logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć prędkość WiFi w laptopie z UPC 300Mb/s?

Michu2011 08 Sty 2019 15:20 4818 7
REKLAMA
  • #1 17685361
    Michu2011
    Poziom 9  
    Witam ,

To nie problem, a raczej pytanie do kogoś z forum.
    Zamawiam internet z telewizją UPC z pakietem 300Mb/s , korzystam z laptopa i tylko z wifi. Net będzie pewnie szedł z tego ich modemu horizont, bo tam pewnie też jest wifi. Mam pytanie czy jest możliwość osiągnięcia większej prędkości niz 100 Mb/s przez wifi na laptopie ? Tak się zastanawiam, może wymiana karty na taką pod usb ? Aktualnie mam zwykłą atheros ar956x. Miałem vectrę z pakietem 100Mb/s i często po wifi miałem nawet 10Mb/s , wiem że się nie osiągnie pełnej, ale te 70 % chyba powinno być nawet przez wifi. Doszło do tego że podczas używania hotspotu z komórki przez lte mam lepszy internet niż z wifi w domu.
  • REKLAMA
  • #2 17685518
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    Michu2011 napisał:
    Witam ,

To nie problem, a raczej pytanie do kogoś z forum.
    Zamawiam internet z telewizją UPC z pakietem 300Mb/s , korzystam z laptopa i tylko z wifi. Net będzie pewnie szedł z tego ich modemu horizont, bo tam pewnie też jest wifi. Mam pytanie czy jest możliwość osiągnięcia większej prędkości niz 100 Mb/s przez wifi na laptopie ? Tak się zastanawiam, może wymiana karty na taką pod usb ? Aktualnie mam zwykłą atheros ar956x. Miałem vectrę z pakietem 100Mb/s i często po wifi miałem nawet 10Mb/s , wiem że się nie osiągnie pełnej, ale te 70 % chyba powinno być nawet przez wifi. Doszło do tego że podczas używania hotspotu z komórki przez lte mam lepszy internet niż z wifi w domu.

Poczytaj o trybach WiFi i ich prędkościach (tryb G, N, AC). Poczytaj o transmisji MIMO (każda antena nadaje co innego). Żeby realnie w zabudowie wielorodzinnej wyjść ponad 100Mbps, potrzebuje zarówno routera z trybem AC MIMO 2x2 i adekwatnej karty sieciowe, czy to w postaci karty wewnętrznej czy USB.
  • REKLAMA
  • #3 17685569
    Michu2011
    Poziom 9  
    m.jastrzebski napisał:
    Poczytaj o trybach WiFi i ich prędkościach (tryb G, N, AC). Poczytaj o transmisji MIMO (każda antena nadaje co innego). Żeby realnie w zabudowie wielorodzinnej wyjść ponad 100Mbps, potrzebuje zarówno routera z trybem AC MIMO 2x2 i adekwatnej karty sieciowe, czy to w postaci karty wewnętrznej czy USB.

Czyli rozumiem przy pakietach 100 Mb/s , a 300Mb/s przez wifi z możliwościami sprzętu jaki daje mi UPC i kartą z laptopa jaką mam nie zobaczę różnicy ? W tej chwili według speed testu osiągnąłem w zaokrągleniu 58Mb/s . Jedynie internet z zapasem przyda mi się do ewentualnego podłączania innych urządzeń jednocześnie.
  • REKLAMA
  • #4 17685584
    m.jastrzebski
    Ocena: 863
    Michu2011 napisał:
    m.jastrzebski napisał:

Czyli rozumiem przy pakietach 100 Mb/s , a 300Mb/s przez wifi z możliwościami sprzętu jaki daje mi UPC i kartą z laptopa jaką mam nie zobaczę różnicy ? W tej chwili według speed testu osiągnąłem w zaokrągleniu 58Mb/s . Jednie internet z zapasem przyda mi się do ewentualnego podłączania innych urządzeń jednocześnie.

Nie wiem czy wąskim gardłem jest sprzęt od UPC czy Twoja karta sieciowa w komputerze. Jeśli wąskim gardłem jest karta sieciowa, a podłączyłbyś drugi komputer z taką samą kartą sieciową, to przy teście jednoczesnym razem do kupy osiągnął 58mbps. Patrząc na wartość 58, stawiam w ciemno że karta w laptopie (co częste) ma tylko jedną antenę.
  • #5 17685659
    makosuu
    Ocena: 370
    By osiągnąć 300 Mb/s przez WiFi i tak raczej musisz być w jednym pokoju z routerem bo nawet jedna ściana przy 5 GHz może mieć duże znaczenie, a wtedy możesz kablem normalnie.
  • #6 17685667
    Michu2011
    Poziom 9  
    m.jastrzebski napisał:
    Nie wiem czy wąskim gardłem jest sprzęt od UPC czy Twoja karta sieciowa w komputerze. Jeśli wąskim gardłem jest karta sieciowa, a podłączyłbyś drugi komputer z taką samą kartą sieciową, to przy teście jednoczesnym razem do kupy osiągnął 58mbps. Patrząc na wartość 58, stawiam w ciemno że karta w laptopie (co częste) ma tylko jedną antenę.

Nie mam wglądu do parametrów sprzętu jaki dostanę z upc teraz . Zastanawia mnie jedna sprawa jeszcze. Przez panel sterowania jak wchodzę we właściwości sieci i wyświetla mi się stan wifi przy szybkości widnieje wartość 150,0 mb/s to czym ta prędkość jest ? możliwościami karty sieciowej, czy możliwościami punktu dostępowego jakim jest sprzęt od usługodawcy internetu w moim domu ? Pakiet mam 100mb/s wiec coś się nie zgadza. Jak wchodzę we właściwości karty sieciowej w ustawienia zaawansowane widnieje informacja 802.11b Preamble.
  • REKLAMA
  • #7 17685677
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Moje doświadczenia z UPC (Gdynia).

W komputerze k. sieciowa Intel AC7260 (b/g/ac, 2.4 i 5 GHz) - dwa przewody wychodzące z płyty głównej, jedna antena.
    Sprzęt od UPC i na paśmie 5 GHz połączenie zestawia się na na 650 - 866 Mbits. Przy pobieraniu plików z szybkich serwerów nie ma problemu z uzyskaniem max transferu.

Był tylko jeden problem, przez który podłączyłem się przewodowo - raz na kilka dni sieć z wymuszonym trybem 5 GHz przestawała się łączyć (pozostałe urządzenia ustawione na auto lub obsługujące tylko 2.4 GHz działały normalnie). Konieczny był restart modemu.
    Nie wiem czy to wina modemu jako takiego, karty sieciowej w komputerze, czy może faz księżyca ;) Na auto - wszystko działa jak trzeba (ale czasem się łączyło na 2.4 GHz, więc odczuwalny spadek szybkości pobierania), podobnie jak bezproblemowe połączenie przewodowe.
  • #8 17685707
    Michu2011
    Poziom 9  
    makosuu napisał:
    By osiągnąć 300 Mb/s przez WiFi i tak raczej musisz być w jednym pokoju z routerem bo nawet jedna ściana przy 5 GHz ma duże znaczenie, a wtedy możesz kablem normalnie.

Akurat te 300 mi nie jest potrzebne byłem tylko ciekawy czy przez wifi na wyższym pakiecie osiągnę coś więcej bo mam pakiet 100, a jednocześnie raczej rzadko pracuje wiele urządzeń z dostępem do internetu, komórki są na własnym pakiecie, a w domu działa z internetem osobno laptop albo osobno telewizor. Chodziło mi o niepotrzebne koszta za większy pakiet internetu. Kablem nie będę nic podłączał bo to niewygodne wiadomo , nie mam stanowiska komputerowego z prawdziwego zdarzenia. Jeżeli to by była sprawa tylko np. zakupu lepszej karty sieciowej przez usb by przekroczyć nieco ten pakiet 100 na np. coś koło 180 w drugim pomieszczeniu to jeszcze bym się zastanowił nad zwiększeniem abonamentu, ale w tym przypadku to chyba nie ma sensu.

Dodano po 7 [minuty]:

rzymo napisał:
    Był tylko jeden problem, przez który podłączyłem się przewodowo - raz na kilka dni sieć z wymuszonym trybem 5 GHz przestawała się łączyć (pozostałe urządzenia ustawione na auto lub obsługujące tylko 2.4 GHz działały normalnie). Konieczny był restart modemu.
    Nie wiem czy to wina modemu jako takiego, karty sieciowej w komputerze, czy może faz księżyca ;) Na auto - wszystko działa jak trzeba (ale czasem się łączyło na 2.4 GHz, więc odczuwalny spadek szybkości pobierania), podobnie jak bezproblemowe połączenie przewodowe.

Ja znowu mam problem z vectrą taki jak mniej więcej opisujesz, z taką jednak różnicą że modem działa na 2.4 GH jak i urządzenia. Za każdym razem gdy działam na laptopie i chcę np. podłączyć jednocześnie np. telewizor, albo drugiego laptopa (rzadko ale czasami) musiałem resetować modem bo był problem ze zrywającym połączeniem i całkowitym brakiem dostępu do internetu, w sieci oba komputery były jak i łączyły się z modemem od vectry, ale urywało połączenie do internetu. Ogólnie net urywał się czasami, wieczorami spadała drastycznie prędkość do zaledwie paru mbps. Nie wspomnę o zawieszaniu się obrazu na kablówce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zwiększenia prędkości WiFi na laptopie korzystającym z modemu UPC z pakietem 300Mb/s. Wskazuje na problemy z osiąganiem prędkości powyżej 100Mb/s, mimo że jego karta sieciowa Atheros AR956X może ograniczać transfer. Odpowiedzi sugerują, że aby uzyskać wyższe prędkości, konieczna jest karta sieciowa obsługująca standard AC oraz router z MIMO. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi kartami sieciowymi, wskazując na znaczenie lokalizacji routera oraz potencjalne problemy z połączeniem na paśmie 5 GHz. Wskazano również, że w przypadku braku potrzeby dużych prędkości, inwestycja w lepszy sprzęt może być nieopłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA