logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować krótki sygnał z pilota do gniazdka 433,92 Mhz?

piotrekpierwszy 07 Sty 2019 16:40 2193 6
REKLAMA
  • #1 17683068
    piotrekpierwszy
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Witam, od razu chce zaznaczyć ze nie znam sie bardzo na elektronice. Mam taki problem, kupiłem gniazdko sterowane z pilota ( 433,92 Mhz)
    i dokupiłem pilot samokopiujący ( kod stały na 433,92 Mhz) i problem polega na tym(przynajmniej mi sie tak wydaje) że pilot od gniazdka wysyła zbyt krótki sygnał żeby pilot kopiując mógł go zapamiętać, bo w instrukcji pilota samokopiującego jest napisane, że potrzeba około 10-15 sek na skopiowanie a na pilocie od gniazdka diod która informuje o wysłaniu sygnału gaśnie po około 4 sekundach. Jak temu zaradzić? Są jakieś sposoby żeby skopiować zasięg? Czy możne zmienić pilot lub gniazdko? Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17683265
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Ocena: 304
    A przypadkiem Twój pilot z gniazdka nie jest zmiennokodowy?
  • REKLAMA
  • #4 17683403
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Bardzo prosto. Idź z pilotami w miejsce, gdzie będziesz poza zasięgiem gniazda. Przekopiuj kod do drugiego pilota. Zbliż się do gniazda i przyciśnij przycisk z pilota kopiującego. Jeżeli będziesz mógł zasterować gniazdo tylko raz, to znaczy, że pilot oryginalny jest zmiennokodowy.
  • REKLAMA
  • #5 17683418
    piotrekpierwszy
    Poziom 3  
    fifcio13-13 napisał:
    Bardzo prosto. Idź z pilotami w miejsce, gdzie będziesz poza zasięgiem gniazda. Przekopiuj kod do drugiego pilota. Zbliż się do gniazda i przyciśnij przycisk z pilota kopiującego. Jeżeli będziesz mógł zasterować gniazdo tylko raz, to znaczy, że pilot oryginalny jest zmiennokodowy.

Mogę tez gniazdo odłączyć i zostawić sam pilot. Ale zrobiłem i tak i tak, i pilot kopiujący nie sczytał sygnału bo widać po diodzie która nie świeci. Co zrobić w takiej sytuacji? Da sie to skopiować ? Albo kupic gniazdko z kodem stałym?
  • #6 17683489
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Jakie to jest gniazdo i jaki pilot używasz? Może coś dobierzemy?
  • REKLAMA
  • #7 17683565
    piotrekpierwszy
    Poziom 3  
    fifcio13-13 napisał:
    Jakie to jest gniazdo i jaki pilot używasz? Może coś dobierzemy?

Gniazdko marki duwi nr.art.: 05273 a pilot taki najtańszy srebrny 4 przyciski z allegro ( https://allegro.pl/oferta/pilot-samokopiujacy-uniwersalny-do-bramy-alarmu-7754874258)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kopiowaniem sygnału z pilota do gniazdka sterowanego radiowo na częstotliwości 433,92 MHz. Zauważa, że pilot od gniazdka wysyła zbyt krótki sygnał (około 4 sekundy), co uniemożliwia jego skopiowanie przez pilot samokopiujący, który wymaga 10-15 sekund na zapamiętanie sygnału. Użytkownik pyta o możliwość sprawdzenia, czy pilot od gniazdka jest zmiennokodowy oraz o alternatywy, takie jak zakup gniazdka z kodem stałym. Inni uczestnicy dyskusji sugerują testowanie pilota w miejscu poza zasięgiem gniazdka oraz podają konkretne modele urządzeń, aby znaleźć odpowiednie rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA