logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak odzyskać BIOS po nieudanej aktualizacji w HP Pavilion dv6-6020ew?

kacpereko1234 06 Sty 2019 12:13 1680 5
REKLAMA
  • #1 17679630
    kacpereko1234
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Pomocy ! Do mojego paviliona wgrałem zmodyfikowanego biosa, wszystko działało bez zarzutu, do momentu gdy dostałem kartę sieciową na mini-pcie. Wyjąłem starą włożyłem nową, nie działa, wtedy włożyłem starą i komputer już nie odpalił, dioda na capslock miga 2 razy co oznacza problem z biosem. Z instrukcji które znalazłem w internecie zrobiłem pendrive do odzyskiwania. Wszystko fajnie, jest plik .BIN, jest plik sygnatury .SGI przygotowałem pendrive za pomocą programu do aktualizacji UEFI, włożyłem pliki do katalogu current tak jak było w instrukcjach w internecie, wkładam pendrive, wciskam kombinację i... Nic... Brak ani jakiegokolwiek dźwięku, ani nawet wentylatory się szybciej nie zakręciły... Za to jest jakieś światełko w tunelu. Gdy włożyłem pustego pendriva, dioda na nim zaświeciła się 5 razy po ok. 2 sec. i zgasła. Ale gdy włożyłem już przygotowanego na recovery, zaświeciła się 4 razy po ok. 2 sec i za 5-tym razem widać było że czyta jakieś dane, migało to jakieś 10 sec, ale potem kontrolka zgasła i nadal to samo. Próbowałem już chyba wszystkich możliwych kombinacji, Win+B, Win+V, Cztery strzałki. Przy kombinacji FN+B i FN+Esc wentylatory zaczęły głośno chodzić i po albo 6 albo 15 sec, ucichły. Wciskanie kombinacji nie ma sensu, bo pendrive zachowuje się tak samo z wciśniętymi Win+B jak i bez niej. Pedrajwy były w FAT jak i w FAT32. Nie mam już kompletnie pomysłów jak można ożywić tego laptopa.

Programy jakich używałem to ;
    Phoenix tool version 2.50
    Bios F.1B aktualizacja : sp55068.exe
    Aktualizacja Bios UEFI HP : sp52509.exe
    7zip
    Mój model laptopa : HP Pavilion dv6-6020ew
    Model biosu : Insyde H20

Błagam was o pomoc, jesteście moją jedyną nadzieją :(
  • REKLAMA
  • #2 17679856
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Najlepszą metodą jest zaprogramowanie kości w programatorze.
    BIOS Recovery może nie zadziałać np. z powodu wgrania zmodyfikowanego BIOSu, uszkodzenia kości, uszkodzenia części wsadu odpowiedzialnego za możliwość użycia recovery, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17679873
    kacpereko1234
    Poziom 4  
    Doskonale wiem że tak można, tego właśnie chcę uniknąć i chcę się dowiedzieć czy można ten bios przywrócić normalnie :)
  • REKLAMA
  • #4 17679946
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    kacpereko1234 napisał:
    chcę się dowiedzieć czy można ten bios przywrócić normalnie
    - to możesz sprawdzić tylko eksperymentalnie - jeśli się uda będziesz wiedział że tak.
    Bierz pod uwagę, że taka operacja może się zakończyć powodzeniem tylko w niektórych przypadkach (sprawna kość i prawidłowa część wsadu odpowiedzialna za zaprogramowanie kości, itp) - czy w Twoim przypadku te warunki są spełnione - to pytanie bardziej do wróżki :).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17680152
    kacpereko1234
    Poziom 4  
    Ok, tylko nie jestem serwisem komputerowym, chciałbym mieć z nim styczność tylko i wyłącznie wtedy, kiedy będzie pewne, że nie da się biosu przywrócić normalnie, nie mam programatora, nie zamierzam rozbierać laptopa na czynniki pierwsze i nie umiem programować biosu, w grę wchodzi tylko recovery i inne propozycje odrzucam, bo wtedy wysyłam do serwisu. Także czekam na pomysły :)

Dodano po 4 [godziny] 46 [minuty]:

Ok, problem rozwiązany, wystarczyło wyjąć baterię od biosu na 10 min. Że też o tym nie pomyślałem. Temat do zamknięcia :)
  • #6 17681100
    kacpereko1234
    Poziom 4  
    Ok, tylko nie jestem serwisem komputerowym, chciałbym mieć z nim styczność tylko i wyłącznie wtedy, kiedy będzie pewne, że nie da się biosu przywrócić normalnie, nie mam programatora, nie zamierzam rozbierać laptopa na czynniki pierwsze i nie umiem programować biosu, w grę wchodzi tylko recovery i inne propozycje odrzucam, bo wtedy wysyłam do serwisu. Także czekam na pomysły :)

Dodano po 4 [godziny] 46 [minuty]:

Ok, problem rozwiązany, wystarczyło wyjąć baterię od biosu na 10 min. Że też o tym nie pomyślałem. Temat do zamknięcia :)

Dodano po 1 [minuty]:

Wyjąłem baterię od Biosu na 10 min.
REKLAMA