logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór TV 32-40 cali do 1500 zł: Samsung vs Sony - opinie

Tukicz 08 Sty 2019 12:48 1179 9
REKLAMA
  • #1 17685035
    Tukicz
    Poziom 10  
    Cześć. Mam bardzo duży dylemat odnośnie nowego TV dla ojca. W tej chwili waham się między:

40"
    -Samsung UE40NU7122
    -Samsung UE40M5002
    -Sony KDL-40WE663

32"
    -Samsung UE32N5002
    -Samsung UE32M5502

Chciałbym, żeby telewizor nie świecił się jak lustro przy oglądaniu w letnie dni. Jestem ciekawy jak na tle konkurencji wypada Sony KDL-40WE663, bo ma i DTS i wyjście słuchawkowe, i na papierze wydaje się całkiem sensowny.

1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 1.5m-2m.
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Na wprost.
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? KDL-40EX710.
    4. Jaką markę preferujesz? Obojętnie.
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? Tylko 32 lub 40 cali (mały pokój).
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? HDMI (dekoder od Polsatu).
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Generalnie wszystko: trochę filmów, trochę sportu, programy dokumentalne etc.
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? Możliwe, że na obu platformach, ale to nie jest priorytet.
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Smart może być, ale nie jest konieczny.
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? Głównie w nocy (przy zapalonym świetle). Ale czasami też w dzień i w całkowitej ciemności.
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? Maksymalnie 1500 zł.
  • REKLAMA
  • #3 17685118
    Tukicz
    Poziom 10  
    DTS na pewno by się przydał, ale nie musi być koniecznie. Czy film zakodowany w DTS, i puszczony na tego UE40NU7122 z laptopa/komputera, będzie miał dźwięk?

W tym Samsungu ta matryca to taka klasyczna błyszcząca (glare), czy jakaś półmatowa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17685129
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Tukicz napisał:
    Czy film zakodowany w DTS, i puszczony na tego UE40NU7122 z laptopa/komputera, będzie miał dźwięk?

Jak dzwięk pójdzie via głosniki w laptopie to będzie.

Tukicz napisał:
    W tym Samsungu ta matryca to taka klasyczna błyszcząca (glare), czy jakaś półmatowa?

Matów i półmatów nie ma. Generalnie w tym zakresie cenowym są same błyszczące - choć nie są to typowe powłoki Glare jak w laptopach, tylko typ Glossy.
  • REKLAMA
  • #5 17685527
    Tukicz
    Poziom 10  
    Rozumiem. Tak swoją drogą: co to się stało, że w budżetowych TV nie montuje się już wyjścia słuchawkowego? To teraz jakiś luksus jest?
  • REKLAMA
  • #7 17685805
    Tukicz
    Poziom 10  
    Przypuszczam. Ale ile mogą takie gniazdo+montaż kosztować? Więcej niż 10 dolarów (strzelam, bo nie wiem)? I to jeszcze przy takim wolumenie jaki ma Samsung? Myślę, że wiele osób dopłaciłoby różnicę.

Co do TV: wybiorę UE40NU7122. Chwilę spędziłem na przeglądaniu różnych modeli i widzę, że w tym budżecie każdy ma jakieś mankamenty (niestety).

Dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #8 17685854
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Tukicz napisał:
    Ale ile mogą takie gniazdo+montaż kosztować? Więcej niż 10 dolarów (strzelam, bo nie wiem)?

ok. 1,7 usd
    Ale to kwestia dywersyfikacji linii modelowej aby ludzie kupowali droższy model...
  • #9 17686175
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17688842
    Tukicz
    Poziom 10  
    Dzięki za propozycje LOCOLOCO, ale to musiało być max. 40 cali (rozmiary pokoju+ograniczone miejsce+sam zainteresowany). Jakbym brał dla siebie, to rzeczywiście 43 cale byłoby lepsze. Chociaż te funkcje, które wymieniłeś, są naprawdę ciekawe.

Ludwik XVI napisał:
    Ale to kwestia dywersyfikacji linii modelowej aby ludzie kupowali droższy model...

Dziwi mnie tylko, że dywersyfikują swój produkt poprzez wycięcie w sumie dość podstawowej funkcji. Powinni raczej to robić przez jakieś lepsze HDR-y, upłynniacze obrazu, nowsze smarty, szersze kąty widzenia etc. Bo jak tak dale pójdzie, to niedługo budżetowe TV trzeba będzie sobie składać samemu :roll:

Kupiłem UE40NU7122. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał telewizora w rozmiarze 32-40 cali do 1500 zł, rozważając modele Samsung UE40NU7122, UE40M5002, oraz Sony KDL-40WE663. Kluczowe wymagania obejmowały unikanie odbić światła oraz obecność DTS i wyjścia słuchawkowego. Użytkownik zdecydował się na model Samsung UE40NU7122, mimo że w budżetowych telewizorach brakuje matowych matryc, co może wpływać na komfort oglądania w jasnych warunkach. W dyskusji poruszono również kwestię oszczędności producentów, którzy rezygnują z podstawowych funkcji, takich jak wyjście słuchawkowe, na rzecz droższych modeli z lepszymi parametrami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA