logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Redmi note 4 SD 4/64 - Czerwona dioda miga nie flaszuje

c-y-r-u-s 25 Gru 2018 10:33 4002 8
REKLAMA
  • #1 17649685
    c-y-r-u-s
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Windows 7 x64 przyszedł do mnie xiaomi redmi note 4 SD 4/64 niby miał działać ale zbity ekran . Okazało się, że nie włącza się i nie ładuje. Co sie okazało na innym bateria miała jeszcze 18% i się ładuje.Standardowo daje do flasza. Telefon po podpięciu do pc odrazu wchodzi w tryb 9008. Widzi go miflash coś próbuje zrobić ale firehose nie odpowiada . Załączam foto . Wnioskuje że bootloader zablokowany ale po 9008 powinien ruszyć. Po podpieciu do ładowarki jest tzw red blinking
    Xiaomi Redmi note 4 SD 4/64 - Czerwona dioda miga nie flaszuje Xiaomi Redmi note 4 SD 4/64 - Czerwona dioda miga nie flaszuje Xiaomi Redmi note 4 SD 4/64 - Czerwona dioda miga nie flaszuje
  • REKLAMA
  • #2 17649717
    marcin7904
    Poziom 28  
    Ocena: 257
    Próbuj mu załadować flasza Chińskiego nie Globala jak ruszy to wtedy odblokowanie bootloadera i wgranie Globala.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17649767
    c-y-r-u-s
    Poziom 16  
    Tak ale china dev nie ma na snapa

Dodano po 6 [minuty]:

.....na china to samo, sprawdzę jeszcze przy odpięciu tasiemek od lcd i dotyku i power oraz zmienie tasme od usb i sama płytkę usb

Dodano po 38 [sekundy]:

Oczywiście mam to robić na wyłączonej baterii ???czy podpiąć ja ??
  • REKLAMA
  • #4 17649786
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1301
    Nie, na 4X ze snapdragonem tez dostepny jest soft na chiny. Tak czy inaczej nie ma to znaczenia bo raz ze to stary model gdzie tej blokady nie bylo. Dwa, ze nawet na zablokowanym bootloaderze soft by sie wgral i w trakcie wlaczania przywital komunikatem ze nie jest przeznaczony dla tej wersji telefonu.

Jesli samemu wchodzi w EDL/9008 to albo ktos grzebal i wymazany jest np bootloader, albo problem lezy w braku polaczenia z koscia pamieci, co tez by tlumaczylo czemu soft sie nie wgrywa. Wypadalo by zaczac od odpiecia baterii i wrzucenia go w EDL po testpoincie. Moze utknal np w zlym trybie i po czyms takim sie wowczas sflashuje. Jesli nie, sprwadz plyte pod katem sladow zalania, glownie w okolicach CPU i eMMC.
  • #5 17649789
    c-y-r-u-s
    Poziom 16  
    Podpis sterów w w7 wyłaczony

Dodano po 6 [godziny] 39 [minuty]:

Nie idzie nic na china czy na innym każda wersje miflash sprawdziłem. Nawet weszło w jakiś tryb diagnostic.900e Zmieniłem na inne złącza i taśmę i to samo nie chce się fleszować. Jakieś komendy w wierszu poleceń??

Xiaomi Redmi note 4 SD 4/64 - Czerwona dioda miga nie flaszuje Xiaomi Redmi note 4 SD 4/64 - Czerwona dioda miga nie flaszuje

Zdjęcia płyty.

Dodano po 18 [godziny] 3 [minuty]:

Panowie jakieś porady
  • REKLAMA
  • #6 20234819
    janosikkk
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Podpinam się pod ten temat , podobny przypadek , ten sam model (przynajmniej identyczna płyta główna).
    Utopiłem go w słonej wodzie . Dopiero po 2h udało mi się otworzyć slot simkarty , rozdzielić obudowę i odłączyć baterię. DO tego czasu dioda sygnalizacja migała różnkolorowymi sekwencjami. Po rozkręceniu dostępnym sprzętem (hotelowy nożyk) , wymoczeniu w niegazowanej i wysuszeniu - trup. Po powrocie na warsztat na baterii było 4V . Przepłukanie izopropanolem , podmiana wyświetlacza na stary , trochę obity ale sprawny no i pierwsze próby dobrania się do zawartości . Telefon musiał odleżeć (z braku czasu) jeszcze dwa tyg. w tym czasie baterię wyładował do 3,2V .
    Teraz sprawa wygląda tak : na kablu bez baterii zapętla się logo MI (bez androida pod spodem) , po przytrzymaniu przycisków zaczyna się uruchamiać fastboot i znów wraca do pętli z MI . W windowsie widoczny jako Inne " Android" (w czasie próby wejścia w fastboot) , w czasie pętli nie widoczny.
    W międzyczasie zauważyłem że normalnie ładuje baterię i na ekranie wyświetla wszystkie informacje o stopniu naładowania więc naładowałem do pełna . Trzymałem przyciski na samej baterii w różnych kombinacjach przez kilka minut - nic .
    Próbowałem podpiąć USB z podłączoną naładowaną baterią - jedyna różnica to że w windowsie widoczny jako pusty dysk wymienny bez zawartości . Ani pętla MI ani fastboot nie pojawiały się .
    Znalazłem zworkę EDL (koło złącza wyśw.) - działa tylko bez baterii , wtedy tel widoczny jest jako qualcomm hs-usb qdloader 9008 i tak pozostaje aż do odłączenia usb. Nie udało mi się na trwałe odpalić fastboota .

Płyta jest pokryta gdzieniegdzie osadem wyglądajcym jak kamień na szklance . Zakupiłem podstawowy hot air i trochę narzędzi za kilka stów na tę okazję ale zanim go użyję to wolę skonsultować czy jest sens.
    Przymierzam się do QPST albo MiFlash ale zależy mi na danych i nie chcę czegoś skasztanić . W jednym miejscu czytam że flash wywali wszystkie dane , w innym że da się sflashować tylko niezbędną część do rozruchu tel. a dane pozostaną. Co dalej ?

Edit.
    W trybie EDL udało mi się zdjąć zrzut , ok 60gb danych od zera aż do ostatniego bajta. Receptura tu https://forum.xda-developers.com/t/guide-how-...-storage-on-most-of-qualcomm-devices.3949588/
    Oprócz instrukcji z linku przy odpalaniu komendy zrzutu w cmd należy uprzednio przejść do folderu COMPORT_5 (5 - numer portu , zalezny od podłaczenia ) , tam też wyląduje zrzut . Ew. ustawić inne zmienne ale nie dałem rady . DO listy potrzebnych rzeczy dodam wyłączenie podpisywania sterów , dezaktywację UAC i wszelkich antywirusów .

I co z tym plikiem bin ?? Otwarłem w 7-zip ale po rozpakowaniu nie chce zamontować obrazu , archiwum uszkodzone.
  • #7 20249491
    janosikkk
    Poziom 12  
    No nic , zrzutu raczej się domowymi sposobami nie rozszyfruje (szyfrowanie sprzętowe) .
    Kupiłem drugi identyczny tel tylko sprawny. Przerzucenie plików w trybie EDL apką Qfil poskutkowało komunikatem "system has been destroyed" a podmiana boot z działającego tel. poskutkowała bootloopem którego nie udało mi się naprawić .
    JEśli założyć że oryginalne pliki z niedziąłającego tel. był sprawne to czy powinny ruszyć na identycznym tel? Czy nie ? Ew. czy jednak coś z nimi jest nie tak ?
    Podmiana samego userdata poskutkowała zapytaniem o hasło (nie pin do tel tylko hasło ) , dołożenie reszty plików - bootloopem którego narazie nie udało mi się naprawić .
    Czy nastawiać się na przerzucanie kostek na sprawną płytę ? Na starej płycie działa tryb EDL ale androida nie odpali w żadnym wypadku - rozumiem że zasilanie uwalone ?
  • REKLAMA
  • #8 20249518
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1301
    janosikkk napisał:
    JEśli założyć że oryginalne pliki z niedziąłającego tel. był sprawne to czy powinny ruszyć na identycznym tel? Czy nie ? Ew. czy jednak coś z nimi jest nie tak ?

Nie. Szyfrowanie sprzetowe, a do tego dane w obszarze RPMB ktore dla urzadzen Xiaomi sa potrzebne do uruchomienia, a ktorych bez odpowiedniego klucza nie da sie odczytac ani zapisac na innej kosci.

janosikkk napisał:
    Podmiana samego userdata poskutkowała zapytaniem o hasło (nie pin do tel tylko hasło ) , dołożenie reszty plików - bootloopem którego narazie nie udało mi się naprawić .

To problem z odszyfrowaniem danych - w tym przypadku najprawdopodobniej niezgodnosc danych na partycji SSD, ktorej zawartosci nie przywrociles na druga plyte.

janosikkk napisał:
    Czy nastawiać się na przerzucanie kostek na sprawną płytę ? Na starej płycie działa tryb EDL ale androida nie odpali w żadnym wypadku - rozumiem że zasilanie uwalone ?

To trzeba by ocenic, ale jesli tryb EDL dziala i udale ci sie zrobic zrzut oryginalnej kosci, to glowne zasilanie, jak i zasilanie eMMC oraz RAMu jest ok. Problem moze tkwic po prostu w zuzytej kosci pamieci - te czasem przestaja dzialac jesli SMART zacznie reportowac zly stan. Czasem da sie je w pelni odczytac, ale telefon nie sie nie uruchomi. Moze i zbieg okoliczonosci, amoze faktycznie gdzies pod ktoryms z ukladow znajduje sie jeszcze jakis syf.

Jesli dane sa wazne, a odpatna opcja wchodzi w gre napisz na PM. Byc moze udalo by sie je wyciagnac bez zabawy w przerzucanie ukladow.
  • #9 20270868
    janosikkk
    Poziom 12  
    Problem rozwiązało odlutowanie hotem blachy wokół power managera PMI8593 i dokładne mechaniczne wyczyszczenie syfu i resztek skrystalizowanej soli która najmocniej, oprócz elementów pod kołnierzem, oblepiła oscylator i uniemożliwiła mu pracę . Telefon wstał jakby nigdy nic ... Przepłukalem gorącym izopropanolem gdzie się dało , przylutowałem blachę i gruz hula bez problemu. Wyświetlacz też działa. Dane odzyskane i zabezpieczone.
    PS
    Podmiana partycji ssd i userdata spowodowała bootloopa , niektóre partycje dało się podmieniać bez uwalenia systemu a także omijać poprzez ich podmianę blokadę konta google.
    Xiaomi Redmi note 4 SD 4/64 - Czerwona dioda miga nie flaszuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telefonem Xiaomi Redmi Note 4 SD 4/64, który nie włącza się i nie ładuje, a dioda sygnalizacyjna miga na czerwono. Po podłączeniu do PC telefon wchodzi w tryb EDL (9008), ale nie można go zflashować z powodu braku odpowiedzi firehose. Użytkownicy sugerują próby wgrania chińskiego oprogramowania, odłączenie baterii oraz sprawdzenie połączeń na płycie głównej. W jednym z przypadków, po zalaniu wodą, telefon wykazywał problemy z uruchomieniem, co prowadziło do bootloopa. Ostatecznie, po dokładnym oczyszczeniu płyty głównej, telefon został uruchomiony, a dane odzyskane. Problemy z pamięcią eMMC oraz zasilaniem były również poruszane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA