logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy Note 5 SM-N9208 - Czy telefon będzie działał w Polsce

603mariusz 07 Sty 2019 08:14 1002 15
REKLAMA
  • #1 17682029
    603mariusz
    Poziom 20  
    Ocena: 256
    Witajcie telefon w Angli kupiony będzie,
    czy ten model Samsung Galaxy Note 5 SM-N9208 będzie działał w naszym kraju,mam kartę NJU
    --miał zasięg
    --simlock jest
    --język Polski
    --itp.
    .
    Samsung Galaxy Note 5 SM-N9208 - Czy telefon będzie działał w Polsce Samsung Galaxy Note 5 SM-N9208 - Czy telefon będzie działał w Polsce Samsung Galaxy Note 5 SM-N9208 - Czy telefon będzie działał w Polsce Samsung Galaxy Note 5 SM-N9208 - Czy telefon będzie działał w Polsce
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17683805
    KRY5PIN
    Poziom 37  
    Ocena: 465
    Kupiłeś go w jakiejś sieci czy w sklepie?? O ile nie ma simlocka to będzie działał normalnie, mało tego jak masz dowód zakupu to i gwarancję masz w Polsce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17684721
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 433
    KRY5PIN napisał:
    Kupiłeś go w jakiejś sieci czy w sklepie?? O ile nie ma simlocka to będzie działał normalnie, mało tego jak masz dowód zakupu to i gwarancję masz w Polsce.

Zadnej gwarancji w Polsce nie bedzie bo ten telefon nigdy nie zostal wypuszczony na europejski rynek, jedyne dostepne do tego modelu fabryczne softy to poludniowa azja (indie, bangladesz, itp.)
  • Pomocny post
    #6 17684748
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1284
    Machetereal napisał:
    Raczej bez simlocka, w UK już dawno się w to nie bawią nie jak tu w cebulandii :)

Raczej odwrotnie. W PL zadna sie nie zaklada simlockow podczas gdy w UK, DE itd to wciaz na porzadku dziennym.
  • Pomocny post
    #7 17684882
    Machetereal
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    blahfff napisał:
    Machetereal napisał:
    Raczej bez simlocka, w UK już dawno się w to nie bawią nie jak tu w cebulandii :)

Raczej odwrotnie. W PL zadna sie nie zaklada simlockow podczas gdy w UK, DE itd to wciaz na porzadku dziennym.

Mieszkałem w UK ponad 10lat i od gdzieś około 2014r wszystkie telefony które tam miałem na kontrakt nie miały simlocków także nie wiem skąd masz takie info. Trzy z nich przywiozłem ze sobą do kraju i wszystkie chodziły w każdej sieci.
  • Pomocny post
    #8 17684918
    blahfff
    Poziom 42  
    Machetereal napisał:

Mieszkałem w UK ponad 10lat i od gdzieś około 2014r wszystkie telefony które tam miałem na kontrakt nie miały simlocków także nie wiem skąd masz takie info. Trzy z nich przywiozłem ze sobą do kraju i wszystkie chodziły w każdej sieci.

Nie twierdze, ze wszystkie sieci zakladaja. Sa tez roznice miedzy prepaid a abonamentem i poszczegolnymi ofertami czy tez samymi partiami urzadzen, gdzie zdarzaly sie takie bez blokad czy nawet brandu.
    Nadal trafiaja sie zupelnie sztuki czy nowe modele Samsunga, LG, SONY, Apple itp przywozone z UK ktore po prostu maja simlocka. W PL ostatnia taka siecia byl Orange ale bodajze 2 lata temu z tego zrezygnowal.
  • #9 17685062
    Machetereal
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Możliwe że masz rację co do prepaid, nie miałem akurat dlatego nie będę polemizował ;) Z tego co pamiętam (wróciłem dwa lata temu jakoś) to jeśli ktoś miał sim locka założonego w danej sieci i tel na abonament można było po prostu iść do salonu i poprosić o zdjęcie simlocka, odbywało się to bez problemu. Częsty przypadek kiedy polak jechał na wakacje do kraju i chciał używać polskiej karty.
  • REKLAMA
  • #10 17693995
    603mariusz
    Poziom 20  
    Telefon z Anglii jeszcze nie przyjechal
    Jeden kolega napisał ze nie będzie do tego modelu softu jedynie azjatyckie ?
    Powinien wejść każdy nowszy o ile będzie
    Oraz język Polski powinien byc w menu,samsung mają wszystkie języki
  • Pomocny post
    #11 17694218
    blahfff
    Poziom 42  
    603mariusz napisał:

Jeden kolega napisał ze nie będzie do tego modelu softu jedynie azjatyckie ?
    Powinien wejść każdy nowszy o ile będzie

Tak, tylko azjatyckie. Soft mozesz wgrac dowolny nowszy, ale tylko pod ten konkretny wariant. Najnowszy dostepny soft dla N9208 jest z 7.0 z sierpnia 2018 dla Taiwanu (BRI).

