tak też próbowałem zrobić, niestety żadna z opcji recovery windowsa czy dell recovery, ani dysk odzyskiwania, ani również dysk instalacyjny utworzony ze źrodła na stronie Microsoftu, nie zdołały się uruchomić.
    Dopiero za pomocą Dell OS Recovery Tool udało się przeinstalować Windowsa :-) (narzędzie dodatkowo utworzyło katalog Windows.old, w którym zostały wszystkie pliki z partycji systemowej, więc wychodzi na to, że użycie jest dość bezpieczne).
    PS. Wesołych Świąt dla wszystkich :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Dell XPS 9360, który nie uruchamia się z powodu błędu "Przygotowanie do automatycznej naprawy" oraz problemów z funkcją BitLocker. Po kilku próbach, w tym uruchomieniu trybu awaryjnego i sprawdzeniu statusu BitLockera, użytkownik zdecydował się na stworzenie dysku odzyskiwania na drugim laptopie Dell z systemem Windows 10. Po podłączeniu pendrive'a i wyborze opcji naprawy systemu, użytkownik napotkał ograniczenia w dostępnych opcjach. Ostatecznie, przy użyciu narzędzia Dell OS Recovery Tool, udało się przeinstalować system Windows, zachowując dane w katalogu Windows.old.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA