logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko WMB61041PTM nie startuje program - tylko cykanie i wypuszcza wodę

Pralkamanie 02 Sty 2019 14:35 1218 7
REKLAMA
  • #1 17670039
    Pralkamanie
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Włączam pralkę, wybieram program, daje start, pralka nabiera wody i nic sie nie dzieje, jedynie cyk, cyk co jakiś czas z okolic ekranu, po jakimś czasie wypuszcza wodę i pralka przechodzi w tryb end. Ostatni raz zobaczyłem w pralce zapalniczkę wiec ja zresetowałem, wypuściła wodę, wyciągnąłem zapalniczkę i problemy sie zaczęły. Sprawdziłem filtr, jakieś tam pieniądze były, ale stare bo na nowe nie wyglądały.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17670702
    Pralkamanie
    Poziom 6  
    Silnik wyjęty, jutro jadę żeby sprawdzili czy silnik odpala i niech wymienią szczotki.
  • REKLAMA
  • #4 17670939
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3731
    Skoro wyjąłeś silnik to od razu zerknij na szczotki. Jeśli będą miały 5mm lub coś koło tego to masz pewność, że wymagają wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 17671026
    Pralkamanie
    Poziom 6  
    Beko WMB61041PTM nie startuje program - tylko cykanie i wypuszcza wodę Beko WMB61041PTM nie startuje program - tylko cykanie i wypuszcza wodę Beko WMB61041PTM nie startuje program - tylko cykanie i wypuszcza wodę Beko WMB61041PTM nie startuje program - tylko cykanie i wypuszcza wodę
  • Pomocny post
    #6 17671047
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3731
    Na tym etapie to ja bym się pokusił o wymianę tych szczotek we własnym zakresie, ale jeśli kolega nie czuje się na siłach to nie namawiam oczywiście.
  • Pomocny post
    #7 17671133
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Silnik przedmuchać powietrzem by się pozbyć pyłu węglowego, oczyścić komutator założyć nowe szczotki ( bo te już zakończyły swój żywot) . Jeżeli nie czujesz się na siłach w kwestii wlutowania nowych szczotek to kup cały komplet i założysz pewnie bez problemu no i w kieszeni coś jeszcze zostanie.
  • #8 17671898
    Pralkamanie
    Poziom 6  
    Rzadko kiedy spotyka się nieznajomych martwiących się o twoją kieszeń, to miłe. Zrobiłbym to pewnie sam, ale jednak pojadę jutro do zakładu, mam niedaleko... no i od razu sprawdza czy działa ten silnik itp. Jutro sie odezwę czy problem rozwiązany.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003

Dodano po 9 [godziny] 33 [minuty]:

80zl za wymiane szczotek, świat oszalał haha... Okaze sie w sobotę czy pralka działa

Miałobyć naprawione do soboty, w poniedziałek nie naprawione, zabrałem silnik i kupiłem szczotki..
    szczotki przylutowane ale co sie okazuje za długie, nie wiedziałem, po 1 praniu je zblokowało, rozebrane spowrotem, patrze szczotki przylutowane, trzymaja sie kumpel rzuca pomysł dawaj te szczotki przytniemy ( ale czy tak można?) ok, przyciete cęgami- nawet równo.. Założone, pralka pierze.
    Dobrze wydane 20zł!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Beko WMB61041PTM, która po włączeniu programu nabiera wodę, ale nie rozpoczyna prania, wydając jedynie cykające dźwięki i wypuszczając wodę. Po sprawdzeniu filtra i stwierdzeniu obecności starych monet, użytkownik zdiagnozował problem z silnikiem, sugerując wymianę szczotek. Po wyjęciu silnika, użytkownik udał się do serwisu, gdzie zaproponowano mu wymianę szczotek za 80 zł. Ostatecznie użytkownik postanowił samodzielnie przylutować nowe szczotki, które okazały się za długie, co spowodowało ich zablokowanie. Po przycięciu szczotek pralka zaczęła działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA