logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Panasonic NV-SD400EU - problemy z przewijaniem i synchronizacją taśmy

jmomot 03 Wrz 2005 12:02 1422 2
REKLAMA
  • #1 1788354
    jmomot
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam !

Problem polega(ł) na tym:

1. Złamana była listwa main lever którą wymieniłem- wydaje mi się, że wszystkie znaczniki są ok. ale może coś przegapiłem
    2. Element koła ślimaka silnika funkcji było pęknięty i powodował uślizg ślimaka względem osi- skleiłem.

Podczas prób ręcznego ładowania i ręcznym sprawdzeniu działania wszystko wydaje się ok. jednak po założeniu mechanizmu i połaczeniu z elektroniką dzieją się dziwne rzeczy:

1. Odtwarza dobrze, stop klatka dobra, jednak przy szybkim podglądzie do przodu "leci chyba za szybko i zrywa synchronizację tj. taśma jest dowijana szybciej niż kręci się rolka dociskowa- uślizg na rolce. Podczas szybkiego podglądu do tyłu brak jest dowjania lewego talerzyka- wykrywa to jednak elektronika i zatrzymuje mechanizm czyli nie plącze taśmy.

2. Przewijanie taśmy: tu jest całkiem źle i nie przewija w żadnym kierunku. Wygląda jak by miał za ciężko: przy przewijaniu do przodu tyrczy zapadka na prawym talerzyku ale taśma przewija się wolno o parę obrotów. W lewo (do tyłu nawet nie ruszy)

3. Funkcja eject działa bez problemu, taśmy nie wciąga i dowija jak należy

Mam pierwszy kontakt z tym mechanizmem i może coś "sknociłem", porosze o sugestie.

Pzdr. Jarek
  • REKLAMA
  • #2 1790166
    telemechanika
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Witam.Wyczyść sitch iprawidłowo ustaw.
  • #3 1790549
    jmomot
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam ponownie !

Oczywiście switcha przeczyściciłem jak proponował Kolega w poprzednim poście, ale problem tkwił w układzie hamulca lewego talerzyka. Jeszcze raz przeglądnąłem uważnie mechanizm (tu bardzo pomocne okazały się materiały szkoleniowe -training do mechanizmu K z Forum Elektrody) i stwierdziłem brak odhamowania lewego talerzyka. Niestety nie wiem co było konkretnie przyczyną bo podczas sprawdzania hamulec sam nagle w niekontrolowany sposób wskoczył na swoje miejsce- prawdopodobnie coś nie do końca dobrze wcześniej złożyłem i zakleszczyłem hamulec w pozycji zahamowanej. Sprzęt jest już ok. Problem rozwiązany.

Pzdr. Jarek
REKLAMA