logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WOL nie działa z sieci LTE - różnice w ustawieniach dla domowej i komórkowej

Lewandd 18 Gru 2018 14:51 3927 13
REKLAMA
  • #1 17635615
    Lewandd
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Cześć,
    widziałem podobny temat na forum, ale nie znalazłem na nim odpowiedzi na moje pytanie, stąd nowy.

Próbowałem wybudzić uśpiony komputer przez przesłanie do niego Magic Packet i kiedy urządzenie wybudzające i wybudzane były w tej samej sieci (podłączone do jednego routera, jednej sieci domowej) to wszystko działało po podaniu adresu IP, adresu MAC (maskę podsieci ustawiałem na domyślną 255.255.255.255, portów używałem 9 (domyślnie) i 24 jako, że w adresie IP format był następujący xxx.xxx.xxx.xxx/24)

Kiedy urządzenie jest wybudzane przez inne urządzenie podłączone do sieci LTE komórkowej to urządzenie nie budzi się.

Naturalnie ustawiłem potrzebne wartości.
    WOL nie działa z sieci LTE - różnice w ustawieniach dla domowej i komórkowej WOL nie działa z sieci LTE - różnice w ustawieniach dla domowej i komórkowej WOL nie działa z sieci LTE - różnice w ustawieniach dla domowej i komórkowej

Co jeszcze może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 17636901
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    1. Do jakiego routera wpięty jest komputer? Podaj model i wersje oprogramowania?
    2. Czy komputer w ustawieniach routera posiada statyczne IP?
    3. W jaki sposób łączysz się zdalnie z domową siecią? Otwarty port? VPN?

Generalnie jak sama nazwa wskazuje Wake On LAN działa jeżeli wybudzane urządzenie znajduje się w tej samej podsieci. Mechanizm wybudzania opiera się na warstwie 2 ISO/OSI przez co sam adres IP nie jest wystarczający, gdyż wyłączony komputer nie posiada go skonfigurowanego.

WOL z zewnętrznej sieci może działać, ale praktycznie wszystko zależy tu od możliwości i konfiguracji routera lub innego urządzenia w sieci, które może być wykorzystanie do wybudzenia.
  • REKLAMA
  • #3 17636969
    Lewandd
    Poziom 8  
    1.
    Dane routera są na zdjęciu

Dane oprogramowania na zrzucie

2.
    Tak, zarezerwowałem go.

3. Próbowałem używać do tego:
    a. aplikacji na smartfona: https://play.google.com/store/apps/details?id=co.uk.mrwebb.wakeonlan będąc podłączonym do sieci Virgin Mobile LTE
    b. stron internetowych i oprogramowania z laptopa (https://www.depicus.com/wake-on-lan/wake-on-lan-gui), kiedy laptop korzystał z sieci udostępnionej przez smartfona (Virgin Mobile LTE)

Nie znam się na sieciach do tego stopniach by rozumieć działanie poszczególnych warstw. Komputer tak jak pisałem - był w stanie uśpienia. Chociaż podobno moja płyta główna umożliwia wybudzanie wyłączonego komputera (patrz screen z BIOS'a dot. ERP).

Słyszałem też, że wygląd Magic Packet może się różnić w zależności od routera i wtedy mimo, że trafia on do komputera to jest błędnie rozczytywany. Chociaż nie wydaje mi się to ważne w tym przypadku jeśli Magic Packet został dobrze rozkodowany w jednej sieci LAN.
  • #4 17636995
    Epic
    Poziom 30  
    Router od UPC. Na 99% to on jest tutaj problemem.

Teoretycznie odpowiednie port-forwarding i upewnienie się że firewall nic nie blokuje powinno rozwiązać problem.

Niestety te routery są tak po blokowane, że najpewniej sam nie możesz takiej konfiguracji wykonać. Musisz się zgłosić do UPC o albo odblokowanie port-forwarding co wiąże się najpewniej ze zmianą domyślnego u nich trybu IPV6 na IPV4, niekoniecznie korzystną. Albo poprosić ich ogólnie o wsparcie w zagadnieniu, gdyż sam na tym sprzęcie niewiele zrobisz.
  • #5 17637109
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Ja miałem identyczny problem z blokowaniem, też UPC i powiem ze nie było łatwo z nimi wymusić tego co chciałem. Po odblokowaniu na ich routerze wszystko zaczęło bezproblemowo działać
  • #6 17637156
    Lewandd
    Poziom 8  
    Firewalla deaktywowałem na czas testów, ale to nie pomogło. Będę jeszcze informował jak ustosunkowało się do tego UPC, dla przyszłych pokoleń.
  • REKLAMA
  • #8 17637321
    Lewandd
    Poziom 8  
    Hej, @arturbor. , pamiętasz może o zmianę czego ich poprosiłeś? Lub jaka zmiana w końcu pomogła?
  • #9 17641275
    Lewandd
    Poziom 8  
    Po skontaktowaniu się z UPC i nowej konfiguracji zrobiono mi downgrade z IPV6 na IPV4 i mam do wyboru teraz zakładkę przekierowanie portów, ale nie wiem jaką regułę dodać a ustawienia domyślne nie pozwalają na wybudzenie.
    Dodałem w tablicy arp komputera swój adres MAC i jego IP, zarezerwowałem adres IP dla tego MAC w ustawieniach routera.

Poniżej jest lista właściwości połączenia. Nie mam pojęcia jakie jeszcze informacje mogą być przydatne.

Poniżej jest lista właściwości routera. Czy pozycje zaznaczone na żółto powinny mnie interesować? Czy wystarczy mi tylko mój adres IP 192.168.0.53, który jest zarezerwowany?

Wyłaczyłęm firewall'a w routerze i w ustawieniach Windows.

Mam też pytanie co do samego procesu wysyłania - tak po krótce, kluczowy jest adres MAC, unikalny w skali świata, przypisany do mojej karty sieciowej i adres IP. Tylko ten adres to 192.168.0.53 i podejrzewam, że takich adresów są miliony na świecie. Port wydaje się być na różnych stronach mniej istotny, podobno interesuje mnie 9 lub 7 (używam też 24, kiedy wybudzam przez LAN i działa). Maska podsieci jest dla każdego kompa taka sama i domyślnie ustawiona na 255.255.255.0.
    W takim razie jak przechodzi sygnał z powiedzmy mojego telefonu w Szczecinie do tego jednego konkretnego komputera w Warszawie?
    Jak on go wyszukuje? IP wszędzie takie same przecież, maska podsieci też. To po unikatowym MAC? ale skąd on wie, że ma się zwrócić akurat do tego routera? Jest jakieś repozytorium adresów MAC i przypisanych doń routerów/serwerów/dostawców Internetu?
  • #10 17641770
    Epic
    Poziom 30  
    Co do zasady działania:
    1. Adres IP jaki podajesz chcąc za pomocą telefonu w Szczecinie uruchomić komputer w Warszawie to Twój publiczny adres w sieci Internet. Ten powinien być unikalny na skalę światową.
    2. Adres MAC jaki podajesz to adres MAC komputera znajdujący się wewnątrz Twojej sieci LAN. Adres MAC nie jest widoczny z zewnętrznej sieci.
    3. Port tu teoretycznie jest dowolność, przyjęło się, że domyślnie dla tej usługi jest to port 9 albo 7, ale lepiej wybrać sobie jakiś dużo dalszy.
    4. Po wysłaniu z telefonu router musi wiedzieć co z nim zrobić. Do tego jest przekierowanie portów, generalnie Magic Packet rozsyła się po UDP na adresy broadcastowe w danej sieci, czyli niejako do wszystkich komputerów w sieci lokalnej.
    5. Przykładowo dla Twojej podsieci adres broadcast to 192.168.0.255 i na taki adres spróbuj skonfigurować przekierowanie portów. Jeżeli router na to nie pozwoli lub nie będzie działać podaj adres komputera w sieci lokalnej, który chcesz budzić.
  • #11 17832005
    P_Iggy
    Poziom 2  
    Cześć, widzę, że temat jeszcze nie taki stary więc odświeżę -
    czy udało Ci się rozwiązać problem?
    Jak wpisałeś adres do tablicy ARP? Od konsultanta dostałem wiadomość, że nie dają możliwości wpisu do tablicy ARP ani przypisania stałego IP.
    W sieci lokalnej WOL działa, niestety kiedy testuję z telefonu przy użyciu transmisji danych zero reakcji.
  • REKLAMA
  • #12 17832044
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Witam, ja problem wybudzania maszyn w mojej sieci załatwiłem routerem z DD-WRT.
    Loguję się na router i z jego poziomu wybudzam maszynę którą potrzebuję.

Dodano po 30 [sekundy]:

Witam, ja problem wybudzania maszyn w mojej sieci załatwiłem routerem z DD-WRT.

Loguję się na router i z jego poziomu wybudzam maszynę którą potrzebuję.
  • #13 17832089
    P_Iggy
    Poziom 2  
    @miwi niestety DD-WRT nie wspiera Connect Boxa. Szukam póki co rozwiązania z tym co mam, a jeśli się nie uda to zakupię inny router a Connect Box ustawię jako bridge.
  • #14 17833186
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Tak właśnie zrobiłem, sprzęt operatora w trybie bridge a na moim robię co potrzebuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z funkcją Wake On LAN (WOL), która działa poprawnie w sieci domowej, ale nie funkcjonuje, gdy próbuje wybudzić komputer z sieci LTE. W odpowiedziach podano, że WOL wymaga, aby urządzenia znajdowały się w tej samej podsieci, a także zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniej konfiguracji routera, w tym przekierowania portów i odblokowania firewall'a. Użytkownicy sugerowali kontakt z dostawcą usług internetowych (UPC) w celu uzyskania wsparcia oraz rozważenie zmiany ustawień z IPv6 na IPv4. Wspomniano również o używaniu aplikacji mobilnych oraz o problemach z routerami, które mogą blokować odpowiednie porty. Niektórzy użytkownicy rozwiązali problem, zmieniając router na model z DD-WRT lub ustawiając sprzęt operatora w trybie bridge.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA