logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Access - jak utworzyć kwerendę która wyświetli obok nazw dane adresowe.

toomas08 25 Gru 2018 14:16 618 3
REKLAMA
  • #1 17650087
    toomas08
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Mam na imię Tomek i jest to mój pierwszy post na tym forum. Nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu więc pozwoliłem sobie napisać post z prośbą o pomoc.
    Mam bazę w Access z dwoma tabelami - projekty i projektanci. Projekty to spis projektów a projektanci do dane adresowe. Przy wypełnianiu tabeli Projekty podaję projektantów w kolumnach A_PRO, K-PRO itd. Wpisuje tam jedynie nazwy. Teraz potrzebuję stworzyć kwerendę która wyświetli obok nazw dane adresowe (jak na zdjęciu poniżej). Dla jednego projektanta coś mi wyszło ale nie wiem jak zrobić coś takiego dla kilku. Może ktoś podpowiedzieć co zrobić aby to zadziałało? W załączniku baza.

Access - jak utworzyć kwerendę która wyświetli obok nazw dane adresowe.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
    Załączniki:
    • Test.7z (43.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17654372
    Andie
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    Musisz w kwerendzie uwzględnić oddzielne połączenia dla każdej branży - oczywiście przy założeniu, że wszystkie pola "*_PRO" w tabeli "projekty" będą połączone polem "identyfikator" w tabeli "projektanci".
    Kwerenda wtedy mogłaby wyglądać np. tak:

Kod: SQL
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

andie
    Załączniki:
    • Test1.zip (68.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17655302
    toomas08
    Poziom 2  
    Dzięki działa. Jestem początkujący w Access i myślałem, że jedną tabelę mogę ttylko raz powiązać :)
    Dzięki wielkie.
  • #4 17655306
    toomas08
    Poziom 2  
    Dzięki działa. Jestem początkujący w Access i myślałem, że jedną tabelę mogę ttylko raz powiązać :)
    Dzięki wielkie.

Dodano po 44 [sekundy]:

Zastosowałem polecone przez Andie''go rozwiązanie
REKLAMA