Cytat:

Oraz język Polski powinien byc w menu,samsung mają wszystkie języki

To nie jest regula. Niebrandowane softu najczesciej maja wszystkie dostepne jezyki do wyboru, ale zdarzalo sie, ze jesli model nie byl przeznaczny do sprzedazy na danym rynku to poza azjatyckimi zawieral tylko bardziej popularne uzywane w Europie czyli angielski, niemiecki, francuski itp, bez polskiego. Analogicznie w druga strone. Swego czasu mielismy klienta ktory chcial miec w telefonie kupionym u nas Wietnamski - ten nie byl dostepny w sofcie operatora, ale udalo sie znalezc oprogramowania pod ten wariant dla tamtego regionu i byl i polski i wietnamski.

Na pewno musisz miec na uwadze brak zakresu B20 dla LTE - ten wariant tego nie obsluguje.

W przypadku Samsungow (ogolnie, nie w przypadku tego konkretnego modelu) zdarzaly sie tez rozne skladaki ktore mozna kupic od np chinczykow, jako nowe oczywiscie, w ktorych siedzi naprawiana plyta od wersji amerykanskiej badz azjatyckiej, jakis przerobiony soft od wersji europejskiej i udaje to nowke przeznaczona na europejski rynek.
  • REKLAMA
  • #13 17694281
    blahfff
    Poziom 42  
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Long_Term_Evolution

Porwnaj sobie ktore zakresy obsluguje N920F i ten azjatycki. B20, czyli LTE dzialajace na czestotliwosci 800MHz nie jest obslugiwane wlasnie przez N9208 bo nie wystepuja w tamtym rejonie. W efekcie, LTE oczywiscie dzialac bedzie i problemow z zasiegiem z tego tytulu miec nie bedziesz, ale na mniej zaludnionych rejonach, gdzie stosuje sie B20 ze wzgledu na mozliwosc pokrycia wiekszego obszaru, albo zlapie ci inny nadajnik albo przeskoczy na 3G.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3387197.html
  • #14 17694296
    603mariusz
    Poziom 20  
    Czyli dla pewności,żeby wszystkie opcje działały w Polsce musi być chyba wersja modelu Samsunga Note 5 N920F

Jak możesz w wolnej chwili napisz mi modele Samsunga Note 5
    które w Polsce mają komplet pod LTE i i do oprogramowania
    Są różne wersje: N920 /N928 / A,T,C,F
    dzięki.
  • #15 17694817
    blahfff
    Poziom 42  
    Wasciwym modelem dla naszego regionu jest N920F. A to amerykanskie AT&T, T to T-Mobile US, C to wersje ze Snapdragonem i przezonaczone byly do sprzedazy na wschodzie.

N9208 dzialac bedzie.
  • #16 17694889
    603mariusz
    Poziom 20  
    Dziękuję przyjacielu za info co i jak
    N928 weźmie kolega (ryzyko ,że w mojej okolicy LTE nadaje w ( B20)
    ja poczekam na telefon który ma max pod Polskę model N920F
    ..........
    Dopisze się na tej stronie nie ma softu do tego telefonu nawet Angielskiego,nie mówiac o Polskim
    co do LTE ma wszystko to samo co wersja z literą f
    Link

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy model Samsung Galaxy Note 5 SM-N9208, zakupiony w Anglii, będzie działał w Polsce z kartą NJU. Odpowiedzi wskazują, że telefon powinien działać, o ile nie ma simlocka. Wiele osób zauważa, że w UK telefony rzadko mają simlocki, a w Polsce niektóre sieci zrezygnowały z ich zakładania. Istnieją jednak obawy dotyczące braku wsparcia dla polskiego języka w oprogramowaniu oraz braku obsługi pasma B20 dla LTE, co może wpłynąć na zasięg w mniej zaludnionych rejonach. Użytkownicy sugerują, że lepszym wyborem dla Polski jest model N920F, który obsługuje wszystkie niezbędne pasma LTE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA